4 obiceiuri mai puţin cunoscute care duc la balonare

4 obiceiuri mai puţin cunoscute care duc la balonare

Eugenia Dinescu, redactor

Unii îi spun senzaţie de „prea plin”, alţii observă că abdomenul lor iese mai mult în relief după o masă copioasă, însă un lucru este cert: cei mai mulţi dintre noi ne-am confruntat cel puţin o dată cu senzaţia de balonare (meteorism abdominal). Balonarea este un fenomen des întâlnit după o masă bogată în grăsimi, sare sau legume crucifere (broccoli, varză, conopidă etc.), al căror conţinut bogat în fibre este notoriu pentru abilitatea de a produce gaze. Totuşi, dacă niciunul dintre aceste lucruri nu se regăseşte în meniul tău, dar senzaţia de gaze acumulate în stomac persistă, de vină ar putea fi următoarele 4 obiceiuri mai puţin cunoscute care pot duce la balonare.

Descoperă, în rândurile următoare, care dintre lucrurile pe care le faci ar putea să-ţi provoace senzaţia de balonare şi remediul natural care te ajută să restabilesti confortul digestiv!

Mănânci pe fugă

De câte ori nu se întâmplă să ai doar 5 minute la dispoziţie pentru prânz, timp în care te angajezi în discuţii şi răspunzi e-mailurilor urgente? Poate că abilitatea de a face mai multe lucruri simultan te face să te simţi mai productivă, dar poate crea totodată şi senzaţia de balonare. Atunci când mănânci în grabă, există riscul de a nu mesteca suficient de mult  alimentele ingerate şi să înghiţi aer, un fenomen numit aerofagie. Rezultatul? În tractul digestiv se acumulează aer, abdomenul devine rigid şi îţi simţi stomacul plin peste măsură. În plus, mâncatul pe fugă te expune pericolului acumulării kilogramelor în plus. Într-un prânz luat pe fugă, senzaţia de saţietate nu are timp să se instaleze, ceea ce te poate determina să mănânci mai mult decât ai nevoie în realitate pentru a pune capăt senzaţiei de foame. Nu doar că vei depăşi numărul de calorii recomandate zilnic, însă poate reprezenta un motiv suplimentar care îţi creează senzaţia de balonare.

Foloseşti îndulcitori artificiali

Să limitezi cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic este un lucru benefic pentru sănătatea şi silueta ta, însă îndulcitorii artificiali s-ar putea să nu fie cea mai bună opţiune dacă te confrunţi în mod frecvent cu senzaţia de balonare. Compuşi precum xilitolul sau sorbitolul nu îţi aduc un aport caloric deoarece ei nu sunt absorbiţi de intestinul subţire, aşa cum se întâmplă în cazul zaharurilor simple. În schimb, aceştia ajung în colon, unde pot fermenta sub acţiunea florei intestinale şi pot produce gaz, un fenomen pe care îl vei resimţi sub forma senzaţiei de balonare. În categoria duşmanilor aparent inofensivi intră şi guma de mestecat. Combinaţia dintre îndulcitorii artificiali şi aerul pe care îl înghiţi atunci când o mesteci ar putea fi motivul pentru care te simţi balonată la sfârşitul zilei!

Gustări la ore târzii

Dacă serialul care te ajută să te relaxezi la sfârşitul zilei este un pretext pentru a te delecta cu încă o porţie de paste, nici nu este de mirare că te confrunţi des cu disconfortul provocat de balonare. Mitul conform căruia nu este indicat să mănânci după ora 6 îşi poate găsi sâmburele de adevăr în faptul că, seara, capacitatea de digestie a organismului scade uşor: o particularitate a bioritmului natural al organismului, confirmată de un studiu efectuat de Divizia de Gastroenterologie a Universităţii de Medicină din Sao Paolo în 2002. Nu te vom obliga să renunţi la răsfăţul tău ocazional, dar, pentru a evita riscul de a fi balonată, încearcă să înlocuieşti gustările bogate în carbohidraţi şi grăsimi înainte de culcare cu alimente mai uşoare, uşor digerabile, care nu vor contribui la apariția balonării sau a sindromului de colon iritabil.

Intoleranţă la lactoză

Gazele sunt un rezultat normal al procesului de descompunere al alimentelor în compuşi mai simpli care pot fi absorbiţi în organism, sub acţiunea enzimelor digestive. În general, fenomenul nu produce disconfort, însă poţi resimţi senzaţia de balonare sau meteorism în cazul în care organismul tău nu poate digera eficient lactoza, găsită în produsele derivate din lapte, precum brânza sau îngheţata. Conform unui studiu clinic publicat în ediţia din decembrie 2001 a jurnalului Scandinavian Journal of Gastroenterology, citat de Livestrong.com, înaintarea în vârstă a fost corelată cu o dezvoltare progresivă a intoleranţei la lactoză cauzată de incapacitatea de a produce lactază, enzima care descompune lactoza în zaharuri simple.

Dacă acesta este şi cazul tău, în sprijinul tău vin suplimentele enzimatice, care îţi oferă suportul necesar pentru digestia eficientă a tuturor claselor de nutrienţi. Complexul SuperEnzymes reuneşte o formulă complexă pentru susţinerea digestiei şi absorbţiei nutrienţilor prin acţiune sinergică la nivelul stomacului, intestinului subţire, colonului, ficatului şi pancreasului.
Super Enzymes,
30 de tablete cu eliberare prelungită,
Secom.ro, 43 de lei

Pentru a vedea care sunt aliaţii care te ajută să faci faţă provocărilor ridicate de stilul modern de viaţă, accesează magazinul online Secom.ro şi descoperă portofoliul complet de produse sau vino în magazinele Secom din ţară pentru soluţii personalizate!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.