Beneficiile neobișnuite pe care le are spălatul de mână al vaselor

Beneficiile neobișnuite pe care le are spălatul de mână al vaselor

Ramona Jurubita

Spălatul vaselor este considerat o corvoadă și mulți oameni evită să curețe vesela și tacâmurile manual. În zilele noastre, tehnologia a câștigat foarte mult teren, așa că multe dintre treburile casnice se pot face cu ajutorul ei. Așa au apărut și mașinile de spălat vase care ușurează munca oricărei gospodării în care există.

Ceea ce nu știu oamenii care au devenit dependenți de aparatura menită să facă totul în locul lor este că spălatul de mână al vaselor oferă o mulțime de beneficii. Nu crezi că este posibil? Citește mai departe și află ce avantaje nebănuite îți aduce o activitate banală, pe care oricine ar putea să o facă fără efort în propria bucătărie.

Femeie care își exprimă nemulțumirea când vede câte vase are de spălat.

Iată ce lucruri neașteptate se pot întâmpla dacă optezi pentru spălatul vaselor în chiuvetă, cu mănuși, un burete și detergentul potrivit:

1. Economisești apa

Mașinile de spălat vase sunt extrem de eficiente, așa este. Curăță toate recipientele și ustensilele de bucătărie în același timp, iar tu ridici doar un singur deget pentru a seta programul. Te scapă de multe griji, dar nu este așa prietenoasă cu mediul, fiindcă are nevoie de multă apă ca să își facă treaba. Când speli în chiuvetă, poți pune dopul la scurgere și nu vei pierde apa cu spumă. Apoi, o schimbi la clătire de câte ori este nevoie. Cantitatea va fi oricum mult mai mică, pentru că volumul chiuvetei nu se compară cu volumul unei mașini de 60 de cm în care se spală aproximativ 150 de articole.

Cu toate acestea, există și oameni care nu realizează că trebuie să aibă grijă de resursele naturale ale planetei și lasă apa să curgă fără oprire la robinet, indiferent cât de puține farfurii sau pahare ar avea de spălat. Tu ce metodă preferi și care ți se pare mai prietenoasă cu mediul? Vei descoperi mai jos și alte avantaje ale spălatului manual și te vei convinge rapid că este cea mai bună variantă.

2. Protejezi vasele delicate

Mașina de spălat poate lăsa urme pe obiectele sensibile și îți asumi un risc în momentul în care decizi să le speli în acest mediu care le grăbește deteriorarea. Apa fierbinte și cu presiune mare zgârie tigăile, vasele de fontă și de inox, făcându-le să își piardă din straturile de protecție.

Nici porțelanurile și alte vase pictate manual nu sunt mai ferite într-o cuvă în care apa lovește cu presiune atât de mare – se pot ciobi sau chiar se pot sparge. Și cuțitele au de suferit dacă sunt expuse în mod repetat la acest procedeu de curățare, fiindcă ascuțimea tăișului se tocește.

Poate nu te-ai gândit înainte, dar și tocătoarele de lemn sunt în pericol în mașina de spălat, având în vedere că se pot deforma. Prelungești durata de viață a vaselor tale dacă le speli de mână și ai grijă să adaptezi temperatura pentru fiecare în parte.

3. Îți înveți copiii să devină responsabili

Poate ai văzut în filme sau în unele emisiuni educative că părinții găsesc tot felul de activități care să îi ajute pe copiii lor să devină responsabili. Fie îi pun să strângă jucăriile și să le depoziteze pe toate în același loc, fie să împăturească haine alături de ei. Sunt și alte sarcini extrem de ușoare printre care se numără și spălatul vaselor.

Seara, după cină, poți petrece minute prețioase alături de micuții tăi și vă puteți relaxa în timp ce spălați vasele împreună. În acest mod, vor învăța că nu ar trebui lăsate peste noapte cu resturi de mâncare. Va fi o lecție de viață și se vor bucura la maturitate când vor descoperi că deja au experiență la acest capitol. Nu oricine are mașină de spălat vase, așa că sunt pregătiți și pentru o viață în care vor fi nevoiți să se descurce pe cont propriu.

