Budinca de dovlecei: o reteta cu putine calorii
Eu nu sunt una dintre persoanele care consuma cu mare placere dovlecei.
Am primit, insa, niste "grasuni" proaspat culesi din gradina finei mele si se impunea sa fac ceva cu ei. Aceasta reteta m-a intrigat si pot spune, cu toata inapetenta mea, cand e vorba de aceasta leguma, ca rezultatul a fost delicios.
Ingrediente:
1,6 kg dovlecei curatati de coaja
500 de grame de branza
4 oua
10 linguri de orez (eu am folosit basmati dar ma gandesc daca nu cumva cel pentru risotto ar fi fost mai potrivit)
6 linguri de faina (eu am folosit faina de porumb)
100 de ml de ulei de masline extravirgin
1 lingurita de boabe de coriandru zdrobite
3 catei de usturoi
1 legatura de patrunjel verde tocat (sau marar)
sare, piper
Pentru deasupra:
2 oua
200 ml iaurt
3 linguri de faina (malai, pesmet)
ulei si faina (pesmet, malai) pentru uns si tapetat tava
Modalitatea de preparare este cum nu se poate mai simpla - dovleceii se curata si se spala:
|
Se rad pe razatoarea cu gauri mari, se adauga ouale, branza, orezul (crud), faina (in cazul meu malaiul), verdeata, usturoiul tocat si coreandrul zdrobit, condimentele:
|
Se toarna uleiul si se amesteca totul omogen:
|
Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina:
|
Se niveleaza si se presara cu cele 3 linguri de faina pentru deasupra (malai, pesmet):
Se bat cele doua oua cu iaurtul si se repartizeaza pe deasupra:
|
Se introduce in cuptor la 180 de grade pentru o ora:
Se lasa sa se racoreasca in tava (se serveste calduta sau rece, nu fierbinte) si se portioneaza. Eu i-am pus alaturi chiftelute si un sos de rosii proaspat (rosii oparite, decojite, taiate in cuburi si date in clocot cu sare, piper, usturoi zdrobit si putin ulei de masline).
La fel de buna este si simpla, chiar m-am gandit ca ar fi ideala pentru cina, cu putin sos de rosii sau iaurt.
|
Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .