Sfantul Dumitru: ce obiceiuri si superstitii sunt legate de aceasta sarbatoare
Cuprins
Sfantul Dumitru este sarbatorit atat de catolici, cat si de ortodocsi pe 26 octombrie, zi incarcata de o insemnatate deosebita pentru credinciosi. Conform traditiei populare, el desfrunzeste toti copacii si usuca plantele, pregatind astfel natura pentru intampinarea urmatorului anotimp: iarna. Afla ce obiceiuri si superstitii sunt legate de aceasta sarbatoare si ce trebuie sa faci pentru a avea parte de noroc si sanatate!
Sursa foto: crestinortodox.ro
Sfantul Dumitru: obiceiuri si superstitii legate de vreme, noroc si sanatate
Obiceiurile aduse in cinstea acestei sarbatori incep inca din ajunul ei, iar de departe cel mai spectaculos dintre ele este Focul de Sanmedru. Oamenii credinciosi aprind focuri in curti si pe dealuri, iar copiii trebuie sa sara peste ele pentru a fi sanatosi, iar tinerii necasatoriti pentru a-si gasi perechea. Acest foc simbolizeaza putere in fata bolilor si a necazurilor de peste an. La final, oamenii arunca prin gradina carbuni si cenusa pentru a avea o recolta bogata anul urmator, insa numai dupa ce s-au stins pentru a impiedica alte probleme. De asemenea, femeile impart paine, covrigi, nuci, struguri, mere si prune uscate celor care au avut curajul sa sara peste foc. In unele zone ale tarii se imparte pentru sufletul celor morti si grau fiert in lapte, considerat o delicatesa.
Sfantul Dumitru este considerat patronul pastorilor, asa ca ciobanii respecta in fiecare an un obicei stravechi ce ii ajuta sa afle cum va fi iarna din acel an. Ei isi pun cojocul pe sol in mijlocul oilor si asteapta sa vada care dintre ele se va duce sa stea pe el. Daca prima care se asaza pe el va fi o oaie neagra, iarna va fi una blanda, in schimb, daca va fi una cu lana alba, iarna va fi aspra, cu viscol si zapezi mari.
Aceasta zi mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ziua Soroacelor, adica ziua incheierii tuturor socotelilor, moment prielnic pentru a te pune la punct cu toate datoriile. Superstitiile spun ca cei care raman cu ele vor fi nevoiti sa le inapoieze dublu anul urmator.
Unele dintre cele mai ciudate superstitii de Sfantul Dumitru au legatura cu folosirea pieptanului si semanarea usturoiului. Prima dintre ele spune ca nu este bine sa te pieptani pentru ca vei atrage necazurile asupra ta, iar cea de a doua anunta paguba in gospodarie in anul ce urmeaza.
Poate ca in societatea moderna aceste obiceiuri si superstitii par amuzante, insa oamenii de la tara credeau cu tarie in ele inainte. Ei credeau ca respectarea lor le va proteja animalele de lupi si de alte animale salbatice.
Sfantul Dumitru este una dintre cele mai importante sarbatori de toamna de care se leaga multe traditii si superstitii, in special cele care anunta cum va fi iarna.