Legumele solanacee (nightshades): beneficii și contraindicații

Legumele solanacee (nightshades): beneficii și contraindicații
Redactor Andreea Baluteanu
Miercuri, 15.05.2024

Sigur ai auzit de ele, nu de alta, dar au intrat „în gura” a tot mai multe vedete care au declarat că vor renunța la ele pe viață. Dar de unde atâta „ură” pe bietele solanacee? Discutăm azi acest subiect: afli ce sunt legumele solanacee, ce avantaje au, dar și care sunt contraindicațiile din cauza cărora unele voci le descurajează consumul.

De la beneficii la contraindicații, află tot ce e de știut despre legumele solanacee!

Cuprins

Ce sunt nightshades sau legumele solanacee?

În limba engleză li se spune nightshades, dar noi am preluat denumirea latină, de la numele familiei plantelor, Solanaceae. Cu toate acestea, se pare că într-un fel cuvântul englezesc e mai potrivit, nu de alta, dar aceste legume (și fructe) au în prezent o reputație întunecată. Și nu numai de acum, căci vibrațiile negative pot proveni dintr-un trecut îndepărtat, în care solanaceele erau folosite ca narcotice sau halucinogene.

Lista completă a fructelor și legumelor anticoagulante

Solanaceele sunt o familie de plante ce include câteva dintre cele mai populare surse alimentare, așa cum sunt cartofii, roșiile, ardeii și vinetele. Dar, ca orice alt grup cuprinzător (sunt mai mult de 2000 de constituenți), și nightshades au „oile lor negre”, căci din această familie mai face parte și tutunul, dar și unele plante otrăvitoare așa cum e belladonna (mătrăguna).

Mai mult, din aceste legume s-au desprins și altele, ce au evoluat între timp, precum piperul cayenne, piperul roșu, pudra de chili sau paprika. Ține cont însă că nici piperul, nici variațiile sale nu aparțin de nightshades.

Principala „problemă” care a „năpăstuit” existența solanaceelor este prezența alcaloizilor, în cantități mici, totuși. De ce deranjează acest lucru? Fiindcă aceste substanțe sunt pe bază de azot, cu efecte asupra corpului uman. Din aceeași categorie, a alcaloizilor cu utilizări medicale, este parte și morfina.

Beneficiile pe care le au legumele solanacee

Înainte să dăm cu ele de pământ, află că legumele solanacee chiar au foarte multe beneficii care le recomandă consumul. Vezi mai jos la ce ne referim!

Sunt bogate în nutrienți. Nu numai că includ unele dintre cele mai importante vitamine și minerale, dar au și un conținut sărac în calorii. De exemplu, nightshades au din plin vitamina A, vitamina C și vitamina K, la fel ca și fosfor, potasiu și magneziu. Nu lipsește nici acidul folic, dar apar în cantități mai mici și o serie de alți nutrienți. Împreună susțin multe procese biologice, precum imunitatea, vederea, sănătatea oaselor și mecanismele de apărare ale pielii.

Pot să îmbunătățească digestia. Pentru că sunt legume cu un conținut ridicat de fibre, solanaceele înlesnesc tranzitul intestinal, susțin un microbiom sănătos și previn constipația.

Ajută inima. Aici, mulțumim potasiului, care e extrem de important pentru sănătatea cardiovasculară. Acest mineral joacă un rol important în reglarea tensiunii.

Pot să stimuleze metabolismul. Capsaicina se remarcă aici datorită proprietăților sale termogenice, prin care crește rata de ardere a caloriilor.

Te ajută să slăbești. Pe lângă aspectele de mai sus, ajută și că solanaceele sunt bogate în fibre și sărace în calorii, grăbesc instalarea senzației de sațietate și reduc riscul de a consuma alimente în exces între mese. Și poftele sunt diminuate.

Oferă protecție contra stresului oxidativ. Ne exprimăm recunoștința în fața antioxidanților de această dată, ce contribuie la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ, pe cale de consecință.

Fructe sau legume solanacee?

