Uleiul de busuioc: beneficii și administrare

Uleiul de busuioc: beneficii și administrare

Redactor Raluca Margean

Uleiul de busuioc, un extract prețios obținut din frunzele plantei aromatice de busuioc (Ocimum basilicum) a devenit extrem de popular în rândul persoanelor preocupate de sănătate datorită numeroaselor sale proprietăți terapeutice. Cu un istoric bogat și o prezență notabilă în medicina tradițională și în bucătăria internațională, uleiul de busuioc este intens cercetat de oamenii de știință, care continuă să descopere și să valideze beneficiile sale pentru sănătate. Află din acest articol care sunt utilizările terapeutice ale uleiului de busuioc, dar și ce precauții trebuie să iei pentru a-l folosi în siguranță.

Scurtă istorie al uleiului esențial de busuioc

Uleiul esențial de busuioc este derivat din frunzele plantei botanice Ocimum basilicum, cunoscută drept planta de busuioc. Această plantă își primește numele de la cuvântul latin basilius, precum și de la cuvântul grecesc basilikón phutón, care înseamnă „plantă regală”.

Mai multe religii și credințe spirituale practică ritualuri care au la bază folosirea plantei de busuioc. În iudaism, poveștile tradiționale pledează pentru utilizarea busuiocului pentru creșterea puterii în timpul postului. În religia ortodoxă, busuiocul este folosit fie pentru a stropi, fie pentru a prepara apă sfințită. De asemenea, ghivecele cu plantă sunt adesea poziționate sub altarele bisericii pentru a respecta credința că a fost găsită crescând în jurul mormântului lui Hristos.

Conform diferitelor alte sisteme de credință, cum ar fi cele din Europa, India și civilizațiile antice din Egipt și Grecia, busuiocul era îngropat împreună cu persoanele decedate, deoarece se credea că i-ar putea proteja pe aceștia să călătorească în siguranță către Viața de Apoi. În alte părți ale lumii, busuiocul a ajuns să reprezinte norocul. Astfel, în locuri precum Mexic, ciorchinii de busuioc sunt uneori atârnați în ușile sau ferestrele magazinelor, existând credința că ajută proprietarii la creșterea și succesul afacerii.

De-a lungul istoriei, planta de busuioc, despre care se crede că are un efect fortifiant asupra minții și emoțiilor unei persoane, a fost folosită pentru mai multe aplicații și a fost astfel făcută în forme multiple, inclusiv ceaiuri, pulberi uscate și uleiuri. Calitățile sale naturale antiinflamatoare, antioxidante, antibiotice, antivirale, antidepresive și diuretice l-au făcut o componentă comună în practicile medicale tradiționale din Asia. În India, de exemplu, busuiocul era cunoscut sub numele de „Tulsi” și se credea că este sacru.

Cum se prepară uleiul de busuioc

Uleiul de busuioc este foarte simplu de făcut acasă. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum îl poți prepara!

Sticlă de ulei și frunze de busuioc
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 2 cesti frunze proaspete de busuioc
  • 1 cană ulei de măsline extravirgin
  • Un vârf de cuțit de sare
  • Opțional - poți adăuga ingrediente suplimentare, precum un cățel de usturoi, ½ linguriță de fulgi de chili roșu și un praf de piper măcinat.

Mod de preparare:

  1. Alege busuioc proaspăt și clătește-l bine pentru a îndepărta orice murdărie.
  2. Pune pe foc o oală cu apă și adu-o la fiert.
  3. Adaugă frunzele curate de busuioc în oala cu apă clocotită și lasă la fiert timp de 20 de secunde.
  4. Scurge-l imediat din apa clocotită și pune-l repede într-o baie de apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire.
  5. Lasă să stea în baia de apă cu gheață timp de 1-2 minute, apoi scoate-l și scurge-l bine.
  6. Pune busuiocul pe un prosop de bucătărie pentru a îndepărta o parte din excesul de lichid. Lasă-l să se scurgă singur, nu apăsa frunzele pe prosopul de bucătărie deoarece așa își va pierde o parte din arome. Lasă-l pur și simplu să stea pe prosopul de bucătărie câteva minute.
  7. Adaugă într-un blender frunzele de busuioc, alături de uleiul de măsline extravirgin și un praf de sare kosher.
  8. Amestecă până se obține un piure foarte fin.
  9. Îl poți folosi așa sau îl poți trece în continuare printr-o strecurătoare căptușită cu pânză de muselină.
  10. Nu împinge pulpa, lasă să se scurgă în mod natural uleiul infuzat din busuioc.
  11. Odată ce tot uleiul este extras prin pânză de muselină, veți obține ulei de busuioc curat.
  12. Transferă într-un recipient curat, uscat și sterilizat etanș și păstrează la frigider până la 2 zile.
  13. Îl poți folosi la salate, în supe sau în alte mâncăruri.

