Ulei de piper negru: beneficii și recomandări

Ulei de piper negru: beneficii și recomandări

Redactor Andreea Baluteanu

Piperul nu lipsește din bucătăriile de pe cuprinsul lumii, dar știai că acest popular condiment poate să îți aducă mult mai multe beneficii în forma sa concentrată, de ulei esențial? Într-adevăr, uleiul de piper negru are o pleiadă de beneficii ce te vor impresiona cu siguranță.

Află de mai jos cu ce are de gând să te cucerească, dar și cum îl poți utiliza pentru a te bucura din plin de potențialul său!

Ce este uleiul de piper negru?

Popularul condiment din mâncărurile noastre este transformat în ulei fie prin distilare la aburi, fie prin metoda mai nouă, mai benefică și mai inovatoare a extracției cu CO2 (extracție cu dioxid de carbon). De fapt, piperul a fost utilizat din cele mai vechi timpuri; populațiile antice ale Indiei profitau de beneficiile sale cu 2000 de ani î.e.n., urmând să facă negoț cu el mai târziu cu grecii și romanii, dar și cu egiptenii.

Uleiul esențial are drept principală componentă piperina, datorită căreia își manifestă principalele beneficii despre care vom vorbi mai jos. Aroma uleiului este caldă, cu tonuri condimentate și de mosc, minunate atât pentru energizarea, dar și pentru calmarea sistemului nervos. E de fapt una dintre minunatele particularități ale uleiului de piper negru, aceea că poate să încălzească și în același timp să confere energie, ceea ce îl face magic pentru atleți sau pentru cei care duc un stil de viață foarte activ.

O să vezi mai jos însă că are proprietăți și utilizări pe care le vei aprecia indiferent de lifestyle-ul care te-a convins.

Beneficiile pe care le are uleiul de piper negru

Nu sunt deloc puține, încă o rațiune ca să devii amicul/a său/sa!

Poate preveni și potențial trata cancerul

Piperina e cea căreia oamenii de știință „i-au ridicat statuie” datorită activității antitumorale! O cercetare desfășurată în 2010 la Michigan State University punea în revistă atributele antiinflamatorii, antioxidante și anti cancer ale piperului negru. Se constata astfel efectul de inhibare al proliferării celulelor canceroase, care îl poate transforma într-un adjuvant în tratamentul cruntei afecțiuni.

Vedete din România care s-au vindecat de cancer, a doua cauză principală de deces la noi în țară

Îmbunătățește digestia

Prin ce se face aici remarcat uleiul de piper negru e că poate fi util, în funcție de doză, atât pentru contracararea constipației, dar și a gazelor și diareii, demonstrate în teste in vitro și in vivo. Dar uleiul de piper negru „strălucește” mai ales când e vorba despre tratamentul sindromului de intestin iritabil, iar efectul său merge mai departe decât simpla „tratare a simptomelor”. Se pare că în populația de șoareci testată se observase inclusiv reducerea tendințelor depresive și ameliorarea secreției de serotonină cu rezultate remarcate atât la nivelul colonului, dar și al creierului. Cum sunt dovezi concrete că dezechilibrele din producția de serotonină au un impact direct în această boală, înțelegi de ce e atât de apreciat uleiul.

Scade tensiunea

În Ayurveda, acest efect al uleiului esențial de piper negru era știut „de când lumea și pământul”, acesta fiind folosit alături de alte remedii populare precum turmericul și scorțișoara pentru încălzirea locală și îmbunătățirea circulației. Și studiile pe animale au arătat că scade tensiunea.

Reduce colesterolul „rău”

Sănătatea inimii mai are un motiv să fie impresionată de uleiul de piper negru! Studiile au mers mai departe, demonstrând că scade colesterolul LDL (colesterolul „rău”) și poate să crească nivelurile celui „bun” (HDL). Cercetarea efectuată pe șoareci hrăniți cu o dietă grasă indica de asemenea și diminuarea acizilor grași, a fosfolipidelor și a trigliceridelor.

Calmează durerea.

Să știi că e una dintre cele mai apreciate virtuți ale uleiului de piper negru! Valorificate la potențial maxim, atributele sale antiinflamatoare și antispasmodice, combinate cu efectul de încălzire locală, pot să îl facă ideal în cazul durerilor musculare, tendinitei, artritei și reumatismului. În medicina alternativă sunt deja folosite aceste proprietăți, un studiu ilustrând cum o combinație de ulei de piper negru, măghiran, lavandă și mentă reducea durerilor localizate la nivelul gâtului și creștea toleranța la disconfort.

Poate să te ajute să renunți la fumat.

Acest efect al uleiului de piper negru e unul dintre motivele de seamă ale celebrității sale. Studiile au reliefat că reduce nu numai pofta și dependența, dar și simptomele de anxietate resimțite atunci când te-ai lăsat.

Poate să dea poftă de mâncare.