Solanaceele includ atât fructe, și legume. Diferența? Fructele sunt descrise ca fiind partea comestibilă dintr-o plantă, ce s-a dezvoltat dintr-o floare și are semințe. Legumele sunt orice altă componentă ce poate fi mâncată, incluzând aici frunzele, rădăcinile sau tulpinile.

Da, de aceea se spune că roșiile sunt fructe. Li se alătură dintre solanacee și ardeii, și vinetele. De partea cealaltă, cartofii sunt legume.

Contraindicațiile legumelor solanacee

În ciuda avantajelor incontestabile de mai sus, unele persoane consideră că le-ar fi mai bine fără solanacee. Pricina de îngrijorare sunt, evident, alcaloizii. Dacă unele dintre aceste substanțe pot avea efecte bune asupra sănătății, altele sunt toxice, de exemplu alcaloizii din tutun, despre care s-a arătat că pot cauza cancer.

Dar ce au roșiile și cartofii cu tutunul? Exact, în comun e acea concentrație de alcaloizi. Consumați în concentrații reduse, nu e nicio problemă, dar excesul s-a dovedit că provoacă stare de greață și de vomă și crampe abdominale.

Și inclusiv aparent inofensivii cartofi se pot face vinovați de acest aspect. E exact motivul pentru care ni se spunea să nu consumăm cartofi verzi sau care au încolțit, aceștia deținând o cantitate mai mare de alcaloizi și putând provoca, pe lângă simptomele de mai sus, și febră sau dureri de cap.

Nu trebuie să te temi însă prea tare dacă te gândești deja cu groază la alcaloizi. Se pare că nu resimți efectele negative decât dacă vei aduce în sistem între 2 și 5 mg de solanină per kilogram din greutatea ta corporală. Așadar, la un calcul simplu,  dacă ai 68 de kilograme, poți consuma liniștit/ă până la 136 de mg de alcaloizi. Ca să ne raportăm la aceste cifre, află că o vânătă medie include aproximativ 11 miligrame.

Legume și fructe pentru fierea leneșă: ce să consumi dacă te confrunți cu această problemă

Cartofii pot conține o cantitate mai mare, în funcție de tipul lor și de locul în care au fost crescuți. În ceea ce privește roșiile, se pare că acest conținut descrește pe măsură ce se coc, așa că dacă le eviți pe cele crude, nu există riscuri prea mari.

fata imbracata intr-o salopeta de blugi care sta pe fundalul unui perete si se gandeste daca sa manance o rosie

Boli în care legumele solanacee trebuie evitate

Hai că ne-am lămurit cu alcaloizii, dar mai sunt și alte motive pentru care legumele solanacee sunt evitate azi? Da, se pare că unele persoane afirmă că produc inflamație în corp. Nu s-a demonstrat acest lucru, dar există indici destul de convingători conform cărora nightshades pot într-adevăr să exacerbeze inflamația deja existentă în organism. Este motivul pentru care nu sunt recomandate în bolile autoimune; de fapt, the Autoimmune Protocol Diet (dieta de protocol autoimună) le introduce pe lista alimentelor inflamatorii.

Care sunt practic bolile în care e mai bine să te ții departe de cartofi, roșii &co? iată!

Bolile inflamatorii intestinale

Mai multe studii au accentuat cum alcaloizii din cartofi pot să afecteze mucoasa intestinală la persoanele cu astfel de boli, compromițând permeabilitatea intestinală și crescând inflamația. Cu toate acestea, trebuie notat că nivelurile de alcaloizi folosite în aceste studii erau mult mai mari decât cele regăsite în mod natural în alimente.

Astfel, studiile pe animale au ajuns la o concluzie preliminară, conform căreia ar fi util pentru persoanele ce suferă de boli inflamatorii intestinale să elimine sau să scadă consumul de nightshades, dar nu există și cercetări umane edificatoare.

Alte boli autoimune

Aici, dovezile sunt încă și mai precare. Au fost unele studii care au arătat că solanaceele pot să agraveze și afecțiuni precum boala celiacă, scleroza multiplă și artrita reumatoidă, dar cercetările sunt încă în desfășurare.

