Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

De ce să nu mai folosești clorul niciodată

Ionelia Olteanu

Curățenia casei este extrem de importantă, tocmai de aceea femeile sunt atente la acest aspect pentru ca ele și familia să nu se expună bacteriilor și microbilor. Există pe piață foarte multe produse care au diferite întrebuințări și care promit cele mai bune rezultate, de la haine mai albe, până la o podea strălucitoare sau un covor impecabil.

Deși tentația de a folosi tot felul de astfel de produse este mare, trebuie acordată o atenție deosebită. Multe dintre ele conțin substanțe care pot dăuna sănătății și care nu reușesc să fie atât de eficiente pe cât promit. Cu siguranță toate femeile folosesc, de exemplu, clorul, fie pentru spălarea hainelor, fie pentru curățarea diferitelor suprafețe. Cu toate acestea, el nu ar trebui să mai fie folosit. Află de ce din rândurile de mai jos!

clor pentru haine

Iată de ce să nu mai folosești niciodată clor!

Înălbitorul cu clor. În foarte multe case, acesta este frecvent utilizat, mai ales atunci când este vorba despre curățare sau dezinfectare. Popularitatea sa derivă de la faptul că are capacitatea de a păstra hainele albe, îndepărtează mucegaiul din baie și dezinfectează diverse suprafețe. Dacă ar fi să ne referim strict la acest scopuri, atunci putem spune că înălbitorul cu clor este eficace. Cu toate acestea, au fost aduse în discuție anumite efecte secundare negative și potențiale pericole rezultate din utilizarea acestui produs.

Cel mai evident pericol este clar tipărit chiar pe eticheta sticlei. Clorul este puternic coroziv și are capacitatea de a irita ochii, pielea, tractul respirator, pur și simplu prin inhalarea gazelor pe care le emite. A fost dovedit științific faptul că această inhalare este capabilă să deterioreze plămânii și esofagul. Poate că efectele secundare nu vor fi vizibile imediat și nici nu se vor manifesta pe loc, dar, cu fiecare expunere la clor, și impactul chimicalelor se va observa mai acut.

produse de curatenie

Nu există nicio reglementare care să accentueze faptul că folosirea clorului este extrem de periculoasă pentru sănătate. Cu toate acestea, cei care vor continua să îl utilizeze au la dispoziție câteva sfaturi de care ar trebui să țină cont pentru a reduce expunerea la substanțele periculoase:

- diluarea clorului cu apă - concentrația mai slabă va însemna, automat, un risc mai mic de expunere;

- purtarea unei măști de protecție și a unor mănuși atunci când se folosește clorul;

- utilizarea clorului într-o zonă bine aerisită, în care substanțele nocive să se elimine mai ușor;

- evitarea amestecării clorului cu alți detergenți de uz casnic, deoarece combinația se poate dovedi a fi letală. Sângerările nazale, tulburările neurologice, durerile de cap, dificultățile de respirație sau durerile în piept reprezintă doar o mică parte dintre reacțiile adverse care se pot manifesta.

lamaie

Din fericire, există alternative sănătoase, nu doar pentru înălbitorul cu clor, ci și pentru restul produselor care conțin substanțe toxice. De exemplu, în loc să folosești clorul poți să amesteci 12 cești de apă, ¼ cană de suc de lămâie și o cană de peroxid de hidrogen. Folosește o cantitate mică de fiecare dată când vrei să cureți sau să speli ceva, apelând la o sticlă cu sistem de pulverizare.

Praf de copt, oțet alb și lămâie. Aceste ingrediente naturale sunt la fel de eficiente precum este și clorul și pot curăța în mod optim orice suprafață. Praful de copt este un aliat excelent pentru înlăturarea mirosurilor neplăcute, sucul de lămâie îndepărtează petele de grăsime, iar oțetul alb în combinație cu apă este un excelent detergent.

Ai la dispoziție foarte multe variante pe care să le alegi și care se dovedesc a fi mult mai sănătoase decât clorul. Noi te sfătuim să eviți să îl mai folosești!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (21)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!