Cum faci sos piri piri, o nebunie din ardei iute
- Timp de gătire:
- 5-10 minute
- Porții:
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- La frigider
Caracteristici
- Rețete rapide
- Prânz
- Cină
- Retete internationale
Știi cât de tare ne plac mâncărurile condimentate, așa că nu e deloc de mirare că, după ce am testat minunatul sos piri piri, deja a devenit un preparat comun în bucătăria noastră. Originar din Africa și recunoscut și sub numele de sos peri peri sau pili pili, acest deliciu gastronomic are un gust teribil de aromat și e foarte ușor de pregătit.
Vezi mai jos cât de simplu se prepară nebunia de ardei iute, sosul piri piri.
Din Africa în casa ta: rețeta sosului piri piri
Denumit astfel după o plantă cultivată inițial în Mozambic de către exploratorii portughezi, piri piri reprezintă acel sos delicios de care nu te vei mai sătura. Unul dintre principalele sale avantaje este reprezentat de faptul că ai posibilitatea de a-l adapta gusturilor tale, schimbând cantitățile sau modificând condimentele.
Marea provocare a acestui sos este că devine de-a dreptul înnebunitor atunci când e preparat cu un soi de ardei iute numit „ochi de pasăre” african, o varietate de Capsicum chinense. Dacă nu ai călătorit însă de curând prin Africa și nu cunoști pe nimeni care să se „plimbe” pe continentul negru, să știi că poți concepe sosul piri piri cu orice varietate de ardei iute sau chili.
Nu te mai ținem în suspans și îți prezentăm mai jos această minunată rețetă!
Ingrediente:
- 450 de grame de ardei iute (specialitate la alegere);
- 4 căței de usturoi mărunțiți;
- 1 linguriță de paprika afumată (o găsești la supermarket);
- ½ cană de coriandru măcinat;
- ¼ cană de busuioc mărunțit;
- ½ cană de ulei de măsline;
- sucul de la o lămâie;
- sare după gust.
Modalitate de preparare:
- Nu o să îți vină să crezi cât de simplă este rețeta de sos piri piri. Pur și simplu amestecă toate ingredientele la blender.
- Depozitează într-un borcan de sticlă la frigider. Sosul piri piri poate fi păstrat și pentru câteva luni în bune condiții, având un pH acid (dacă vrei să îl ții și mai mult, poți adăuga oțet), dar noi credem că o să îl dai gata mult mai repede de atât.
Cum îl consumi? Sosul piri piri e atât de aromat încât o să îți vină să îl mănânci pe pâine, dar chefii îl recomandă cu aripioare de pui, cu fructe de mare sau cu pește. O să te lingi pe degete.
Originar din Africa, sosul piri piri reprezintă o specialitate foarte ușor de preparat, gustoasă și aromată, care îți va aprinde papilele gustative în cel mai plăcut mod. Abia așteptăm să aflăm dacă ai de gând să încerci sosul piri piri și cum îl vei mânca!
Surse foto: iStock