În cazul artritei, o teorie mai veche afirma că solanaceele includ o formă de vitamina D ce contribuie la depozitarea calciului, lucru care provoacă mai târziu dureri de articulații. Sunt și câteva studii care subliniau cum acest fenomen s-a produs la animalele hrănite cu nightshades. Din nou, însă, dovezile sunt încă neconcludente.

Solanaceele pot produce și alergii!

Iată un alt motiv pentru care să te simți alarmat/ă dacă consumi des aceste legume: potențialul de producere de intoleranțe și alergii alimentare. Nu o să te amăgim, e destul de ridicat, mai ales dacă mănânci des solanacee sau ești predispus/ă la alergii.

Simptomele care ar trebui să te ducă cu gândul la acest fenomen sunt erupții cutanate, mâncărimi, umflături și dificultăți de respirație sau urticarie.

Dieta 3 zile orez, 3 legume, 3 fructe: Cum funcționează și câte kilograme poți slăbi?

Mai dai o șansă solanaceelor?

Să spunem că te îngrijorează profund rândurile de mai sus, dar nu vrei totuși să renunți complet la solanacee. Iată ce măsuri poți adopta ca să minimizezi efectele lor nocive!

Decojește cartofii. Se pare că cea mai mare concentrație de alcaloizi se află în coaja cartofului (circa 70%), așa că poți fi la adăpost dacă îi cureți.

Coace la cuptor. Această metodă de preparare e superioară fiertului sau consumului la aburi dacă dorești să reduci alcaloizii.

Ține legumele la loc uscat și rece. Mai ales în cazul cartofilor, acest truc de conservare va preveni sporirea numărului de alcaloizi.

tigaie pe blat de lemn in care se afla cartofi copti la cuptor

Vrei să elimini solanaceele? Cum să procedezi

Să știi că la solanacee, situația e asemănătoare cu glutenul. Ni se pare că devine tot mai mult o modă să le îndepărtezi din alimentație, fără ca majoritatea oamenilor să aibă probleme cu ele sau să le fi fost recomandat acest gest de către un medic.

Dacă totuși suspectezi că nu îți fac bine, uite cum e cel mai indicat să le elimini. Începe cu o perioadă de 4 săptămâni, timp în care să elimini toate legumele solanacee, dar și orice alt produs care le conține. E musai să fii foarte atent/ă și consecventă și să citești cu atenție etichetele alimentare.

După această perioadă, începe să reintroduci nightshades, una câte una. Nu face nicio altă schimbare în alimentație în acest răstimp.

Compară simptomele pe care le experimentezi cu cele din perioada de completă eliminare. Dacă starea ți se îmbunătățise dramatic și acum recazi, e clar, trebuie să renunți la solanacee. Poți să păstrezi în dietă numai câteva dintre ele sau să le spui bye-bye pentru totdeauna. Vei ști totuși că o faci în mod înțelept, nu urmând o modă.

Te avertizam însă că, renunțând la această categorie vastă de legume, te poți predispune la deficiențe nutriționale. Sunt câteva schimbări sau înlocuiri alimentare pe care le poți face: cartofi dulci în loc de cei clasici, sos pesto în loc de cel de tomate, mute citrice, pentru a suplimenta aportul de vitamina C, și legume crucifere.

În concluzie? Să știi că legumele solanacee nu sunt nici pe departe atât de nocive cum sunt prezentate de multe voci acum. Dacă suferi însă de boli autoimune sau ai alergii, e bine să verifici cu un doctor sau să le înlocuiești pe cont propriu efectuând testul recomandat de noi.

Vezi si
Rutin: beneficii și contraindicații
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Miercuri, 15.05.2024
Rubarba: beneficii și mod de consum
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Miercuri, 15.05.2024
Carmol: beneficii și recomandări
Carmol: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 15.05.2024

Surse foto: iStock

Surse articol: webmd, healthline, health, verywellfit

Articolul urmator »
Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum
Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum
Andreea Baluteanu | Marţi, 16.04.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Joi, 28.11.2024
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Miercuri, 24.04.2024
Aronia: beneficii și idei de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 28.09.2024

Ne găsești pe