Ce beneficii oferă uleiul de busuioc

Se spune că busuiocul elimină bacteriile și mirosurile dăunătoare, susține sănătatea pielii și părului, ajută la calmarea durerilor de cap, răcelii și tusea și reduce spasmele stomacale. Iată toate beneficiile cunoscute ale uleiului de busuioc:

Folosit în aromoterapie pentru diverse afecțiuni, inclusiv depresie și anxietate

Sticluță cu ulei esențial
Sursa foto: Pixabay.com

Uleiul esențial de busuioc dulce emite un parfum cald, dulce, proaspăt floral. Este aerisit, vibrant și amintește oarecum și de parfumul lemnului dulce. Aroma sa are nuanțe picante care energizează și stimulează corpul și mintea, stimulând claritatea mentală, sporind vigilența și calmând nervii, pentru a ține la distanță stresul și anxietatea.

Folosit în aplicații de aromoterapie, uleiul esențial de busuioc este ideal pentru calmarea sau eliminarea durerilor de cap, oboselii, tristeții și disconfortului astmului, precum și pentru inspirarea rezistenței psihologice.

De asemenea, este recomandat persoanelor care suferă de concentrare slabă, alergii, congestie sau infecții ale sinusurilor și simptome de febră.

Are efect antimicrobian

Uleiul esențial de busuioc ajută la respingerea insectelor și la eliminarea bacteriilor care provoacă mirosuri neplăcute în cameră, fiind folosit ca odorizant pentru a împrospăta mediile interioare învechite, inclusiv mașinile, precum și țesăturile urât mirositoare și mobilierul.

Îmbunătățește digestia

Uleiul de busuioc consumat în diverse preparate culinare îmbunătățește digestia, ajutând și la ameliorarea simptomelor disfuncționalităților metabolice, precum greața, sughițul, vărsăturile și constipația.

Are proprietăți antiinflamatoare

Compusul principal din uleiul de busuioc, numit eugenol, are proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea inflamației în corp. Consumul regulat de ulei de busuioc poate ajuta la gestionarea inflamațiilor cronice și a unor afecțiuni precum artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale.

Sprijină sănătatea inimii

Uleiul de busuioc poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară. De asemenea, poate reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge și de ateroscleroză.

Ulei de busuioc pentru ten

Femeie care se picură ulei pe ten
Sursa foto: Pexels.com

Folosit cosmetic, uleiul esențial de busuioc împrospătează, hrănește și ajută la repararea pielii deteriorate sau lipsite de strălucire. Este adesea folosit pentru a echilibra producția de ulei, pentru a calma erupțiile de acnee, pentru a atenua uscăciunea, pentru a calma simptomele infecțiilor cutanate și a altor afecțiuni topice și pentru a susține suplețea și rezistența pielii.

Cu utilizarea regulată diluată, se spune că prezintă proprietăți de exfoliere și tonifiere care îndepărtează pielea moartă și echilibrează nuanța pielii pentru a promova strălucirea naturală a tenului.

Ulei de busuioc pentru păr

Folosit în păr, uleiul de busuioc dulce contribuie cu un miros ușor și revigorant. În plus, ajută la stimularea circulației, reglarea producției de ulei a scalpului și facilitarea creșterii sănătoase a părului, ceea ce favorizează reducerea sau încetinirea căderii părului. Prin hidratarea și curățarea scalpului, îndepărtează eficient orice acumulare de piele moartă, murdărie, grăsime, poluanți ai mediului și bacterii, calmând astfel mâncărimea și iritația caracteristice mătreții și altor afecțiuni topice. Prezentând aceste proprietăți de curățare și clarificare, uleiul de busuioc dulce ajută la promovarea aspectului și a senzației firelor moi și strălucitoare.

