Un bors de pui rusesc, romantic si savuros - asa cum nu ai mai mancat niciodata!

Joi, 18.03.2010

Cuprins

Un bors de pui, pentru unii un simplu fel de mancare, defineste de fapt o intreaga etnie umana: cea slava. Rusii, romanii, bulgari - toti avem cate o reteta delicioase de bors si chiar ungurii au o proprie interpretare a acestei mancari calde si cu proprietati magice, dupa unii.

Reteta de astazi de bors de pui este una ruseasca autentica, mostenita de prietena mea cea mai buna de la bunicul ei rus, nascut si crescut in Sankt Petersburg si apoi emigrat in Romania din dragoste:

Bors de pui pentru dorogaya (draga mea)!

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 catei mari de usturoi, tocati marunt
  • 1 ceapa de dimensiuni medii, tocata
  • 4 cani pline cu varza feliata subtire
  • 3 cartofi medii, curatati si taiati in cubulete
  • 2 sfecle de dimensiuni medii, curatate si taite in cubulete
  • 1 morcov mare, curatat si tocat
  • o lingura de bulion
  • o frunza de dafin
  • sare
  • 12 rosii micute (preferabil Cherry), taiate in jumatati
  • 2 bucati de piept de pui fara oase si pielite, taiate in cubulete
  • 300 g de fasole fierte in prealabil (poti sa folosesti de la conserva)
  • un sfert de cana de marar tocat

Preparare:

  1. Incalzeste uleiul intr-o oala mare. Adauga usturoiul si ceapa si prajeste, amestecand ocazional, pana cand se inmoaie - aproximativ 10 minute. Adauga varza, cartofii, sfeclele, morcovii, frunza de dafin, bulionul, sare dupa gust si apa pana acoperi bine toate ingredientele (cam jumatate de litru). Amesteca bine si mareste flacara, lasand sa dea un clocot. Redu flacara si lasa sa fiarba la foc mic, acoperit partial, pana cand legumele s-au inmuiat - aproximativ 15 minute.
  2. Adauga rosiile, puiul, fasolea si jumatate din marar in supa si lasa din nou sa fiarba la foc mic, acoperit partial, pana cand puiul este fiert - aproximativ 6-8 minute. Asezoneaza din nou cu sare, dupa gust si serveste presarand din mararul ramas.
Parca se simte pasiunea ruseasca in acest bors de pui, in culoarea lui intensa, savoarea si consistenta incalzindu-ti trupul si, dupa bunicul prietenei mele, chiar si inima. Si e atat de frumos sa vezi ca si cel mai traditional fel de mancare are o poveste mult mai romantica...

 

Articolul urmator »
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024
Incepe quiz
Stii sa pui barbatii pe jar?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Andreea Baluteanu | Vineri, 12.07.2024
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Joi, 23.05.2024

Ne găsești pe