Cum sa alegi nisipul pisicii: sfaturi si recomandari

Cum sa alegi nisipul pisicii: sfaturi si recomandari

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand te-ai gandit sa iti cumperi o pisica , probabil ca unul dintre argumentele pro ale aceste decizii a fost acela ca felinele sunt foarte curate si mai usor de intretinut decat cainii, care trebuie scosi zilnic din casa. Ele pot fi dresate cu usurinta sa foloseasca o litiera, ceea ce reprezinta un avantaj major pentru persoanele care nu au mult timp la dispozitie.

Descopera cum sa alegi nisipul pisicii, in functie de proprietatile fiecarui tip existent pe piata!

Totul despre nisipul pisicii

Litiera este un obiect de baza in locuinta atunci cand ai o pisica. Nisipul absoarbe urina pisicii si acopera excrementele acesteia, pentru a reduce numarul bacteriilor care cauzeaza mirosuri neplacute. Exista mai multe variante de produse pe piata, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

Nisipul care creeaza bulgari

Atunci cand intra in contact cu urina pisicii, acest nisip formeaza bulgarasi, care poti fi cu usurinta stransi din litiera in fiecare zi. Astfel, nu trebuie sa schimbi tot continutul litierei in fiecare saptamana, ci sa strangi mai des si mai putin, adaugand nisip pe masura ce se diminueaza cantitatea. In fiecare luna, se goleste litiera complet si se spala, pentru o buna igiena a animalutului de companie.

Avantajul principal al acestui tip de nisip pentru pisica este faptul ca te ajuta sa eviti aparitia mirosurilor intepatoare, deoarece schimbi atat de des portiunile de nisip murdare.

Nisipul care nu formeaza bulgari

Facut din materiale naturale, acest nisip nu se "strange" in contact cu urina si se gaseste in varianta simpla sau cu aditivi pentru a-i oferi un anumit parfum. Avantajul acestui produs este ca, spre deosebire de cel anterior, nu creeaza praf, care poate fi daunator atat stapanului, cat si animalului. In schimb, nisipul trebuie schimbat mai des. In fiecare zi trebuie sa scoti resturile solide din litiera, iar o data pe saptamana aceasta trebuie golita de tot si spalata.

Atentie! Daca nu acorzi suficienta importanta curatarii litierei, pisica va ajunge sa isi gaseasca alt loc in care sa asculte de chemarea naturii. Se stie ca felinele sunt animale foarte curate si mofturoase cand vine vorba de conditiile in care traiesc. 

Nisipul natural si biodegradabil

Exista pe piata si produse mai scumpe, dar care vin cu o serie de avantaje. Nisipul biodegrabil se gaseste in ambele variante prezentate mai sus si este optiunea perfecta pentru animalutele, dar si proprietarii cu alergii. El este format din pelete din rumegus, lemn sau hartie reciclata. Pretul mai piperat vine cu urmatoarele avantaje:

- mirosurile neplacute sunt diminuate in mare masura;

- nu creeaza praf;

- se curata usor;

- este biodegradabil, non-toxic si poate fi aruncat direct in vasul de toaleta.

Cristale

Cristalele absorbante sunt alcatuite dintr-un mix de nisipuri, care absorb cu usurinta lichidele, insa nu formeaza bulgari. Principalul avantaj este ca nu permit degajarea mirosurilor neplacute, iar capacitatea de absorbtie este foarte mare, daca ne raportam la volum. In plus, acest tip de nisip nu creeaza praf si este non-toxic. El trebuie schimbat in fiecare saptamana sau mai repede, atunci cand cristalele devin galbene.

Cum sa iti dresezi pisica sa foloseasca litiera

S-ar putea ca pisica ta sa intuiasca mai repede decat te asteptai cum sa foloseasca litiera, deoarece, in natura, felinele au instinctul de a-si ingropa fecalele si urina. Dresajul nu este foarte complicat. Asigura-te ca ai o litiera curata, cu un strat de aproximativ 5 cm de nisip, pusa intr-un loc usor accesibil pentru pisica. Pune animalutul pe nisip si, daca nu isi da seama imediat ce sa faca, ia-i labuta si imita miscarea de sapare. Desigur, probabil va trebui sa urmezi aceste instructiuni de cateva ori inainte ca felina ta sa se obisnuiasca cu litiera. Trebuie sa investesti un minim de timp in aceasta directie si sa iti observi pisica. Atunci cand ti se pare ca isi cauta un loc pentru a-si face nevoile, aplica regulile de mai sus si, in scurt timp, aceasta problema va disparea.

Nisipul pisicii trebuie sa fie intotdeauna cat mai curat, pentru ca aceste animalute sunt foarte pretentioase si nu suporta mizeria.

Citeste si despre toxoplasmoza , o boala transmisa de pisici care afecteaza sarcina si pe care poti sa o iei atunci cand cureti litiera!

Articolul urmator
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Ce melodie ar trebui sa alegi pentru dansul mirilor?
Incepe quiz
Ce melodie ar trebui sa alegi pentru dansul mirilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.