Negrese de post – un desert simplu si delicios
Cuprins
Daca esti in cautarea unui desert simplu pentru zilele de post, atunci negresele sunt ceea ce iti trebuie. Aceste prajituri se prepara foarte usor, iar rezultatele iti vor incanta papilele gustative. Aceasta reteta pentru negrese de post poate fi pregatita si de incepatori, deoarece prepararea ei nu necesita mult timp sau efort.
Timp
de pregatire: 10-15 minute
Timp
de coacere: o jumatate de ora la cuptor
Timp
total: 45 de minute
Dificultatea
retetei: redusa
Ingrediente pentru negrese de post:
o cana si jumatate de apa
o cana si jumatate de zahar
3 linguri de cacao
3 cani de faina
1 pliculet de praf de copt
1 pliculet de zahar vanilat
4 linguri de ulei
coaja rasa de la o lamaie
un praf de sare
stafide, nuci sau alune
Pentru decor:
fulgi de nuca de cocos
Pentru glazura:
5 linguri de zahar
3 linguri de apa
1lingura de ulei
cateva picaturi de esenta de rom sau de vanilie
Iata cum sa prepari negrese de post:
Pentru inceput, se cerne faina, apoi se pune intr-un vas si se adauga peste ea zaharul, cacaua, praful de copt, zaharul vanilat, coaja rasa de la o lamaie si praful de sare. Se amesteca bine ingredientele, dupa care se pun uleiul si apa. Amesteca bine in continuare, pentru a evita formarea cocoloaselor.
In functie de preferinte, poti sa adaugi in compozitie stafide, nuci macinate grosier sau chiar alune. Daca nu ai la indemana niciunul dintre aceste ingrediente, poti sa lasi compozitia simpla, pentru ca oricum negresele de post vor iesi delicioase.
Incalzeste cuptorul, apoi tapeteaza o tava cu hartie de copt sau cu ulei si faina. Toarna compozitia in tava si las-o in cuptorul bine incins, pentru 25-30 de minute.
Inainte de a opri focul verifica daca prajitura s-a copt, cu ajutorul unei scobitori infipte in mijlocul blatului.
Dupa
ce s-a copt, lasa preparatul la racit. Intre timp, pregateste si glazura pentru negrese. Tot ce trebuie sa faci este sa pui la fiert apa,
zaharul si uleiul. Amesteca pana se topeste zaharul, iar la final adauga si
esenta.
Aceasta glazura simpla se toarna peste prajitura, inainte sa fie taiata.
Dupa ce negresa s-a racit complet, se taie si i se da forma dorita. La sfarsit, se aseaza pe un platou si se se pudreaza cu fulgi de nuca de cocos.
Valori nutritionale
aproximative (pentru 100 g):
Calorii - 336, grasimi - 13.6, carbohidrati - 53.7, proteine - 2.7.
Negresele sunt un desert minunat pentru o zi de post. Ele sunt prajituri cu consistenta usoara, extrem de gustoase, hranitoare si apetisante. Se pot servi atat la micul dejun cu o cana de ceai sau cu o ceasca de cafea, cat si dupa masa.