Poate că nu e neapărat un aliat când ești la dietă, dar ține cont că o poftă de mâncare sănătoasă e, până la urmă, un indiciu al vitalității. Stimulând simțul olfactiv, provoacă reflexul de înghițire, ușurând astfel alimentația în cadrul persoanelor care suferă de boli neurologice.

E un conservant sănătos.

Acțiunea sa antimicrobiană îi conturează acest beneficiu! Conform unui studiu in vitro din 2015, atât uleiul de piper negru, cât și cel de piper verde țineau sub control populația de bacterii Staphylococcus aureus (Stafilococ auriu) dintr-un eșantion de supă de pui.

Inhibă dezvoltarea virușilor.

Am văzut mai sus o mostră din activitatea sa antibacteriană, să descoperim ce îl face și un agent anti viruși atât de prețuit. Se pare că e ideal pentru că țintește exact populația de viruși, fără să distrugă viabilitatea celulei, ceea ce atenuează riscul de a face microorganismele periculoase rezistente la acțiunea sa în timp. Se poate rezolva astfel probleme toleranței la antibiotice? Cine știe?

Detoxifică.

Piperina e tot mai prezentă în medicamente și suplimente fiindcă s-a constatat că ajută la curățarea organismului, dar și la o mai bună absorbție a compușilor bioactivi ai medicamentelor convenționale sau din plante.

Iar faptul că reduce toxinele și inflamația ajută imens în cazul sindromului metabolic (o afecțiune medicală complexă caracterizată prin obezitate, nivel ridicat al trigliceridelor și scăzut al colesterolului HDL), dar și hipertensiune. În studii, administrarea de piperină conducea concomitent la scăderea toleranței la glucoză, echilibrarea tensiunii și îmbunătățirea activității ficatului.

imagine cu sticlute de ulei de piper negru alautri de scortisoara si anason pe un servetel de panza

Beneficiile uleiului de piper negru asupra pielii

Frumusețea poate să stea în utilizarea acestui prețios ulei. Ce trebuie să reții înainte de a-ți vorbi despre proprietățile sale e că nu îl poți aplica topic de unul singur. Fiind un ulei esențial, e musai să fie diluat cu un ulei precum cel de cocos, măsline, avocado, jojoba, etc.

Acum, să descoperim partea sa frumoasă! Atributele antioxidante și antiinflamatorii apără pielea de daunele radicalilor liberi și combat astfel atât îmbătrânirea prematură, dar și fotoîmbătrânirea. Efectele de încălzire îmbunătățesc circulația, așa că tenul va arăta mai tânăr și mai proaspăt, producția de colagen va fi intensificată, iar ridurile vor fi estompate.

Alte beneficii pentru piele? Reduce acneea și coșurile, uniformizează tonalitatea și culoarea pielii, reduce pigmentarea și petele.

Cum folosești uleiul de piper negru

Poți să îl inhalezi, să îl aplici topic, în combinațiile de mai sus, sau să îl consumi intern, dar niciodată ca atare, numai sub formă de suplimente.

E recomandat să achiziționezi mereu sortimente de calitate, 100% pure, de la companii respectate, și de preferință prin procedeul pe care l-am amintit și mai sus, de extracție cu CO2 (dioxid de carbon). De ce? Așa se păstrează componentele sensibile la căldură, uleiul nu suportă riscul oxidării, durata de viață e mai mare, iar procesul e per total mai prietenos cu mediul.

Punctual, iată cum poți folosi uleiul de piper negru!

  • Pentru a îmbunătăți circulația și a calma durerea musculară sau reumatică: câteva picături vărsate într-o compresă caldă aplicată pe zona afectată;
  • Pentru a reduce disconfortul respirator: poți inhala prin aromaterapie;
  • Pentru detoxifiere: amestecă cu un ulei hidratant și masează călcâiele;
  • Pentru a te ajuta să te lași de fumat: dozează tot într-un dispozitiv de aromaterapie;
  • Pentru răceală: masează 2-3 picături diluate într-un ulei purtător pe piept.

Ulei de piper negru: riscuri și contraindicații

În general, să știi că uleiul de piper negru e bine tolerat de către organism. Singurul risc e cel al producerii de iritații, arsuri sau alergii în urma aplicării directe pe piele. De aceea ți-am indicat să îl mixezi cu uleiuri precum cel de cocos, măsline sau orice alt ingredient preferi.

De asemenea, dacă iei medicamente, e bine să discuți cu medicul tău pentru ca nu cumva tratamentul să interfereze cu administrarea uleiului de piper negru.

Cere avizul doctorului și dacă ești însărcinată sau alăptezi.

Chiar și în inhalații poate să producă daune dacă exagerezi, mai ales la nivelul rinichilor.

Creează o stare bună de spirit, dă energie, calmează mintea și incită simțurile: cu siguranță uleiul de piper negru e util în atât de multe forme. Suntem curioase tu cum decizi să îl folosești.

Surse foto: iStock

Surse articol: draxe.com, greenfootmama.com, herzindagi.com, naturallythinking.com

Articolul urmator
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.