Prajitura cu visine de post
Cuprins
Caracteristici
Vrei sa prepari o prajitura de post care sa aiba un gust dulce-acrisor? Prajitura cu visine de post este solutia ideala. Daca nu ai visine congelate pentru reteta, poti sa folosesti gemul de visine sau chiar visinele din compot. Cele mai bune sunt visinele proaspete, insa nu cred ca le gasesti in aceasta perioada. Testeaza noua reteta si indulceste gustul familiei tale in perioada de post!
Timp de pregatire: 20 de minute
Timp de gatire: 40 de minute
Timp total: 1 ora + 30 minute timp de racire aluat
Cantitatea: o tava
Ingrediente necesare
Pentru aluat:
- 300 g de faina
- 50 g de unt
- 100 g de zahar brun
- 1 lingurita de praf de copt
- coaja rasa de la o lamaie / portocala
- 200 ml de apa
- 1 varf cutit de sare
Pentru umplutura:
- 500 g de visine congelate, fara samburi
- 1 mar mare
- 50 g de unt
- 150 g de zahar
- 2 linguri de amidon
- 1 lingura de scortisoara macinata/vanilie
Mod de preparare a prajiturii cu visine de post
Preparare aluat:
1. Incalzeste apa intr-un ibric si adauga untul si zaharul brun. Tine pe foc pana se topesc ingredientele.
2. Pune intr-un castron faina cu praful de copt, sarea si coaja de lamaie sau alta aroma. Praful de copt este folosit in aceasta reteta pentru a fragezi aluatul, si nu pentru a-l creste.
4. Adauga siropul si amesteca compozitia pana se omogenizeaza.
5. Framanta aluatul usor, cu varful degetelor, pana obtii o consistenta elastica.
6. Acopera aluatul cu o folie alimentara si lasa-l la rece in frigider minimum 30 de minute.
Preparare umplutura:
1. Topeste intr-o tigaie untul, pune visinele, marul ras, zaharul, scortisoara sau vanilia macinata si amesteca usor.
2. Adauga cele doua linguri de amidon si amesteca.
3. Stinge focul si lasa mixul sa se raceasca.
Impartirea aluatului si impletitura:
1. Scoate aluatul din frigider si intinde-l cu un sucitor pe suprafata de lucru presarata cu faina.
2. Unge cu unt si tapeteaza cu faina o tava rotunda, patrata sau o forma de tarta, si apoi acoper-o cu aluatul, inclusiv peretii.
3. Indeparteaza surplusul de aluat, framanta-l si intinde-l din nou cu sucitorul. Taie aluatul ramas in fasii late de 1-2 cm si lungi cat diametrul tavii pentru a forma grilajul pozitionat pe prajitura cu visine de post.
5. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
6. Inteapa cu o furculita aluatul din tava si toarna umplutura de visine, cu tot cu siropul lasat.
7. Realizeaza impletitura de deasupra prajiturii cu visine de post: asaza pe verticala primul strat de fasii de aluat, la o distanta egala astfel incat sa acopere diametrul tavii. Apoi pune pe orizontala celelalte fasii, astfel incat sa formezi un grilaj. Uneste si presara marginile grilajului de foaia din tava.
8. Introdu tava in cuptorul preincalzit pentru 30-40 de minute, pana cand fasiile de aluat se rumenesc.
9. Cand este gata prajitura cu visine de post, intai las-o sa se raceasca in tava si abia apoi taie-o felii si serveste-o pe un platou celor dragi.
Pofta buna!