Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?

Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?

Ramona Jurubita

Religia ortodoxă ne învață să tratăm ultima zi a săptămânii ca pe o zi sfântă, dedicată rugăciunii și legăturii cu Dumnezeu. Duminica se merge la biserică, iar apoi se ia masa în familie, într-un cadru plăcut, în care toată lumea se poate simți liberă să vorbească despre credință. Dar oare este adevărat că munca din această zi este considerată un păcat?

De-a lungul anilor, oamenii au creat tot felul de mituri și tradiții care se întrepătrund cu învățăturile biblice. Din păcate, mulți nu înțeleg ce fel de muncă ar trebui evitată în ziua odihnei și ce activități gospodărești sunt permise. Astăzi vom învăța să facem diferența între păcatul de a lucra duminica și nevoia de a face anumite treburi esențiale prin casă. Ne vom îndrepta atenția spre o pildă cu mare însemnătate și spre explicațiile oferite de preoți. Când vei ajunge la finalul articolului, vei înțelege care este adevărata semnificație a duminicii și cât de mult contează ce faci în această zi.

Iată versetul biblic în care se vorbește despre a șaptea zi a săptămânii și despre gestul Lui Dumnezeu, pe care oamenii ar trebui să îl urmeze, potrivit învățăturilor creștine:

„Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi șase zile și să-ți faci lucrul tău. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit, de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o.” (Exodul 20:8-11)

Pentru a explica mai bine această idee întâlnită în Biblie, oamenii au creat diverse povestiri ce pot susține mesajul sau esența sa. Nu se știe dacă pilda de mai jos are la bază întâmplări reale, dar cu siguranță te va ajuta să deslușești tâlcul versetului din Vechiul Testament!

Dumnezeu ți-a dat 6 zile pentru lucru și a șaptea vrea să o sfințești pentru El. Pilda despre păcatul de a lucra duminica

„Un țăran lucra într-o duminică la câmp, în timp ce vecinul său se ducea la Sfânta Liturghie la Biserică.
Primul a început să-și bată joc de cel ce mergea către Sfânta Biserică sub motiv că este habotnic. Acesta însă i-a spus:
-Prietene, ce-ai spune dacă eu n-aș avea decât șapte galbeni și i-aș da șase unui cerșetor pe care l-aș întâlni? --Aș crede că ești foarte darnic.
-Și ce-ai spune dacă acest cerșetor, în loc să-mi mulțumească, mi l-ar cere și pe al șaptelea?
-Aș spune că este un om de nimic și că merită spânzurătoarea.
Atunci vecinul a început să râdă.
-Ei bine, ți-ai rostit propria osândă, căci din șapte zile câte sunt într-o săptămână, Dumnezeu ți-a dat șase pentru lucru și a șaptea vrea să o sfințești pentru El. Dar tu o vrei și pe a șaptea pentru tine și faci întocmai ca acel cerșetor.”

Se pare că ziua de duminică ar trebui să fie destinată recunoștinței față de Dumnezeu. Dacă El ne ajută să fim sănătoși, să ne ducem planurile la bun sfârșit și să muncim șase zile, de ce nu ne-am rupe din timpul nostru pentru a-L cinsti în cea de-a opta? Munca fără oprire pare o lăcomie și arată faptul că nu suntem deloc mulțumiți cu ce avem.

Se pare că nu este vorba despre odihna propriu-zisă, ci despre relația cu Dumnezeu, pe care o putem întări în ziua în care avem mai mult timp liber. Această idee este susținută și de preotul Gabriel Gârdan. Iată punctul său de vedere:

„Respectul față de ziua Domnului este răspunsul lor la dragostea divină care se revarsă asupra lor. Pentru omul credincios, care trăiește în perspectiva veșniciei, timpul și spațiul au valențe sacre, iar duminica și celelalte zile de sărbătoare fac parte din categoria timpului sacru. Timpul sacru este un timp al reciprocității, un timp care nu îți aparține, dar în care ești liber să te integrezi și să te împărtășești din darurile pe care doar Cel de Sus ți le poate da. Astfel, dacă nu speli haine, nu faci mâncare sau nu desfășori alte activități lucrative în zilele de sărbătoare, nu o faci din teamă, ci din dragoste. Iți disciplinezi voința, îți afirmi suveranitatea asupra (a) ceea ce pare a fi o necesitate care dictează ritmul vieții și îți afirmi disponibilitatea de a trăi și într-o altă dimensiune. De fapt, recunoști și mărturisești public că nu trăiești ca să lucrezi, ci lucrezi ca să trăiești.”

Acesta a spulberat și mitul despre suferințele pe care le vor îndura oamenii care nu respectă sacralitatea zilei de duminică.

„Dumnezeu, Maica Domnului și sfinții nu sunt slujitori ai răului și nu îl produc în viața noastră. Ei sunt însuflețiți de iubire și vor să ne însuflețească și pe noi. Noi, oare, vrem?”, a adăugat părintele Gabriel Gârdan.

