Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă

Trăsături morale pe care orice femeie care se respectă trebuie să le aibă

Redactor Andreea Baluteanu

Într-o lume în care valorile noastre se degradează pe zi ce trece, fiind înlocuite de noii zei ai prezentului: banul, prosperitatea și posesiunile materiale, ideea de a vorbi despre ceva atât de desuet precum trăsăturile morale poate părea ridicolă.

Însă trebuie să știi ceva: tocmai atunci când noblețea pare să lipsească tot mai acut din societate e vital ca tu să o posezi. Trăsăturile morale nu se vor demoda niciodată, iar cultivarea lor nu te face „fraieră” sau „slabă de caracter”, dimpotrivă, te ridică la înălțime. Ai în vedere că viața ne testează pe toți, și numai dând dovadă de un comportament onorabil și demn vei trece cu brio prin furcile sale caudine.

La un moment, frumusețea piere, succesul, oricât de generos, se stinge, și chiar și banii se risipesc în cele patru vânturi. Niciun bun material nu e etern, în schimb faptele bune și o atitudine dreaptă și integră vor avea ecou în eternitate. Nu mașina aceea diabolic de scumpă și nici vila cu 3 piscine nu o să îți câștige respectul care contează, dar trăsăturile morale de mai jos, da.

Află care sunt!

Ce sunt trăsăturile morale?

Am învățat din Manualul de Educație Civică din școala primară că trăsăturile morale sunt suma de însușiri ale unei persoane ce îi definesc caracterul. În esență, trăsăturile morale pot fi pozitive sau negative.

Cum le observi? Ele nu există ca atare, ci sunt permanent demonstrate, întărite sau, dimpotrivă, puse la încercare. Vor fi arătate mai ales prin comportament, prin atitudinea demonstrată de persoana respectivă, prin modul în care reacționează când îi e bine sau când îi e greu, prin ideile pe care le exprimă și prin acțiunile sale.

6 întrebări esențiale pe care ar trebui să ți le adresezi la fiecare început de lună

Cum îți dezvolți trăsăturile morale?

Poate cea mai importantă întrebare care ar trebui să ne preocupe este următoarea: trăsăturile morale sunt înnăscute sau însușite și dezvoltate? Sunt opinii care atestă că le-am primit la naștere, ca un fel de dar de la ursitoare sau ca un cod predeterminat de gene sau de biologie.

Însă majoritatea experților în teorii comportamentale cred că trăsăturile morale sunt dezvoltate pe parcursul vieții. Cum? Mai întâi le deprinzi prin exemplu și imitație, în copilărie, în așa numiții „cei șapte ani de acasă”. Le poți observa mai târziu la școală și ar trebui să fie inspirate, induse sau corectate de către învățători și profesori.

Însă trăsăturile morale nu se opresc din evoluție când ai părăsit băncile școlii. Așa cum vei învăța toată viața, vei continua să devii mai bună (sau poate mai rea) prin influența mentorilor, familiei, prietenilor (extrem de important e cercul de amici), a colegilor sau a iubitului.

Experiențele și interacțiunile cu ceilalți șlefuiesc trăsăturile morale. Însă, nu o să ne amăgim, ele sunt într-o oarecare măsură definite și de așteptările și presiunile societății sau ale comunității din care faci parte.

Dar trăsăturile morale, într-un sens nobil, sunt perfecționate și prin artă. Poți învăța de la eroii tăi preferați din filme, cărți, seriale, de la autorii preferați de literatură motivațională sau prin emisiuni TV ori podcasturi. Și social media poate fi creatoare de trăsături morale.

fata frumosa imbracata in rochie care se afla intr-un lan de grau

Cele mai importante trăsături morale pe care trebuie să le ai

Sunt atât de complexe, trăsăturile morale, încât nu ne ajunge un singur material ca să le definim. Sperăm să te ajute însă enumerarea celor mai importante caracteristici pe care ar trebui să le deții!

Cele 7 tipuri de „odihnă” și tot ce trebuie să știi despre ele

Onestitatea. Să spunem că la supermarket casierul ți-a dat un rest greșit, considerabil mai mare. Ce faci? Păstrezi banii pentru că, până la urmă, nu e vina ta că angajatul e certat cu matematica, pentru că oricum aveai nevoie, pentru că nu-ți pasă sau pentru că ai o mie de alte motive, cu siguranță juste pentru tine? Dacă ți-am spune că acest răspuns te definește ca om? Într-adevăr, onestitatea, explicată ca fiind o combinație de sinceritate și corectitudine, e poate cea mai importantă dintre trăsăturile morale. Ea presupune nu numai să faci ce e drept și corect în orice situație, dar și să fii capabilă să recunoști că ai greșit.

Bunătatea. Știi cum se spunea, într-o lume în care poți fi orice, fii bună! Nu te gândi la karma sau la răsplata divină, fii bună și generoasă fiindcă așa faci viața ta și a celorlalți mai frumoasă. Dacă onestitatea e trăsătura morală numărul 1, atunci bunătatea e cel mai ridicat semn de elevare. Bunătatea înseamnă să îți arăți grija față de ceilalți și să le fii de ajutor într-un fel care le servește în mod direct. Include să fii plăcut, blând, atent și plin de considerație. Sunt multiple moduri de a fi „bună”, de la a da dovadă de politețe, la a face voluntariat, a dona sau pur și simplu a-ți asculta prietenii și familia.

