Eczema pleoapelor- o boala de piele neinfectioasa

Eczema pleoapelor- o boala de piele neinfectioasa

Paraschiv Teodora

Trebuie sa stii ca la nivelul pleoapelor se produc majoritatea afectiunilor inflamatorii care se pot intalni si in alte regiuni ale corpului. Una dintre aceste leziuni este eczema, o boala de piele neinfectioasa, caracterizata prin pete rosii suprainaltate de mici vezicule  cu lichid si care dau mancarime.

Sub denumirea de eczema pleoapelor intalnim mai multe boli: diateza exudativa (dermatita atopica), dermatita de contact , eczeme de origine complexa.

Cauza eczemei pleoapelor

Dermatita atopica apare doar daca esti predispusa la aceasta boala. In general sunt afectati copiii si adolescentii, mai rar adultii. Aceasta eczema iti va aparea daca esti alergica la anumite elemente din mediu, cum ar fi: polenul, caldura, lumina, diverse metale.

Cercetatorii afirma ca trebuie sa  fii predispusa genetic pentru a face dermatita atopica.

Eczema pleoapelor atopica iti mai poate apare si daca intri in contact cu agenti infectiosi precum: streptococul, stafilococul, diversi fungi, bacilul Koch.

Dermatita de contact este un alt tip de eczema care iti poate aparea dupa expunerea pielii la diverse substante: atropina, pilocarpina, unguent cu neomicina, coloranti, cosmetice.

 Afla ca exista doua tipuri de dermatita de contact: una iritativa (ortoergica) si alta alergica. Forma iritativa este data de concentratia, cantitatea sau temperatura agentului care provoaca leziunea. Forma alergica apare in urma sensibilizarii pleoapei la contactul cu substanta respectiva.

Simptomele eczemei pleoapelor

In dermatita atopica, leziunea de la nivelul pleoapei este insotita si de alte manifestari ale alergiei:

-nas infundat sau secretii nazale abundente;

-tuse si stranut;

-urticarie.

 

Dermatita de contact poate apare ca o eczema umeda sau ca una uscata. In eczema umeda pleoapele se inrosesc si apar vezicule care se sparg. Uneori zona devine rugoasa, umeda si supurativa.

 Trebuie sa stii ca eczema se poate intinde pe toata fata si se poate infecta. Stafilococul si streptococul auriu colonizeaza leziunea si determina boala numita impetigo . Se va forma puroi galben si pielea va fi acoperita cu placarde galbui ceroase.

In eczema uscata pielea pleoapelor este doar putin rosie dar subtire, uscata si cu tendinta la descuamare.


Diagnosticul in eczema pleoapelor

Medicul oftalmolog este cel mai in masura sa iti puna acest diagnostic, pentru ca poate exclude alte afectiuni oculare mai grave. De asemenea si medicul dermatolog poate sa iti confirme acest diagnostic pe baza examenului clinic si a informatiilor pe care i le vei da cu privire la aparitia leziunii.

Tratamentul in eczema pleoapelor

Daca ai facut o eczema umeda. iti vei pune comprese antiseptice cu rivanol 1%, nitrat de argint, musetel, ser fiziologic sau solutie Borax 3%. De asemenea poti folosi unguente sau solutii cu corticosteroizi precum: triamcinolon ori betamethazon.

Daca leziunea se suprainfecteaza este necesara asocierea antibioticelor atat pe cale generala, cat si locala. Pentru ca penicilinele au un potential alergizant, se va evita folosirea lor.

Daca ai facut o eczema este bine sa iei si medicamente antialergice, antihistaminice: hidroxizii feniramin, zaditen. Cand ai o eczema acuta de contact trebuie sa faci tratament cu coticosteroizi: predinson in doze moderate.

 

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.