Budinca de dovlecei: o reteta cu putine calorii

Joi, 09.07.2009

Eu nu sunt una dintre persoanele care consuma cu mare placere dovlecei.

Am primit, insa, niste "grasuni" proaspat culesi din gradina finei mele si se impunea sa fac ceva cu ei. Aceasta reteta  m-a intrigat si pot spune, cu toata inapetenta mea, cand e vorba de aceasta leguma, ca rezultatul a fost delicios.

Ingrediente:

1,6 kg dovlecei curatati de coaja
500 de grame de branza
4 oua
10 linguri de orez (eu am folosit basmati dar ma gandesc daca nu cumva cel pentru risotto ar fi fost mai potrivit)
6 linguri de faina (eu am folosit faina de porumb)
100 de ml de ulei de masline extravirgin
1 lingurita de boabe de coriandru zdrobite
3 catei de usturoi
1 legatura de patrunjel verde tocat (sau marar)
sare, piper

Pentru  deasupra:

2 oua
200 ml iaurt
3 linguri de faina (malai, pesmet)
ulei si faina (pesmet, malai) pentru uns si tapetat tava

Modalitatea de preparare este cum nu se poate mai simpla - dovleceii se curata si se spala:

 
Vezi si
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Joi, 09.07.2009

Se rad pe razatoarea cu gauri mari, se adauga ouale, branza, orezul (crud), faina (in cazul meu malaiul), verdeata, usturoiul tocat si coreandrul zdrobit, condimentele:

 

Se toarna uleiul si se amesteca totul omogen:

 


Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina:

 


Se niveleaza si se presara cu cele 3 linguri de faina pentru deasupra (malai, pesmet):

 

 

 

Se bat cele doua oua cu iaurtul si se repartizeaza pe deasupra:

 

Se introduce in cuptor la 180 de grade pentru o ora:

 

Se lasa sa se racoreasca in tava (se serveste calduta sau rece, nu fierbinte) si se portioneaza. Eu i-am pus alaturi chiftelute si un sos de rosii proaspat (rosii oparite, decojite, taiate in cuburi si date in clocot cu sare, piper, usturoi zdrobit si putin ulei de masline).

 

La fel de buna este si simpla, chiar m-am gandit ca ar fi ideala pentru cina, cu putin sos de rosii sau iaurt.

 

Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .

 
Articolul urmator »
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024
koszti elena (anonim)
23 iulie 2009 13:01

Astept cu nerabdare sa scot din cuptor minunatia, sper sa fie excelenta. Mie imi plac foarte tare dovleceii ,sotului nu dar cred ca de data asta il fac sa iubeasca dovleceii.Ah.....Mersi mult pt. reteta

roxana (anonim)
13 iulie 2009 16:04

Buna fetelor, pentru fetele care vor ,un corp de invidiat,pentru cele care doresc sa vor cele mai bune magheajuri cu ingrediente naturale,produse apicole,suplimete alimentare pentru alimentatie adecvata,etc.. si retete culinare.email:roxana_roxana929@yahoo.com.va multumesc nu ezitati sa imi cereti cat mai multe informati despre aceste produse miraculoase,care pe mine insu-mi ma scapat de la operatie.

amalia (anonim)
10 iulie 2009 08:08

Felicitari pentru reteta, dar atentie la redactare (sper ca redactarea e de vina!): CORIANDRU, nu coreandru. E bine sa punem mai multa seriozitate in tot ceea ce facem! In rest, numai de bine!

monique_unique67 (anonim)
9 iulie 2009 23:11

cred ca e cea mai buna si potrivita reteta cu putine calorii care am intilnit pina acum si mai ales pt.persoanele care nu simpatizeaza si prea mult dovleceii.nemaipomenita!

Ne găsești pe