Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?

Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?

Redactor Andreea Baluteanu

Unul dintre cele mai populare remedii tradiționale pentru disconfortul digestiv este mierea pentru balonare. Acest aliment dulce este, de fapt, învăluit într-o multitudine de legende: de la faptul că e toxică atunci când e încălzită (nici pe departe, doar își pierde din proprietăți) până la mitul că e leac pentru toate bolile pământului (la fel, mai degrabă o exagerare care nu a fost demonstrată științific).

Dar să nu ne îndepărtăm de subiectul nostru și să descoperim împreună dacă e adevărat sau nu că mierea pentru balonare ne scapă de disconfort!

De ce apare balonarea?

Una dintre cele mai populare forme de disconfort gastric este balonarea, atunci când îți simți și ai abdomenul umflat, cu pielea întinsă la maximum. Balonarea are loc atunci când substanțe în stare solidă, lichidă sau gazoasă se acumulează în intestine sau pentru că mușchii abdominali sunt slabi din cauza lipsei de exercițiu fizic sau a sarcinii.

Care sunt cauzele balonării? Le enumerăm mai jos:

  • excesul de alimente sărate sau cu un conținut ridicat de carbohidrați;
  • băuturile carbogazoase;
  • ingestia de aer în timpul alimentației, fenomen care se petrece cu precădere atunci când consumăm mâncarea prea repede;
  • unele boli: constipație, sindromul colonului iritabil, boala celiacă, intoleranțe la anumite alimente, infecții;
  • dezechilibre hormonale;
  • unele medicamente;
  • îngrășarea;
  • stresul.

Cum acționează mierea pentru balonare

Avem o veste proastă: nu numai că nu s-a demonstrat științific că mierea face ceva pentru balonare, dar se pare că unii experți sunt de părere inclusiv că ar dăuna. Dar să discutăm mai pe larg aceste aspecte.

Este mierea aliment de post? Ce spune Biserica

Mai întâi de toate, să sintetizăm cum anume are loc procesul digestiv. Acesta începe din cavitatea bucală, acolo unde saliva descompune la un nivel preliminar alimentele. Continuă în stomac, unde acest fenomen de digerare e completat de acțiunea acizilor gastrici și a enzimelor digestive. Urmează accesul în intestinul subțire, și de aici absorbția în fluxul sanguin și eliminarea reziduurilor.

În regulă, deci ce rol are mierea pentru balonare? Pe partea pozitivă, aceasta conține fructoză și glucoză, două zaharuri ușor de digerat și de absorbit de către organism. Nici enzimele „nu strică” în miere, căci pot susține procesele digestive și mai ales descompunerea carbohidraților și a proteinelor.

Totodată, e demn de remarcat și că mierea are caracteristici antibacteriene, ceea ce va sprijini populația de bacterii bune din microbiomul stomacal și deci echilibrul funcționării organismului, ce depinde enorm de flora intestinală.

Studiile au arătat și că mierea contribuie la digestie luptând contra inflamației și scăzând stresul oxidativ (care cauzează și baloanare), dar și reducând constipația, așa cum a arătat o cercetare realizată pe șoareci, și acționând ca un laxativ natural.

E însă imperios să subliniem că aceste aspecte pozitive nu sunt neapărat notabile și pot fi date peste cap atunci când consumi prea multă miere, caz în care problemele digestive pot fi amplificate. Cum? Vedem mai jos!

miere pe o felie de paine neagra sau integrala, pe un blat de lemn

Oare mierea face mai mult rău pentru balonare?

Sunt și experți care susțin cu vehemență acest punct de vedere.

Am spus că fructoza și glucoza sunt ușor de absorbit, dar prima dintre ele poate să pună totuși unele probleme atunci când e comparată cu cealaltă. În momentul în care e descompus, acest tip de zahar poate să producă balonare și gaze, însă fenomenul e relativ scăzut în cazul mierii fiindcă alimentul nu conține multă fructoză. Astfel, majoritatea oamenilor pot tolera mierea fără probleme.

Ajungem acum la minoritate. Sunt persoane care au sensibilitate la unele dintre componentele mierii, așa cum sunt polenul, propolisul sau lăptișorul de matcă. Pentru aceștia, balonarea și gazele vor fi comune după ce consumă miere.

„Degenerând” și mai mult, intoleranța se poate transforma în alergie, caz în care vei experimenta simptome precum dificultăți de respirație, urticarii sau umflături. În acest caz, consultă de urgență medicul. Să știi că alergia la miere (și cu precădere la polen) e una dintre cele mai frecvente.

Nu toată mierea e creată egal: ce spui de Manuka?

