Eczema urechii: cauze, simptome și tratament

Eczema urechii: cauze, simptome și tratament

Redactor Raluca Margean

Eczema urechii este o afecțiune cutanată, care afectează pielea din jurul și din interiorul urechii externe. Nu este contagioasă, însă poate fi extrem de inconfortabilă și deranjantă pentru cei care o au. Află totul despre eczema urechii, inclusiv simptome, cauze și tratament!

Ce este eczema urechii?

Cunoscută și sub denumirea de dermatită eczematoasă a urechii sau eczemă a canalului urechii, eczema urechii este o afecțiune cutanată, caracterizată prin uscarea, decolorarea și iritația pielii pe exteriorul urechii sau în interiorul canalului urechii.

Eczema dăunează funcției de barieră a pielii, astfel pielea devine mai sensibilă și mai predispusă la infecții și uscăciune. Această condiție medicală este destul de des întâlnită, fiind prezentă la aproximativ 15% - 30% dintre copii și 2%- 10% dintre adulți.

Eczema urechii nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu se poate răspândi de la o persoană la alta prin contact direct.

Cauzele pentru eczema urechii

O serie de factori pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni, inclusiv: predispoziția genetică, reacțiile alergice la anumite substanțe, infecțiile fungice sau bacteriene și expunerea la medii uscate sau iritante .

În funcție de cauză, există mai multe tipuri de eczemă care pot afecta urechea, și anume:

Eczema alergică (dermatită de contact). Acest tip de eczemă apare atunci când pielea urechii vine în contact cu iritanți minori sau alergeni. Sistemul imunitar reacționează exagerat la acești agenți, inflamând și iritând pielea. Iritanții și alergenii obișnuiți includ: cercei, produse de îngrijire a părului și a pielii, alimente, polen, telefoane mobile sau căști.

Eczema asteatotică. Eczema asteatotică afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 65 de ani și apare în general din cauza schimbărilor de temperatură. Umiditatea scăzută (aerul uscat) poate face pielea să devină uscată și să apară mâncărimea. De asemenea, săpunurile dure, lâna și produsele de îngrijire a părului și a pielii pot provoca acest tip de eczemă.

Dermatita seboreică. Dermatita seboreică apare ca urmare a unei reacții imunitare exagerate la o creștere excesivă a unei drojdii inofensive numită malassezia, care trăiește pe piele. Dermatita seboreică afectează de obicei părțile grase ale corpului, inclusiv urechile, scalpul, nasul și pieptul. În jurul urechilor, dermatita seboreică se manifestă printr-o inflamație a canalului urechii și de-a lungul liniei părului din spatele urechii (zona post-auriculară). Uneori poate fi confundat cu psoriazisul.

Semne că suferi de eczema urechii

Eczema urechii afectează urechile, astfel:

  • Urechea externă, inclusiv lobul urechii
  • Urechea internă, inclusiv canalul auditiv
  • Spatele urechii
  • Pielea dintre urechi și față

Dacă eczema se află pe partea exterioară a urechii, aceste zone pot deveni uscate și descuamate. Pielea poate deveni roșie, inflamată și poate apărea mâncărimea. Pielea se poate crăpa, iar acest lucru duce în general la durere.

Femeie cu durere de ureche
Sursa foto: iStock.com

Eczema urechii poate provoca simptome și în interiorul urechii, în canalul care duce la timpan. În funcție de tipul de eczemă, este posibil să ai o scurgere provenind din canalul urechii - un lichid gros, galben sau alb (puroi). Scurgerile pot fi însoțite de mâncărime sau durere. De asemenea, zona se poate umfla din cauza iritației, iar în cazurile cele mai grave, auzul poate fi afectat (poate apărea tinitus sau chiar pierderea auzului).‌

Tratament pentru eczema urechii

Pentru a scăpa de eczema urechii este important să determini și apoi să eviți factorii care declanșează sau agravează afecțiunea. Scopul tratamentului este de a reduce mâncărimea și disconfortul și de a preveni infecția și recidivele suplimentare.

Iată ce poți face:

Evită alergenii. Dacă ai o alergie la metal, este esențial să eviți expunerea la alergeni. Acest lucru înseamnă să nu porți cercei din nichel, cobalt sau cupru.

Folosește un umidificator dacă aerul uscat îți usucă pielea. De asemenea, acoperă-ți urechile cu o căciulă atunci când ieși la aer rece.

Aplică o cremă sau un unguent cu hidrocortizon. Hidrocortizonul este un corticosteroid combinat cu un anestezic pentru calmarea durerii. Acesta alină mâncărimea și decolorarea.

Hidratează-ți pielea cu o cremă puternic hidratantă. Aplic-o de mai multe ori pe zi, inclusiv după baie sau duș. De asemenea, este important să faci baie sau duș în apă călduță, nu fierbinte. Spală ușor urechile și limitează timpul petrecut în apă la sub 15 minute.

Folosește săpunuri blânde și produse de îngrijire a pielii și părului care sunt lipsite de parfumuri, coloranți și alcool. Caută produse etichetate "fără parfum", "hipoalergenice" sau "pentru pielea sensibilă". De asemenea, folosește detergent blând pentru rufe și clătește bine hainele.

Folosește produse pentru piele care conțin ceramide. Acestea refac bariera cutanată, întărind-o și protejând-o.

Poartă haine din bumbac. Lâna, mătasea și alte materiale pot usca pielea.

Medicamente. Ia, la recomandarea medicului, antihistaminice pentru mâncărime severă sau creme cu steroizi, pastile, injecții sau picături auriculare. Acestea pot avea efecte secundare, precum tensiunea arterială crescută, creșterea în greutate și subțierea pielii, de aceea trebuie consultat un medic înainte. Există medicamente noi, numite imunomodulatoare topice, care modifică răspunsul imun al corpului la alergeni și au mai puține efecte secundare.

Încearcă fototerapia. Această procedură folosește lumina ultravioletă pentru a trata eczema.

Folosește vaselină. Aceasta hidratează și protejează pielea afectată. Este hipoalergenică și are caracteristici antibacteriene și antifungice care ajută la vindecarea pielii.

Cu tratament adecvat, eczema urechii ar trebui să dispară în decurs de 1-3 săptămâni. Cu toate acestea, este posibil să apară recidive, de aceea este important să știi cum să previi eczema urechii.

Cum previi eczema urechii?

Pentru a preveni eczema urechii, este esențial să eviți factorii care declanșează afecțiunea. De asemenea, trebuie să te hidratezi foarte bine și să menții, în general, un regim de îngrijire a pielii. Acest lucru înseamnă să speli ușor partea exterioară a urechii cu apă călduță și săpun.

Femeie care introduce bețișoare în ureche
Sursa foto: iStock.com

Nu introdu bețișoare de urechi adânc în ureche și usucă bine urechea după spălare (De exemplu, poți folosi uscătorul de păr la o temperatură joasă și putere foarte mică pentru a te usca bine). Pentru a înmuia ceara din urechi poți folosi ulei de bebeluș fără parfum, dar cel mai bine discută cu un medic pentru a vedea cum să scapi ușor de ceară.

În concluzie, eczema urechii este o afecțiune comună, care poate fi tratată destul de ușor imediat ce apar simptomele. Discută cu un medic specialist pentru a vedea care sunt cele mai bune remedii pentru tine și ce trebuie să faci pentru a preveni recidivele!

Citește și: Puls în ureche: cauze și remedii

Surse foto: iStock.com

Surse articol: My.clevelandclinic.orgEczema.org

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.