Incearca o reteta de sarmale in foi de vita intr-o interpretare greceasca
Cuprins
Uneori, simtim ca "azi e o zi ideala pentru o mancare traditional romaneasca". Dar de fapt, cat de traditionala poti sa numesti un fel de mancare pe care il poti regasi si in bucataria altor natiuni?
Cazul de astazi: delicioasele sarmale in foi de vita! Savuroase, usoare si prin definitie mici si delicate, aceste minuni culinare nu caracterizeaza doar complexa bucatarie romaneasca. Dimpotriva, acestea apar si in bucataria greceasca: aceste sarmale in foi de vita poarta numele de "dolmade"!
Dolmade: sarmale in foi de vita
- foi de vita cat mai multe pentru a avea de unde alege; oparite si apoi clatite cu apa rece pentru a-si pastra culoarea
- 750 g de carne de miel tocata (poti folosi si un amestec de carne de porc si vita pentru a reda acestor sarmale in foi de vita un aer autohton)
- 2 cepe de dimensiuni medii, tocate marunt
- 2/3 de cana de orez cu bob lung
- 2/3 de cana de seminte de pin
- o lingurita de sare
- un sfert de lingurita de piper
- o lingurita de menta proaspata, tocata
- o cana si jumatate de apa
1. Amesteca carnea de miel (sau orice alta carne decizi sa folosesti) cu ceapa, orezul, semintele de pin, sare, piper si menta intr-un bol pana cand sunt amestecate omogen.
2. Deschide cu grija o frunza de vita si pune-o pe suprafata de lucru cu partea cu nervura in jos.
3. Pune o lingura de amestec de carne in centrul frunzei. Impatureste capatul frunzei deasupra carnei, impatureste partile laterale si ruleaza intr-un cilindru strans.
4. Pune ruloul in frunza de vita intr-un vas mare, avand grija sa nu il desfaci. Repeta operatiunea pentru toata carnea, punand toate acele sarmale in foi de vita rezultate intr-un singur strat.
5. Toarna apa in vas si da in clocot pe aragaz. Redu flacara la foc mic si fierbe pana cand orezul s-a inmuiat - 50-55 de minute. Verifica din cand in cand si mai adauga apa daca este nevoie.
Incearca aceasta reteta de sarmale in foi de vita in versiunea greceasca si abia apoi ofera un verdict: care sunt mai bune?