Când roboții fac de toate, noi nu mai reușim să ne descurcăm în momentele dificile, fiindcă suntem obișnuiți să avem totul de-a gata. Copii vor percepe o astfel de sarcină ca pe o joacă, iar apoi vor conștientiza că exercițiul le-a prins extrem de bine. La început, o să fie nevoie să le arăți diferența dintre detergenții de vase, cei de rufe și cei pentru curățarea altor suprafețe.

4. Îi protejezi pe micuții tăi de alergii

Un studiu suedez publicat în revista medicală Pediatrics sugerează că expunerea copiilor la microbi încă de la începutul vieții ajută la întărirea sistemului imunitar. Dacă îi permiți fiului tău sau fiicei tale să curețe bacteriile de pe vasele murdare, te asiguri că va avea o imunitate crescută și că va fi ferit/ă de unele boli și alergii. Studiul a fost făcut pe 1029 de copii, așa că este nevoie de o cercetare mai amănunțită, dar concluziile sale au fost clare oricum: cei ale căror familii spălau vasele cu mâna au fost mai puțin predispuși la rinite alergice sau la afecțiuni precum eczema sau astmul.

Află: Cum sa faci acasa sirop de imunitate pentru copii

E aceeași situație întâlnită și în cazul contactului cu animalele de companie de la o vârstă fragedă. Micuții pot deveni imuni la anumiți alergeni dacăsunt înconjurați cât mai des de animăluțe.

„Dacă ești expus la microbi, mai ales la începutul vieții, stimulezi sistemul imunitar în diferite moduri și acesta devine tolerant.”, spune autorul studiului, dr. Bill Hesselmar de la Spitalul de Copii Queen Silvia din Gothenburg, Suedia.

5. Superstiții legate de spălatul vaselor

În popor se spune că vasele curate pot atrage oaspeții buni, iar cele murdare lăsate în chiuvetă pot atrage musafirii nepoftiți și cu rele intenții. În unele credințe, fericirea femeilor depinde foarte mult de această activitate - odată cu îndepărtarea mizeriei, sunt iertate păcatele săvârșite, iar inimile lor sunt purificate.

În mod normal, este de datoria soției să spele vasele familiei și se consideră o greșeală dacă aceasta încearcă să își convingă bărbatul să facă treaba în locul ei. Oricum, ar fi în avantajul ei să se ocupe de curățarea și igienizarea veselei și a tacâmurilor, pentru că așa obține fericire și armonie în căminul său.

Se crede că vasele lăsate nespălate peste noapte sunt asemenea unei uși deschise. Fericirea și prosperitatea vor părăsi casa în care femeia nu și-a îndeplinit sarcinile. O adevărată gospodină știe că murdăria nu este de tolerat și că orice obiect folosit trebuie curățat și pus la locul lui.

De asemenea, tot credințele populare spun că în momentul în care speli farfuriile mai multor persoane, obții un beneficiu foarte mare. Ceva bun se poate întâmpla în viața ta dacă ai mulți musafiri la masă și dacă nu îi pui la treabă. Este important să cureți recipientele din care au mâncat toți invitații.

Femeie care ia vasele curate și uscate din mașina de spălat.

Bineînțeles că mașina de spălat vase are rolul ei și este o adevărată salvare când nu ai timp să te ocupi de toate treburile casnice sau când organizezi petreceri cu multă lume. Avantaje și dezavantaje ai și dacă ți-ai achiziționat una, dar și dacă speli în continuare de mână. Depinde cum privești situația și ce stil de viață ai ales.

Totuși, nu uita să ții minte informațiile aflate astăzi și să vezi care metodă de spălat îți poate aduce mai multe beneficii, în funcție de nevoile tale și ale familiei tale.

Citește și: M-a părăsit nevasta pentru că am lăsat vasele nespălate în chiuvetă

Surse foto: iStock

Surse articol: PentalTimeCluber

Cata incredere are iubitul tau in tine?
Incepe quiz
Cata incredere are iubitul tau in tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.