De ce nu este bine să bei bicarbonat de sodiu

De ce nu este bine să bei bicarbonat de sodiu
Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro
Marţi, 17.10.2017

Cuprins

În cantități mici, bicarbonatul de sodiu este destul de bine tolerat de către organism. Folosim bicarbonat pentru a obține prăjituri pufoase, pentru a face fripturi crocante, în albirea legumelor dar și pentru înmuierea boabelor de fasole.

Totuși, consumat în cantități mari, acesta poate provoca probleme grave de sănătate, printre care se numără și slăbirea mușchilor, reflexe încetinite și confuzie, umflarea picioarelor și a încheieturilor, scaun negru și vomă maro. Mai mult, pot apărea perforații intestinale, așa cum a fost și cazul unei femeie din Vaslui, care a ajuns la spital în stare gravă. Află mai multe detalii în rândurile de mai jos!

lingura cu bicarbonat de sodiu

Cazul femeii din Vaslui: cum poți să muri din cauza bicarbonatului de sodiu

Un caz neobișnuit a apărut în presă la începutul acestei luni. O femeie din Vaslui a ajuns în stare gravă la spital, după ce ținuse o cură de slăbire bazată pe bicarbonat de sodiu, pe care l-a amestecat la un moment dat cu apă minerală și struguri. Se pare că această combinație i-a perforat intestinul subțire, iar femeia a murit la scurt timp după operație, conform vremeanoua.ro.

Elena Popa, o femeie de 49 de ani din Vaslui, a ajuns la spital după ce bicarbonatul de sodiu consumat i-a perforat intestinul. Deși părea că își revenise după operație, inima femeii a cedat după doar 17 zile de la intervenție, conform aceleiași surse. În ciuda manevrelor de resuscitare care au durat aproape o oră, medicii au fost nevoiți să declare decesul. Deși aceasta a murit din cauza atacului de cord, decesul a fost influențat și de efectele negative pe care dieta cu bicarbonat de sodiu le-a avut asupra sănătății femeii.

femeie care sufera de dureri de burta

Efectele negative ale bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu nu este un medicament și nu trebuie luat fără sfatul medicului. Cazul femeii din Vaslui nu este singurul de acest gen. William Graves (64 de ani), editor la National Geographic Magazine, povestește cum aproape a murit după ce a băut apă amestecată cu bicarbonat de sodiu pentru a scăpa de indigestie. Acesta a ajuns la spital cu stomacul perforat. Pentru a-i salva viața, doctorii i-au făcut nu mai puțin de 7 operații, conform drsircus.com.

Efectele negative ale bicarbonatului de sodiu ingerat mai pot include alcaloza metabolică, insuficiența cardiacă congestivă, sindromul hiperosmolar și hipertensiunea. Pentru pacienții care consumă o dietă bogată în calciu sau iau suplimente alimentare de acest tip, amestecul de calciu și bicarbonat de sodiu poate conduce la declanșarea sindromului lapte-alcaline, ce provoacă mai departe calcifiere metastazică, pietre la rinichi și cedarea acestora.

În anumite cazuri, alcaloza metabolică apare la persoanele care au consumat prea mult bicarbonat de sodiu. Atunci când pH-ul trece de 7.55, rata de mortalitate este de 45% la pacienții cu pH-ul de 7.55 și de 80% la pacienții cu pH-ul de 7.65, conform drsircus.com.

Alcaloza severă încetinește alimentarea creierului cu sânge, ceea ce duce mai departe la tetanie, atac cerebral și o încetinire a funcționării creierului. Alcaloza metalică severă afectează și circulația coronariană, putând declanșa aritmie cardiacă.

Un alt pericol este hipoventilația: alcaloza severă duce și la apariția hipoventilației, ceea ce poate evolua în hipoxemie (scăderea nivelului de oxigen din sânge), în special la pacienții care au probleme respiratorii.

Alcaloza scade concentrația calciului ionic: acest lucru duce la scăderea nivelului de potasiu din organism, ceea ce provoacă o stare de slăbiciune a mușchilor și aritmie.

Bicarbonatul de sodiu trebuie administrat doar la recomandarea medicului, în cantități mici, doar în anumite situații. Substanțele alcaline din bicarbonat pot neutraliza acizii stomacului, ceea ce determină creșterea secreției de acid. Acest lucru duce mai departe la reflux gastroesofagian, convingându-te că este necesar să consumi și mai mult bicarbonat de sodiu (un tratament pentru reflux). Astfel, vei intra într-un cerc vicios, care îți va pune sănătatea în pericol. Bicarbonatul de sodiu nu trebuie consumat în cure de slăbire, cu atât mai mult ca unic aliment în dietă! Ține cont de aceste informații și ai grijă de sănătatea ta!

Vezi si
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Andreea Baluteanu | Marţi, 17.10.2017
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Raluca Margean | Marţi, 17.10.2017

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Quinoa neagră: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Joi, 30.05.2024

Ne găsești pe