Ulcerele venoase - simptome, diagnostic si tratament

Ulcerele venoase - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Patologia venoasa, exprimata prin una sau mai multe entitati clinice - printre care si ulcerele venoase, este o afectiune frecventa, de care sufera 25-30% din populatia adulta. Ulcerul venos reprezinta o afectiune numai a speciei umane a carei prevalenta creste odata cu imbatranirea populatiei. Intereseaza mai frecvent femeile si este caracterizat prin evolutie cronica si lipsa tendintei de vindecare spontana.

Ulcerele venoase mai sunt numite si ulcere de staza care apar atunci cand sangele nu mai circula normal prin venele membrelor inferioare. Aceasta situatie poarta denumirea de insuficienta venoasa. Tipic, ulcerele venoase apar pe una din partile laterale ale portiunii inferioare a gambei, deasupra gleznei, insa pot afecta si ambele picioare.

Cauzele ulcerelor venoase

Venele au rolul de a dirija fluxul de sange incarcat cu dioxid de carbon spre inima. In cadrul insuficientei venoase acesta nu mai este directionat spre inima si stagneaza in tesuturile periferice, respectiv la nivelul membrelor inferioare. Circulatia este astfel ingreunata si sangele trece din vase in tesuturile din jur. Aceste teritorii sufera modificari si leziuni, iar in timp apar ulcerele venoase.                 

Aproximativ 70% din totalul acestei patologii apare la persoanele care au in antecedente episoade de tromboflebita profunda. O alta cauza a ulcerelor venose sunt varicele primare ale membrelor inferioare sau, mai rar, displazii ale sistemului venos.

Iata cativa dintre factorii de risc ai ulcerelor venoase:

- statul in picioare prelungit;
- obezitate;
- sedentarism;
- insuficienta cardiaca;
- sarcini multiple;
- varsta inaintata.

Simptomele ulcerelor venoase

Ulcerul venos reprezinta faza tardiva a insuficientei venoase cronice care exprima o circulatie profunda compromisa. Cel mai frecvent este de dimensiuni moderate, unic, putin dureros. Se localizeaza la nivelul gambei, iar pielea din jurul ulceratiei sufera modificari trofice datorate insuficientei venoase (modificari de culoare, de elasticitate, de temperatura).

Alte manifestari ale ulcerelor venoase sunt: cresterea in volum (umflarea) a membrelor inferioare si furnicaturi, suprainfectia leziunii (determina erizipel , fasciita necrozanta, tetanos), hemoragie si dificultate la mers. In cazul in care nu se administreaza un tratament adecvat, poate sa apara o rana (ulcer) deschisa. Din ulcerele venoase adesea se scurge un lichid clar, iar in timp se acopera de o crusta de culoare galbena.

Diagnosticul ulcerelor venoase

Atunci cand apar primele simptome ale ulcerului (mentionate mai sus) este necesara prezentarea la medicul specialist. Acesta poate pune diagnosticul unui ulcer venos si poate recomanda tratamentul adecvat.

Este important inaintea instituirii conduitei terapeutice sa se depisteze daca ulcerul este de origine venoasa sau are alte cauze. In diagnosticul ulcerului venos sunt utile discutia cu pacientul, examinarea locala si ecografia duplex Doppler.

 

Tratamentul ulcerelor venoase

Tinand cont de faptul ca un ulcer de dimensiuni mici se vindeca mai repede ca unul de dimensiuni mai mari si ca riscul complicatiilor (infectie, hemoragie) creste in timp, este necesara instituirea cat mai precoce a unui tratament corespunzator.

Ulcerele venoase apar ca urmare a unei circulatii deficitare, de aceea ele se vindeca mai greu. Terapia este dificila si, indiferent de forma clinica a insuficientei venoase cronice, presupune repaus la pat, folosirea ciorapilor compresivi si pozitia picioarelor mai sus decat nivelul inimii, cat de des este posibil.

In tratamentul ulcerelor venoase sunt necesare mentinerea unei pozitii ridicate a picioarelor, indepartarea tesuturilor neviabile (moarte) de la nivelul ranii, dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.

In cazul in care ulcerul venos nu se vindeca dupa 6 luni de terapie standard sau apar complicatii, se pot administra antibiotice, grefe de piele (in cazul ulcerelor profunde si a celor cu vindecare dificila), tratament chirurgical.

S-a demonstrat ca vitamina C favorizeaza vindecarea ulcerelor venoase, un efect benefic avand si fizioterapia, gimnastica medicala, masajul clasic, crenoterapia, drenajul limfatic manual.

Masurile de prevenire a ulcerelor venoase

Dupa vindecarea ulcerului este recomandata purtarea regulata a ciorapilor compresivi (pot fi scosi in timpul somnului), in acest fel se previne recidiva.

Compresiunea este cheia prevenirii ulcerului venos, de aceea la persoanele cu risc crescut de a dezvolta aceasta boala este indicata purtarea ciorapilor elastici in timpul mersului si pozitia ridicata a picioarelor cat de des este posibil.

Trebuie evitat fumatul si consumul excesiv de alcool (determina afectiuni ale circulatiei sangvine), dar si statul in picioare sau pe scaun pentru mult timp. Un efect benefic il au exercitiile fizice regulate (plimbatul are un efect favorabil asupra circulatiei membrelor inferioare), cat si o dieta echilibrata bogata in vitamine si minerale.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    doraramona27
    25 noiembrie 2013 10:10

    Foarte interesante informatiile de aici. Pentru a nu ajunge la complicatii ale bolilor venoase, cum este si ulcerul venos este bine sa stiti ca poate fi prevenit si sa aflati cum puteti face asta.