Cele mai frumoase traditii de Craciun din Moldova

Cele mai frumoase traditii de Craciun din Moldova

Adelina Ion

Sarbatorile religioase sunt pentru romani, indiferent de regiunea tarii pe care acestia o locuiesc, prilej de mare veselie, de reintalnire cu cei dragi, de readucere la lumina a celor mai frumoase traditii si obiceiuri. Dintre toate sarbatorile, cele de iarna sunt cele mai bogate in traditii, chiar daca acestea mai sunt respectate doar in mediul rural. In articolul de fata, vom vorbi despre traditiile de Craciun din Moldova, o regiune plina de istorie, in care viata satului in perioada sarbatorilor are un farmec aparte.

Sa descoperim, asadar, care sunt cele mai frumoase traditii de Craciun din Moldova!

Consumul de alimente ritualice, o veche traditie de Craciun in Moldova

Moldovenii pastreaza cu sfintenie traditia mancatului de alimente ritualice in ajunul Craciunului, alimente despre care exista convingerea ca aduc diferite beneficii gospodarului in anul care urmeaza. Spre exemplu, despre placinta cu dovleac pe care gospodinele o pregatesc in ajunul Craciunului se crede ca are darul de a-l feri de boli pe cel care o mananca. Aceasta credinta porneste de la culoarea portocalie a dovleacului, asociata cu pielea rumena si sanatoasa.

Prunele uscate nu sunt nici ele uitate in ajunul Craciunului. Ele au menirea de a "indulci" traiul persoanei care le mananca, aceasta urmand sa aiba un an linistit si sa traiasca in armonie cu toata lumea.

"Scutecele Domnului", acele turte umplute cu nuca si insiropate cu sirop din miere de albine, reprezinta una dintre traditiile de Craciun respectate in Moldova, dar si in alte regiuni ale tarii. Acestea se consuma in ajunul sarbatorii Nasterii Domnului, vestind apropierea marii sarbatori.

Craciunelul, o traditie de Craciun din Moldova, pentru bunastarea familiei

Tot in Ajunul Craciunului, moldovencele pregatesc un fel de colac caruia ii dau forma cifrei 8 neterminate. Dupa ce se coace, Craciunelul se atarna la icoana, unde ramane timp de trei luni, pana la echinoctiul de primavara. Pe 23 martie, cand gospodarii ies la arat, rup Craciunelul in trei bucati: prima bucata va fi pusa sub prima brazda intoarsa, a doua bucata va fi data unui animal din ograda pentru ca acesta sa fie sanatos si productiv, iar a treia bucata va fi mancata de catre gospodar. Craciuneii se numara printre traditiile de Craciun din Moldova care aduc belsug in case, dar si sanatate si putere locatarilor.

Schimbul lichiilor, simbolul consolidarii relatiilor de rudenie

Lichiile, sau lipiile, sunt turte din aluat nedospit pe care copiii le daruiesc rudelor de Craciun. Parintii le pun micutilor in cos lichii, iar acestia pleaca spre casele rudelor, dintre care nasii sunt cei mai importanti. Odata ajunsi, micutii le dau gazdelor cate o lichie si le colinda si primesc, la randul lor, cate o lichie pregatita de stapana casei, nuci, bomboane si bani.

Schimbul lichiilor este una dintre cele mai frumoase traditii de Craciun din Moldova, simbolizand buna intelegere cu familia, consolidarea relatiilor cu aceasta si belsug in casele celor ce respecta aceasta traditie.

Traditia pregatirii celor 12 feluri de mancare pentru Craciun

O alta traditie respectata in preajma Craciunului in Moldova, mai cu seama in sudul regiunii, este cea a celor 12 feluri de mancare de post, care semnifica Cina cea de Taina in jurul careia au fost adunati cei 12 apostoli. Din cele 12 feluri de mancare nu lipsesc cele pe baza de peste, borsul bogat in zarzavaturi, sarmalele de post, salata de fasole si compotul din fructe uscate, din care moldovenii se ospateaza in seara de Ajun.

 

Traditii de Craciun din Moldova pentru fetele nemaritate

Fetele nemaritate din aceasta regiune a tarii respecta doua traditii de Craciun, pentru a-si gasi ursitul in anul care urmeaza. Astfel, fetele mari pot pune pe prispa casei in noaptea de ajun sapte sau noua ulcele de lut pline cu apa. Daca a doua zi mai mult de jumatate din ulcele sunt goale sau au mai putina apa in ele decat atunci cand au fost umplute, fetele au sanse mari sa se casatoreasca in anul urmator. Explicatia acestei traditii de Craciun din Moldova este aceea ca ursitul, obosit de drumul lung pe care l-a facut in cautarea viitoarei neveste, poposeste pe prispa casei acesteia si isi potoleste setea cu apa din ulcele.

In acelasi scop, in noaptea de Ajun, fetele necasatorite pun sub fereastra portii mici din toate mancarurile pregatite pentru Craciun, pe care nu trebuie sa le fi gustat inainte. Se zice ca cei care le sunt ursiti fetelor vin sa guste din aceste bucate. In acelasi scop, 

Traditii de Craciun din Moldova, aducatoare de noroc 

Moldova este renumita pentru mancarurile alese si pentru gospodinele pricepute din mainile carora ies cele mai delicioase bucate. Poate tocmai de aceea, multe dintre traditiile de Craciun din Moldova se invart in jurul preparatelor culinare. Totusi, indiferent ca este vorba despre traditii culinare sau culturale, toate vizeaza belsugul casei, sanatatea membrilor familiei, ferirea de necazuri si implinirea pe toate planurile.

Printre traditiile de Craciun din aceasta zona a tarii menite sa aduca bunastarea familiilor se numara si urmatoarele:


• Moldovenii nu dau si nu imprumuta nimic din casa in Ajunul Craciunului pentru a nu avea paguba in anul care urmeaza. Nici macar gunoiul nu se arunca in ziua de Ajun.

• Sub masa pe care se afla mancarurile de Craciun, gospodinele presara seminte, avand credinta ca semintele vor fi ferite de stricaciune si vor da roade bogate.

• Intr-un vas cu apa, gospodinele pun o nuca si un ban, iar cu apa respectiva se spala. Se crede ca doar asa isi vor mentine sanatatea si frumusetea trupului si nu vor duce lipsa de nimic.

• Tot intr-un vas cu apa, gospodarii pun o potcoava, apa urmand a fi folosita la baut si la adapatul animalelor din ograda. Exista credinta ca, band aceasta apa, oamenii si animalele vor fi sanatosi si rezistenti.

 

Tara noastra se bucura de o diversitate de traditii peste masura de frumoase si unice in lume. Insa indiferent de datinile sau superstitiile locale, care au farmecul lor si ne place sa credem ca au si un sambure de adevar, sa nu uitam ca sarbatoarea Craciunului este mai mult decat o zi in care ne putem pune dorinte legate de belsug si bunastare, ci este o zi cu adanca semnificatie religioasa pentru ortodoxie: Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos.  
Ce alte traditii de Craciun din Moldova mai cunosti si care este semnificatia lor? Care ti se pare cea mai frumoasa traditie a regiunii?
Articolul urmator
Rugăciunea tămăduitoare care îți protejează familia de boală și de necaz. Rostită în ziua de Crăciun face minuni
Rugăciunea tămăduitoare care îți protejează familia de boală și de necaz. Rostită în ziua de Crăciun face minuni
Cat de multe stii despre Craciun?
Incepe quiz
Cat de multe stii despre Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.