Stii ca poti pregati un aluat oparit, ideal pentru galuste chinezesti?
Cuprins
Fabuloasa China iti ofera un exemplu imbietor de reteta traditionala: galuste! Pregatite cu o inedita reteta de aluat oparit pentru o consistenta pufoasa si savuroasa, aceste galuste iti aduc o mica parte din China in bucatarie.
Galuste chinezesti cu aluat oparit
Pentru umplutura:
ulei vegetal - 30 ml (cam 2 linguri)
varza sarata (Harm choy - daca gasesti) sau daca nu, varza murata - cam 70 g, inmuiata in apa timp de 30 de minute, scursa si tocata
legume murate Sichuan (daca gasesti la supermarket) sau legume murata romanesti, inmuiate in apa timp de 30 de miute, scurse si tocate
lastari de bambus la conserva - 55 g, scursi si zdrobiti
Pentru asezonare:
zahar - jumatate de ligura
sos de soia usor - jumatate de lingurita
piper alb macinat - jumatate de lingurita
apa - 60 ml
pentru aluatul oparit:
faina - 300 g
apa clocotita - 300 ml
Preparare:
Aluatul oparit:
1. Pentru a pregati aluat oparit, cerne faia intr-un vas adanc si pune apa clocotita treptat, amestecand continuu. Acopera bolul cu o carpa umeda si lasa sa stea timp de 10 minute.
2. Framanta amestecul pentru a-l transforma intr-un aluat mai solid. Mai adauga apa sau faina, daca este necesar - aluatul ar trebui sa fie umed, dar nu ud. Acopera inca o data cu o carpa umeda si mai lasa sa stea timp de 20 de minute.
3. Framanta insistent. La final, framanta aluatul timp de 15-20 de minute pana cand aluatul devine moale.
Galustele:
1. Incalzeste uleiul intr-o tigaie wok (pentru o metoda traditionala - daca nu ai, foloseste o tigaie mai adanca) si prajeste varza tocata, legumele tocata si vlastarul de bambus timp de 2 minute. Adauga sosul pentru asezonare si mai gateste timp de 2 minute. Lasa deoparte sa se raceasca si vei folosi amestecul ca umplutura.
2. Framanta aluatul oparit si ruleaza-l. Taie in 12 bucati egale, apoi roleaza fiecare bucata intr-un cerc subtire.
3. Pune 2 linguri de amestec in centrul fiecarei bucati de aluat. Impatureste pentru a forma un semicerc si apasa marginile aluatului pentru a sigila amestecul.
4. Pune galustele cu grija intr-o oala plina cu apa clocotita si acopera; gateste timp de 8-10 minute.
Daca te-ai convins ca exista posibilitatea de a pregati un original aluat oparit chinezesc la tine in bucatarie, adauga si un delicios sos de soia acestor galuste si poate chiar vei avea curajul sa incerci si alte retete din gastronomia internationala!