Vasile Ioana este un alt preot care a încercat să explice pe înțelesul tuturor care este adevărul din spatele afirmației „este păcat să lucrezi duminica”. Iată ce a afirmat în cadrul emisiunii „Vorbește lumea”, unde a subliniat faptul că multe tradiții au în spate o semnificație pe care multe persoane nu o cunosc!

„Nu ar trebui să înghițim așa tradiții fără să înțelegem ce este în spatele lor. De aceea cred că în Sf. Scriptură, în Biblie, în Cuvântul Lui Dumnezeu, în poruncile Lui Dumnezeu se găsesc adevărurile Dumnezeiești. Dumnezeu ne-a creat, noi suntem copiii Lui și el ne-a dat niște instrucțiuni de utilizare a vieții. Cele 10 Porunci aflate în Biblie (...).

Ce a zis Dumnezeu, iată în porunca a 4-a ce spune Dumnezeu: "Adu-(ț)i aminte, omule, de ziua de odihna, că s-o sfințești pe ea, tu, să sfințești ziua. Să lucrezi șase zile, să-ți faci lucrul tău, dar ziua a 7-a este ziua de odihna închinată Domnului Dumnezeului tău, să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care intră-n casa ta (...)”.

Părintele a nuanțat că nu este un păcat să te speli sau să speli vasele folosite în ziua respectivă și nici măcar să speli haine dacă ai neapărat nevoie de ele. Greșit este să faci treburile pe care știi că le poți amâna și să nu vrei să le amâni, din dorința de a bifa cât mai multe pe ordinea de zi sau de a obține cât mai multe beneficii. Dar în niciun caz nu este un păcat dacă săvârșim lucrurile esențiale. Dumnezeu nu-și încurajează semenii să trăiască în mizerie sau să își neglijeze aproapele! Ce te faci dacă ești părinte și copilul tău trebuie să mănânce în acea zi? Nu mai gătești? Această variantă este exclusă!

Prieteni care mănâncă și se distrează la aceeași masă

„E important să înțelegem ce este această muncă. Iisus Hristos, Domnul nostru a dat la o parte ceea ce se numea blestemul legii. Adică înțelegerea legii în literă. Și El Însuși îi ceartă pe iudei atunci când unii exagerau, și le spunea Iisus: Nu hrăniți și voi animalul în ziua de sabat (...). Și atunci, ce înseamnă ziua Domnului, dimineața ne trezim puțin mai târziu că e duminică, zi de odihna și mergem la biserică(,) fraților, unde ne întâlnim cu Dumnezeu, Îi dam lui Dumnezeu timpul ăsta (...) După aceea am venit acasă, avem prânzul acesta festiv, duminica e zi de odihnă, nu gătim. Dacă de exemplu îți chemi niște prieteni la grătar, nu, încălzești practic carnea aceea și o aduci la temperatura la care poți să o mănânci atunci. Dacă după ce ai mâncat la prânz, s-a umplut chiuveta de vase, eu însumi, ca și tata de trei copii și soț implicat, eu bag vasele în mașina mea de spălat. Eu spăl vasele pe care le-am folosit atunci. Tot ceea ce ține de activitate de duminică, adică pregătirea mesei, dacă de exemplu vine copilul meu și gătim ceva împreună de drag (...), o activitate de familie. Nu muncești. Deci atenție, odihna înseamnă comuniune cu prieteni (...).

Este o prostie, aici spun că nu ar trebui să înghițim tradiții prostești. Într-adevăr, unii spun că nu ai voie să te speli duminica, greșit. Ei considerau și asta o muncă, dar astăzi dai drumul la duș și te speli. Dacă vin niște prieteni nu poți să-i aștepți transpirat. Deci nu este păcat să te speli duminica.

Păcat este să ai o activitate, o muncă, ce poți face în celelalte zile (...). Dar, tu, ca mămică, dacă copilul tău are nevoie de pantalonași, iar luni dimineața trebuie să-i pui sandvișul pentru școală (...). Astea le facem după 7 seara. Dumnezeu nu e absurd.”, a declarat părintele Vasile Ioana pentru aceeași sursă.

Acum că ai înțeles la ce se referă învățăturile biblice și care este diferența fină dintre ele și miturile populare, poți sta liniștit/ă chiar și în zilele de duminică în care simți nevoia să te speli, să speli sau să gătești ceva pentru cei dragi.

Ce să îi ceri lui Dumnezeu în fiecare dimineață, conform părintelui Vasile Ioana

Surse foto: PexelsFreepikPexels

Surse articol: LocurisacreProtvBibleAdevarul

Articolul urmator
În săptămâna bisericească, prima zi este duminică, nu luni. Cum au justificat decizia Înalții Bisericii
În săptămâna bisericească, prima zi este duminică, nu luni. Cum au justificat decizia Înalții Bisericii
Ce pacat capital esti?
Incepe quiz
Ce pacat capital esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.