Ulei de busuioc: uz extern

Folosit în scopuri medicinale, efectul antiinflamator al uleiului esențial de busuioc dulce ajută la calmarea pielii care este afectată de diverse afecțiuni precum acneea sau eczema. De asemenea, ajută la vindecarea rănilor și abraziunilor minore.

Când uleiul esențial de busuioc este diluat și adăugat într-o baie caldă, se spune că are ca efect calmarea crampelor menstruale, reducerea durerilor articulare, ameliorarea gutei și vindecarea mușcăturilor de insecte. În plus, reduce durerile și spasmele musculare, ajutând la relaxarea și energizarea corpului. El este adesea recomandat pentru situațiile de epuizare fizică.

Ulei de busuioc: uz intern

Având proprietăți expectorante, uleiul de busuioc este ideal pentru reducerea tusei, precum și a altor simptome de răceală, febră și gripă. Ajută la îmbunătățirea funcției imunitare și calmează simptomele afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita și emfizemul.

Iată un sumar al tuturor proprietăților terapeutice ale uleiului de busuioc:

Întrebuințare cosmetică: Antimicrobian, Antioxidant, Antiinflamator, Echilibrator, Iluminator, Demachiant, Diaforetic, Răcoritor, Calmant, Stimulator, Întăritor, Tonic

Întrebuințare ca ulei esențial: Antimicrobian, Antispastic, Antidepresiv, Clarifiant, Digestiv, Energizant, Expectorant, Febrifug, Insecticid, Nervin, Stimulant, Tonic, Înălțător

Utilizare medicinală: Antimicrobiene, Antispastice, Antiinflamatoare, Antioxidante, Analgezice, Digestive, Expectorant, Febrifug, Nervin, Protector, Stimulant, Tonic

Ulei de busuioc: riscuri și complicații

Salată de busuioc, roșii și ulei
Sursa foto: Pexels.com

Uleiul de busuioc folosit în preparate culinare este în general sigur și nu prezintă efecte secundare. În cazuri foarte rare poate provoca reacții alergice și interacțiuni cu unele medicamente.

În ceea ce privește uleiul esențial de busuioc dulce, acesta este doar pentru uz extern. Este imperativ să consulți un medic înainte de a utiliza acest ulei în scopuri terapeutice. Femeile însărcinate și care alăptează sunt sfătuite să nu folosească uleiul esențial de busuioc dulce fără sfatul medicului, deoarece poate avea efect asupra anumitor secreții hormonale și nu este clar dacă aceste efecte sunt transferabile bebelușilor în aceste stadii de dezvoltare.

Uleiul trebuie depozitat întotdeauna într-o zonă inaccesibilă copiilor, în special celor sub 7 ani.

Persoanele care suferă de diverse afecțiuni de sănătate, precum: cancer, boli de inimă, afecțiuni ale pielii, afecțiuni legate de hormoni sau epilepsie trebuie să consulte un medic înainte de utilizare.

De asemenea, persoanele care iau medicamente eliberate pe bază de rețetă, care suferă o intervenție chirurgicală majoră sau care prezintă un risc mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale, atac de cord sau ateroscleroză sunt, de asemenea, sfătuite să solicite consult medical înainte de utilizare.

IMPORTANT! Înainte de a utiliza uleiul de busuioc, se recomandă efectuarea unui test de piele. Acest lucru se realizează prin diluarea unei picături de ulei esențial în 4 picături de ulei purtător și aplicarea unei cantități mari din acest amestec pe o zonă mică de piele care nu este sensibilă.

Uleiul dulce de busuioc nu trebuie folosit niciodată lângă ochi, mucoase nazale și urechi sau pe orice alte zone deosebit de sensibile ale pielii.

Efectele secundare potențiale ale uleiului esențial de busuioc includ:

  • Roșeață
  • Erupții cutanate
  • Urticarie
  • Arsuri
  • Tulburări de sângerare
  • Scăderea vitezei de vindecare
  • Tensiune arterială scăzută
  • Amețeli
  • Dureri de cap
  • Greață
  • Diaree
  • Convulsii și bătăi rapide ale inimii

Persoanele care suferă de schimbări bruște de dispoziție și tulburări comportamentale, ar trebui să folosească acest ulei esențial doar ca un remediu complementar, nu ca un înlocuitor pentru tratament medical.