Există un strop de discriminare atunci când facem referire la potențialul mierii pentru balonare. Începem cu partea mai puțin frumoasă, reliefând că unele sortimente de miere, așa cum e mierea de trifoi sau cea amplu procesată, pot conține niveluri mai ridicate de fructoză și glucoză și pot astfel cauza balonare.

La polul opus stă mult apreciata miere de Manuka. Obținută din nectarul unei plante ce se regăsește în Noua Zeelandă (Leptospermum scoparium), aceasta aduce numeroase beneficii, între care un ridicat conținut antibacterian, ceea ce va susține microbiomul și prin urmare digestia. Studiile pe șoarecii cu colită ulcerativă au subliniat și că mierea de Manuka poate reduce inflamația, dar nu există suficiente cercetări pe oameni.

Ca un revers al medaliei, sunt și cercetări care s-au axat pe potențialul unui component al mierii (Metilglioxal) de a înrăutăți diareea la animalele cu sindromul colonului iritabil.

Mierea pentru balonare și dieta FODMAP

Ai auzit de categoria de alimente FODMAP? Acestea reprezintă un grup de carbohidrați (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili, de unde și abrevierea FODMAP)  care sunt greu absorbiți la nivelul intestinelor și fermentați de bacteriile din colon.

Din acest grup fac parte grâul, secara, ceapa, leguminoasele, usturoiul, fisticul, caju, sparanghelul și, firește, mierea. Pentru unele persoane, aceste alimente greu digerabile pot provoca balonare, de aceea le evită în dieta FODMAP.

Cum consumi mierea pentru balonare

E eficientă sau nu, totuși? Depinde de organismul tău.

Cert e că trebuie să o consumi cu măsură, căci atunci când exagerezi, cu siguranță o să te confrunți cu balonare și gaze. Cantitatea general recomandată e de 1-2 linguri pe zi, dar e sugerat să nu le servești odată, ci pe parcursul zilei, ca să minimizezi riscurile.

The American Heart Association reduce această valoare, sugerând limitarea consumului de zaharuri la 6 lingurițe pe zi (aproximativ 24 g) pentru femei. Dar o lingură de miere aduce circa 64 calorii și 17 g de zahăr, ceea ce înseamnă că, dacă e singurul tău dulce, atunci nu poți să te delectezi cu mai mult de o lingură și jumătate. Cel mai probabil, însă, tot o să ingerezi zahăr din ceva, așa că fii precaută!

Cum consumi totuși miere pentru balonare? Alături de ghimbir e o idee fabuloasă. Prepară un ceai de ghimbir cu miere de Manuka, punând la fiert câteva bucățele din rădăcina acestui popular condiment sau ½ -1 linguriță de ghimbir pulbere și lăsând la infuzat timp de 10 minute, după care poți îndulci cu miere.

O altă idee e să iei o linguriță de miere înainte de masa principală pentru a preveni indigestia.

Ce mai poți face pentru ca ecuația miere pentru balonare să fie una de succes? Consumă acest îndulcitor natural cu cereale sau nuci, pentru că acestea încetinesc absorbția zaharurilor și reduc riscul de probleme digestive.

borcan cu miere cu o ustensila din lemn din care picura miere alaturi de flori

Cum previi balonarea

Indiferent de cât de bună e mierea pentru balonare, iată mai jos câteva sfaturi ce te vor ajuta cu siguranță să scapi de disconfort:

  • consumă mai multe fibre;
  • redu consumul de alimente grase sau ultra procesate;
  • mănâncă încet, bucurându-te de fiecare gust și aromă;
  • bea mai puțin alcool;
  • bea mai multă apă;
  • fă mișcare (urmărește diverse playlist-uri de yoga sau pilates pentru digestie);
  • redu stresul;
  • ține sub control fumatul;
  • îndreaptă poziția, ceea ce va întări mușchii abdominali;
  • fă o plimbare după masă.

Până la urmă, nici nu mai contează ce spun specialiștii despre subiectul mierea pentru balonare. Contează ce spune corpul tău. Ascultă ce îți transmite organismul și vei ști dacă e cazul sau nu să te desfeți cu acest dulce bogat în antioxidanți, vitamine și minerale, dar și cu un conținut deloc de neglijat de probiotice.

Surse foto: iStock, Pixabay, Pixabay

Surse articol: healthdirect.gov.au/, healthline.com, womenshealthmag.com, casadesante.com/, express.co.uk, irishexaminer.com

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Planifică-ți luna de miere de vis și îți spunem când te căsătorești!
Incepe quiz
Planifică-ți luna de miere de vis și îți spunem când te căsătorești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.