Compasiunea. Stai, nu e același lucru? Nu neapărat. Compasiunea înseamnă să simți empatie și să rezonezi cu suferința celuilalt. Nu presupune neapărat să iei o acțiune, ci să îți manifești înțelegerea față de celălalt, fiind un act precursor sau o formă de bunătate. Cel mai adesea, se manifestă față de cei aflați în greutate.

Credința. Să ne înțelegem, credința nu înseamnă numai să nutrești convingerea că există un Dumnezeu, oricare ar fi acela pentru orientarea ta religioasă. Credința presupune încredere, ralierea la valori pozitive, loialitate și bunătate. Poți să fii credincioasă partenerului și familiei. Credința se manifestă nu numai citind Scripturile, ci manifestând ce scrie în ele.

Respectul. Ne declarăm toleranți, dar suntem cu adevărat? Respectul e un pas în fața toleranței. Nu numai că îl accepți pe celălalt, dar arăți considerație față de el, nu faci nimic care l-ar putea leza și poate mai important ca orice, îl prețuiești ca pe o ființă demnă. Cea mai bună formă de manifestare este să îl asculți pe celălalt cu politețe atunci când ideile sale diferă. Atenție, respectul se manifestă și față de propria persoană, așa că nu permite celuilalt să facă ce vrea și nu te considera obligată să înghiți opinii răuvoitoare sau minciuni fățișe în numele său. Libertatea ta se oprește când începe libertatea celuilalt, dar și viceversa.

Responsabilitatea. Responsabilitatea presupune că ești o persoană de încredere, pe care ceilalți se pot baza. Îți asumi ceea ce ai făcut, accepți să fii trasă la răspundere dacă ai greșit și te ții de cuvânt.

Dreptatea. Nu numai avocații și judecătorii trebuie să se supună sfântului ideal al dreptății, ci orice om care vrea să se mândrească cu trăsăturile morale. Să fii drept înseamnă să fii just, să dai dovadă de obiectivitate și de imparțialitate, să nu permiți ca drepturile cuiva să fie încălcate. Un om drept este un om onest și nu dă dovadă de favoritism.

Curajul. Nu degeaba am pus curajul după responsabilitate și dreptate: e nevoie de curaj ca să arăți aceste trăsături morale. Să știi că să fii curajos nu înseamnă să nu ai frici; curajul nu e absența fricii, ci presupune tocmai a face ce e corect și bine atunci când îți este frică. Un om iresponsabil și irațional nu are frici, un om curajos le recunoaște și decide să acționeze contra lor. Ești curajoasă atunci când spui ce crezi deși părerea ta e nepopulară sau când te ridici contra unui tiran cu toate că îți este frică de el.

Loialitatea. Loialitatea are legătură cu credința și înseamnă să fii fidel cuiva, să nu îl abandonezi la greu sau când circumstanțele îi sunt nefavorabile. Când ești loial, îți demonstrezi mereu sprijinul, indiferent de cât te poate costa; desigur, numai atât timp cât loialitatea e justificată și exercitarea ei nu presupune încălcarea celorlalte trăsăturile morale. Nu credem în loialitate oarbă.

fata frumoasa, cu pistru, care rade

Etica. Această trăsătură morală era ridicată la rang de cinste în Antichitate, dar luată în derizoriu acum. Etica presupune să faci ce e bine și corect, oricând, indiferent de piedici și numai după o judecată solidă. Un om etic e corect, responsabil, just, drept, loial, credincios valorilor sale și serios. Un capitol aparte e reprezentat aici de etica muncii, ce mai presupune dedicare, hărnicie și punctualitate.

Perseverența. Cât de frumoasă este această trăsătură morală! Practic, lumea nu ar fi existat fără ea. Perseverența e determinarea manifestată atunci când situația devine din ce în ce mai rea și când totul pare lipsit de speranță. Aceasta se menține în ciuda obstacolelor. Atenție, e diferită de încăpățânare, care e o perseverență ilogică, irațională și dusă la extreme.

Umilința. O altă trăsătură morală atât de rară și de deosebită azi! Umilința înseamnă modestie, să nu te crezi mai presus de alții, să dai dovadă de recunoștință pentru ceea ce ai și să nu privești pe nimeni de sus. E poate cel mai greu de dezvoltat trăsătură morală!

Integritatea. Onestitate însoțită de principii și un caracter incoruptibil. Simplu, nu? Ne-am dori să fie așa pentru mulți dintre contemporanii noștri.

Răbdarea. O altă trăsătură morală neprețuită, răbdarea presupune să dai dovadă de calm, să îți controlezi emoțiile, să nu te enervezi nici când ești direct confruntată și să îți păstrezi demnitatea și integritatea în fața atacurilor celorlalți. Răbdarea e legată adesea și de perseverență.

Curățenia. Atunci când ești curat, când trăiești într-un mediu cât mai igienic și mai ordonat, când aspectul tău e unul plăcut și aranjat, dai dovadă de respect față de tine și față de ceilalți. Un mediu murdar e un ambient predispus la boli, care afectează sănătatea fizică și psihică și arată lipsa unor trăsături morale.

Ca un cuvânt de încheiere: trăsăturile morale nu sunt și nu vor putea fi niciodată supuse batjocurii decât de oamenii de o îndoielnică calitate, ai ghicit, morală!

Surse foto: Pixabay, Pixabay, Pixabay

Surse articol: Manuale.edu, happierhuman.com

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (663 vizite)