Cum se folosește corect uleiul de busuioc

Uleiul de busuioc preparat conform metodei prezentate în acest articol poate fi folosit în bucătărie pentru diverse mâncăruri, inclusiv salate, paste, pizza, supe și multe altele.

Uleiul esențial de busuioc folosit în aromoterapie se diluează cu alte uleiuri purtătoare, astfel:

1. Pentru ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, el poate fi amestecat cu 2-3 picături de ulei de eucalipt sau ulei de lămâie.

2. Pentru decongestionarea și calmarea sinusurilor, uleiul esențial de busuioc poate fi diluat în 1 lingură de ulei purtător înainte de a fi masat în piept. Uleiurile purtătoare sugerate includ jojoba și nucă de cocos.

3. Pentru reducerea stresului și relaxarea corpului și a minții înainte de culcare, diluează 1-2 picături de ulei esențial de busuioc în 1 lingură de ulei purtător preferat și masează-l pe tălpile picioarelor, abdomen sau încheieturile mâinilor.

4. Pentru a calma și preveni apariția acneei, diluează 1-2 picături de ulei esențial de busuioc într-o cantitate mică de ulei purtător ușor, cu absorbție rapidă, precum uleiul de migdale dulci sau argan. Apoi, înmoaie o dischetă demachiantă în acest amestec și tamponează pe zonele proaspăt curățate ale pielii afectate de acnee. Acest amestec simplu este renumit pentru a curăța pielea de poluanții externi, bacterii și excesul de ulei și pentru a reduce roșeața.

Pentru o eficacitate sporită, uleiul de busuioc poate fi încorporat în rețeta de măști de față împreună cu miere, suc de lămâie și argilă cosmetică pudră. Aceste ingrediente sunt, de asemenea, cunoscute pentru a promova claritatea și luminozitatea pielii.

5. Pentru a curăța părul și a elimina excesul de ulei de pe scalp, adaugă cantități mici de ulei esențial de busuioc într-un șampon sau balsam, începând cu 3-5 picături pe ¼ de cană de produs pentru păr. Pentru o amestecare mai ușoară, în loc să diluezi uleiul de busuioc în sticle, pune cantitatea exactă de șampon/balsam într-o cană și adaugă uleiul de busuioc.

Uleiul de busuioc poate fi diluat și în oțet de mere și combinat cu bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta orice acumulare de ulei în exces sau reziduuri de produs și pentru a restabili pH-ul natural al scalpului.

6. Pentru a calma durerile sau durerile musculare și inflamația, diluează 2-3 picături de ulei esențial de busuioc într-un ulei purtător, apoi masează-l în zonele afectate.

Alternativ, acest amestec de ulei poate fi diluat în sare Epsom înainte de a fi adăugat la o baie caldă. Pentru o eficacitate sporită, poate fi combinat cu alte uleiuri esențiale despre care se știe că sunt favorabile relaxării, cum ar fi uleiul esențial de lavandă. O baie îmbogățită cu ulei de busuioc are avantajul suplimentar de a stimula funcția digestivă și de a atenua durerea.

În concluzie, uleiul de busuioc este o sursă valoroasă de beneficii pentru sănătate și bunăstare, oferind o gamă largă de proprietăți terapeutice și culinare. De la capacitatea sa de a combate inflamațiile și de a sprijini sănătatea inimii până la aroma sa plăcută și capacitatea de a promova starea de bine mentală, uleiul de busuioc este o alegere excelentă în bucătărie și în îngrijirea personală. Cu toate acestea, este important să utilizezi uleiul de busuioc cu precauție și să fii conștientă de posibilele efecte secundare și interacțiuni medicamentoase. Consultă întotdeauna un specialist înainte de a începe orice tratament cu ulei de busuioc, mai ales dacă ai anumite afecțiuni de sănătate.

Folosește ulei de avocado și scapă de colesterolul periculos

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com, iStock.com

Surse articol: Newdirectionsaromatics.comCurrytrail.in

Articolul urmator
Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are
Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.