Balconul devine cel mai prețios spațiu din casa ta în autoizolare

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Este o vreme a transformărilor sociale, când începem să reconsiderăm tot ceea ce ne definește: relațiile, acțiunile, locurile pe unde trecem și, ceea ce ne este mai familiar, propria casă, punctul nostru de siguranță și confort. 

Fiecare spațiu al locuinței noastre ne vorbește despre anumite emoții, despre un anumit mod de a fi. Dormitorul este locul sentimentelor calde, al odihnei și al iubirii, în vreme ce sufrageria este locul întâlnirilor și al comunicării. Bucătăria este spațiul luminos și vesel de unde vin surprize culinare pentru toată familia, un loc central care ne conectează unii cu ceilalți prin plăcerea gustului și a meselor împreună. 

Dar, odată cu noua criză mondială provocată de pandemia COVID-19, un spațiu al locuinței noastre a devenit un adevărat simbol al libertății, un loc al evadării și al conectării cu lumea. Atunci când ești nevoit să stai minimum două săptămâni izolat la domiciliu, balconul tău poate deveni un mic sanctuar, pentru a nu simți că te sufoci între pereții camerei tale, departe de aer, de lumină și de oameni. 

balcon libertate

Balconul a devenit un simbol al libertății

Lecția balconului începe din Italia, unde zeci de oameni aflați în carantină au descoperit că se pot conecta unii cu ceilalți, păstrând totuși distanța socială impusă, prin intermediul balcoanelor. Oamenii au cântat în balcoane, și-au trimis mesaje încurajatoare și și-au arătat solidaritatea unii față de ceilalți. În Florența, tenorul Maurizio Marchini a dat un adevărat spectacol de operă în balconul său. 

La mii de kilometri distanță, o femeie din New York povestește cum a fost inspirată de experiența italienilor pentru a-și transforma propriul balcon într-o oază de libertate:

„După ce am intrat în autoizolare timp de două săptămâni, balconul meu a devenit un mic sanctuar. Am așezat acolo o băncuță și un covoraș care seamănă cu iarba, unde îmi așezam computerul și, câteodată, îmi odihneam picioarele. Aici, din balcon, privind curțile tăcute din jur, am avut momente de liniște și de o bizară fericire. Am descoperit lucruri noi despre vecinii mei: de exemplu, unul dintre ei avea un echipament de alpinism în curte, altul ieșea în fiecare zi, în jur de ora patru, la o țigară. A fost și o bună ocazie să discut față în față cu alte persoane, de la 6 metri distanță. După ce nu ai vorbit multe zile cu cineva, este o binecuvântare să discuți cu vecinul de la etajul doi, din balcon.”

Balcoanele, amenajate ca niște mici grădini

femeie in balcon

„Aici, în New York, multe balcoane au devenit adevărate sanctuare în aer liber, departe de constrângerile locuințelor. Acum câteva zile, un băiat juca baschet pe terasa casei lui, singur. În fiecare zi, în vecinătatea mea, văd oameni care ies pe balcon, ca să citească o carte sau să mănânce. Din balconul meu, pot vedea cum un vecin a pus o saltea pe propriul balcon, un altul un covor și o plantă. Ieri, i-am făcut cu mâna din balcon unui vecin, care ieșise să fumeze o țigară. El mi-a făcut, la rândul său, cu mâna. Și, pentru prima oară după ani de zile, ne-am salutat”, scrie Liana Satenstein, editor la revista Vogue.  

Surse foto: Pexels

Articolul urmator Cum scapi, repede și simplu și natural, de musculițele de oțet din casă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.