Cum scapi, repede și simplu și natural, de musculițele de oțet din casă

Cum scapi, repede și simplu și natural, de musculițele de oțet din casă

Ramona Jurubita

Ai simțit și tu măcar o dată că musculițele de oțet îți invadează spațiul și chiar viața? Dacă răspunsul este da, mai mult ca sigur știi cât de neplăcută este senzația și cât de tare te deranjează să vezi cum zboară prin fața ta în timp ce iei cina cu o persoană apropiată sau în timp ce gătești. Ba chiar se mai întâmplă să cadă și în vasul cu mâncare și, atunci, scenariul este complet, nu-i așa?

Ei bine, trebuie să știi că micile creaturii apar, de multe ori, din cauza neglijenței tale. Dacă ai elimina factorii care le atrag sau dacă le-ai „întinde capcane”, problema ar dispărea. Din păcate, ele se înmulțesc destul de repede și odată ce a început procesul de reproducere, nu le mai poți alunga la fel de ușor. Trebuie să te grăbești și „să tai răul de la rădăcină”.Musculițe de oțet moarte într-un recipient.

„Femelele musculițelor de oțet (numite și muște de fructe) sunt capabile să depună sute de ouă în timpul scurtei lor vieți. Ouăle sunt depuse pe alimente umede și fermentate, cum ar fi fructele, legumele prea coapte sau băuturile alcoolice. Durează între 24 și 30 de ore până ce ouăle se transformă în larve care se hrănesc apoi cu alimentele pe care au fost așezate.”, se explică într-un studiu realizat de experții de la Orkin.

Va fi destul de greu să stopezi pătrunderea lor în locuință, având în vedere faptul că sunt foarte mici și se pot strecura atât prin plasele de țânțari, cât și prin gurile de scurgere de la bucătărie sau de la baie. Totuși, poți încerca să scapi de mirosurile și de mediile care le atarg.

Cum împiedici apariția musculițelor de oțet

Ca să te asiguri că nu au unde să găsească adăpost și hrană, ar trebui să scapi, mai întâi, de alimentele alterate. Începe prin a arunca mai des resturile din coșul de gunoi, apoi bagă toate fructele și legumele în frigider, în sertarul destinat lor. Ai putea chiar să le speli când ajungi cu ele acasă de la magazin sau de la piață, îndepărtând eventualele ouă și larve deja existente pe ele.

De asemenea, ar trebui să consumi alimentele destul de repede, astfel încât să nu ajungă să se altereze. Este indicat să nu faci multe cumpărături, mai ales dacă știi că nu ai timp să le mănânci pe toate.

În cazul în care arunci în chiuvetă sucul sau băuturile rămase, este absolut necesar să cureți gura de scurgere. Mirosul de bere, vin sau suc de fructe va atrage instant musculițele și sigur nu îți dorești asta.

Cum scapi de musculițele de oțet

Nu este nevoie să dai banii pe soluții costisitoare care s-ar putea să nu aibă rezultatele promise în reclame sau pe etichetă. Poți scăpa, repede și simplu, de musculițele de la fructe, folosindu-te de produse pe care oricine le are acasă. Nu trebuie să cumperi ceva special pentru a „anihila inamicii”, ci să cauți puțin prin sertarele din bucătărie.

Iată cele mai simple trucuri pentru îndepărtarea musculițelor de oțet:

1.Oțet și folie de plastic

Pentru această capcană,  oțetul de mere este mai potrivit decât oțetul alb, fiind puțin mai dulce. Musculițele nu pot rezista mirosului de oțet și nu vor mai putea ieși odată ce ajung în recipientul cu lichid! Pentru o șansă și mai mare de reușită, plasează mai multe astfel de capcane în bucătărie. Uite ce trebuie să faci:

  • Toarnă puțin oțet de mere într-un pahar;
  • Acoperă paharul cu o folie de plastic și leag-o bine cu un elastic de cauciuc, astfel încât să nu se desprindă;
  • Fă câteva găuri mici prin care să pătrundă muștele în recipient. Te poți ajuta de un ac sau de o scobitoare.

2. Un cornet de hârtie, oțet și fructe alterate

Mirosul de alimente în curs de deteriorare va atrage instant musculițele de fructe în amestecul respectiv, iar hârtia le va împiedica să mai iasă de acolo.

  • Toarnă puțin oțet într-un borcan și adaugă mici bucăți de fructe alterate;
  • Rulează o bucată de hârtie până obții un con și plasează-l în borcan cu partea îngustă în jos.

3. Oțet și detergent de vase

Dacă ți se pare că muștele din casa ta sunt imune la folia de plastic sau la capcanele din conuri de hârtie, încearcă să adaugi trei picături de detergent de vase într-un bol cu oțet și să-l lași descoperit . Săpunul reduce mirosul înțepător al oțetului, astfel încât muștele nu vor ști în ce se scufundă și se vor îneca.

Musculițe de oțet captive într-un bol cu oțet de mere și detergent de vase.

4. Vin sau bere

Dacă mai ai o sticlă de alcool cu puțin lichid în ea, las-o deschisă. Odată ce muștele sunt prinse în această capcană, gâtul îngust al sticlei le va ține acolo. Câteva picături de detergent de vase va eficientiza și acestă metodă, așa că poți apela liniștit/ă la ea pentru că mirosul neplăcut de alcool va fi anihilat.

5. Clorul sau alt dezinfectant

Clorul funcționează și el, dar nu este la fel de eficient ca restul trucurilor. Poți opta să torni două-trei picături pe gura de scurgere de la bucătărie, iar câteva dintre larvele musculițelor de oțet vor fi distruse. Dezinfectantul trece prin țevi prea repede pentru a face o treabă temeinică. Mai bine ai folosi una dintre capcanele de mai sus!

6. Banda adezivă pentru muște

Aceasta este o soluție practică, dar inestetică. Nu oricine vrea să aibă o bandă atârnată de tavan care are lipite pe ea zeci de muște. Este o variantă aleasă de persoanele care nu vor să se complice și să apeleze la metodele enumerate anterior. Unora li se pare mai ușor să facă o astfel de achiziție, considerând că pierd timp prețios dacă folosesc cinci minute pentru a prepara amestecurile exemplificate în rândurile de mai sus.

Știai de toate aceste trucuri simple? Până la urmă, este vorba doar de alegerea fiecăruia și tu poți opta pentru varianta care îți este la îndemână. Nu ai de ce să te complici și să cumperi produse făcute din substanțe chimice. Ai la îndemână toate aceste ingrediente naturale și te poți bucura oricând de utilitatea lor.

Citește și: 22 de intrebuintari neobisnuite ale otetului

Surse articol: GoodhousekeepingCountrylivingHealthline

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Ce dezastru natural esti?
Incepe quiz
Ce dezastru natural esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.