Crepe: cum pregatesti frantuzeste un aluat pentru clatite
Cuprins
Faimoasele crepes frantuzesti sunt o sursa redutabila de inspiratie pentru clasicele clatite romanesti. Totusi, pentru a-i da Cezarului ce-i al Cezarului, astazi, dovedindu-mi inca o data admiratia fata de retetele frantuzesti, iti ofer clasica reteta de aluat de clatite a Parisului!
Aluat pentru clatite frantuzesti
Ingrediente:
- 3 oua |
Preparare:
Adauga laptele si untul la oualele batute bine. Cerne faina si sarea, apoi incorporeaza treptat oul in amestec. Continua sa bati pana cand obtii un aluat lichid fin, precum smantana lichida. Daca este posibil, lasa aluatul sa se odihneasca timp de 2 ore la temperatura camerei sau 8-10 ore la frigider.
Unge o tigaie sau un vas special pentru clatite cu putin ulei sau unt, apoi incinge bine si toarna usor, cu ajutorul unui polonic, aluatul in tigaie. Intinde rapid sau roteste tigaia pentru a il intinde uniform. Daca aluatul pare prea gros, mai adauga lapte in cantitati mici pana cand capata consistenta dorita.
Gateste clatita pana cand capata o culoare usor maronie, apoi intoarce-o pe partea cealalta. Daca ai talent de bucatar, poti incerca s-o rastorni in aer (e posibil sa ratezi la primele incercari, dar fii perseverenta!). Dupa ce s-a gatit, unge din nou tigaia si repeta procesul.
Clatitele sunt gata!
Variatiuni pentru reteta de aluat de clatite:
- clatite de desert: adauga 3 linguri de zahar si o lingurita de vanilie la aluatul pt clatite
- clatite cu faina integrala/de porumb: inlocuieste faina alba cu faina integrala/de porumb
- clatite de ciocolata: adauga un sfert de cana de zahar, o lingurita de vanilie si 3 linguri de praf de cacao neindulcit la aluatul pt clatite
- clatite de branza: adauga o jumatate de cana rasa la aluatul pt clatite. Amesteca frecvent!
Prepara cu incredere acest aluat pt clatite! Cu gem, crema de ciocolata sau frisca, sunt desertul ideal pentru a-i aduna pe toti in jurul mesei si a porni o sesiune de...degustat!