Cele mai bune trucuri prin care îți poţi curăța chiuveta din baie

Cele mai bune trucuri prin care îți poţi curăța chiuveta din baie

Redactor Andreea Baluteanu

La câtă apă și cât săpun curg zilnic în chiuveta ta, ai putea spune că ar trebui să fie cel mai curat loc din lume. Nu e însă așa, nici pe departe. Chiuveta din baie se poate păta foarte ușor, iar murdăria se acumulează mai repede decât crezi.

Îți dezvăluim în rândurile de mai jos cele mai bune trucuri pentru a-ți curăța chiuveta din baie. Cu ajutorul sfaturilor noastre vei evita să petreci prea mult timp frecând și curățând lună una dintre cele mai sensibile suprafețe din casa ta!

Cum să îți cureți chiuveta din baie în funcție de material

Dacă vrei ca draga ta chiuvetă să îți stea alături pentru mai multă vreme, asigură-te că o respecți. Cu alte cuvinte, ține cont de materialul din care este concepută și vei vedea că va străluci. Poți folosi și un produs de curățare universal, dar acesta nu se va potrivi materialelor mai pretențioase și se poate dovedi nociv și pentru mediul înconjurător. Iată sfaturile noastre!

chiuveta din baie

Cum cureți chiuvetele de baie din porțelan

Cel mai des întâlnit material în baie este porțelanul. Pentru a-l curăța, amestecă într-un vas câteva picături de detergent lichid pentru vase (cel mai bun este cel bio) cu apă caldă și înmoaie un burete în acest mix. Spală chiuveta frecând ușor peste regiunile cu pete și apoi clătește cu apă caldă.

Dacă porțelanul și-a pierdut strălucirea, poți înmuia câteva prosoape de bucătărie în înălbitor, acoperind cu ele suprafața chiuvetei tale din baie. Lasă să acționeze timp de 30 de minute și clătește. Pentru o opțiune prietenoasă cu mediul (și neapărat pentru porțelanul colorat), alege un detergent de vase lichid, oțet sau bicarbonat de sodiu.

Cum cureți chiuvetele de baie din ceramică

Ceramica se dovedește mai „mofturoasă”, așa că va trebui să depui eforturi suplimentare. Începe prin a curăța superficial chiuveta din baie cu un mix de detergent lichid și apă caldă, apoi înmoaie prosoape de hârtie în oțet și acoperă cu ele întreaga suprafață. Peste 30 de minute, clătește. În cazul în care mai persistă încă pete, tratează-le cu sucul de la o jumătate de lămâie, scurs peste regiunile cu probleme. Lasă să acționeze 30 de minute, clătește cu apă caldă și șterge apoi cu o cârpă umedă.

Cum cureți chiuvetele de baie din granit

Fiind vorba despre un material natural, trebuie să fii foarte atentă. Începe prin a elimina primele depozite de murdărie sau de săpun cu apă caldă de la robinet, apoi șterge ușor cu un burete înmuiat în detergent lichid. De asemenea, poți folosi un amestec de apă și oțet în proporții egale. Clătește apoi cu apă caldă și usucă bine suprafața cu o cârpă. Este momentul să restaurezi strălucirea granitului răsfățând chiuveta ta din baie cu câteva lingurițe de ulei de măsline. Lasă să acționeze timp de un minut și apoi curăță excesul cu o cârpă curată. 

Cum cureți chiuvetele de baie din sticlă

Chiuvetele de baie din sticlă cu devenit tot mai populare în ultima perioadă și nici nu e de mirare: dau o patină de lux interioarelor noastre. În general, poți folosi orice soluție utilizezi pentru geamuri, iar murdăria poate fi eliminată cu un burete moale. Ca să recapeți strălucirea sticlei, clătește cu oțet și apoi lustruiește cu prosoape de hârtie.

Cum cureți robinetul

De multe ori uităm de robinet atunci când ne apucăm de curățenia în baie, nerăbdătoare cum suntem să ajungem la serialul nostru preferat. Cu trucul nostru, treaba va merge însă strună. Ai nevoie de o periuță de dinți veche și de bicarbonat de sodiu. Umezește periuța și apoi înmoaie în bicarbonat, aplicând direct pe pete și frecând cu blândețe. Mai așteaptă 10 sau 15 minute și apoi clătește cu apă caldă și usucă bine suprafața cu o cârpă curată. Pentru a îndepărta reziduurile de calcar provenite de la apa dură, folosește trucul pe care ți l-am indicat cu lămâia.

Cum cureți scurgerea

Nu uita de scurgerea de la chiuveta din baie, mai ales că se înfundă atât de des. Poți folosi un produs special sau, dacă vrei să ai grijă de mediu (și să faci economie), apelează la vechii noștri aliați, oțetul și bicarbonatul. Amestecă bicarbonat de sodiu cu oțet în proporții egale și varsă mixul în scurgere. Lasă să acționeze cinci minute și apoi desfundă chiuveta cu 2 litri de apă fierbinte. Repetă procesul de fiecare dată când este nevoie.

Curățarea de rutină a chiuvetei din baie

Interioarele curate ca lacrima trebuie curățate constant pentru a-și menține strălucirea. Încearcă să ștergi cu o cârpă moale sau cu un burete chiuveta din baie după fiecare utilizare și vei scăpa de necazuri. Clătește cu apă de la robinet și, dacă este nevoie, folosește o soluție de curățat delicată. Ai grijă să ștergi toate suprafețele, inclusiv robinetul și regiunea de sub el. Clătește din nou chiuveta.

baie eleganta

Cum îndepărtezi petele dificile de pe chiuveta din baie

S-a umplut de calcar sau de reziduuri de săpun? Înainte să apelezi la soluții de curățat scumpe, oferă o șansă bicarbonatului de sodiu. Presară bicarbonat pe întreaga suprafață uscată a chiuvetei și apoi freacă bine cu o cârpă de bumbac, folosind mișcări circulare și aplicând presiune acolo unde este necesar. Clătește imediat chiuveta, până ce este complet curată!

Cum păstrezi curată chiuveta din baie

Iată care sunt trucurile ce te vor asigura că nu depui prea multe eforturi!

După fiecare utilizare a chiuvetei din baie, asigură-te că o lași curată. Clătește chiuveta de orice depozite de săpun sau de pastă de dinți, mai ales că la început acestea dispar doar cu apă.

Nu te epila deasupra chiuvetei din baie. Firele de păr nu numai că vor murdări chiuveta, dar pot înfunda și scurgerea.

Nu lăsa obiecte din metal pe marginea chiuvetei. Fie că este vorba despre agrafele tale de păr sau despre brățara pe care o dai jos de la mână, ține cont că, uitate în umezeală, pot păta chiuveta de rugină. Dacă ai ajuns în acest punct, folosește o gumă de șters, bicarbonat de sodiu sau o soluție profesională.

Chiuveta din baie este atât de curată pe cât îi permiți tu să fie! Ține cont de trucurile noastre și curăț-o frecvent pentru a nu ajunge în situația de a te speti precum o Cenușăreasă mai târziu!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cele mai frumoase flori albastre de grădină
Cele mai frumoase flori albastre de grădină
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.