Trucuri de amenajare pentru o curte tropicală

Trucuri de amenajare pentru o curte tropicală

Redactor Alexa Galgau

O grădină este refugiul perfect chiar și în zilele când concediul este departe, iar tu te simți copleșită de probleme și stres. Mulți oameni și-ar dori să aibă un astfel de spațiu pentru relaxare, așa că ar trebui să te simți norocoasă! Dacă ai puțină răbdare și îndemânare, poți să organizezi curtea astfel încât să te simți într-adevăr ca într-o vacanță când te retragi în ea.

Iată câteva idei de amenajare pentru o curte în care te vei relaxa din plin!  

Idei de amenajare pentru curte: cum să ai o grădină perfectă

Amenajarea curții tropicale

Chiar dacă nu trăiești într-un climat tropical sau subtropical, tot există plante pe care le poți cultiva în curte, pentru a crea un decor exotiv. Singura chestiune la care va trebui să fii atentă este să le izolezi perfect iarna sau să le ții în ghivece și să le muți în casă, pentru că nu sunt rezistente la temperaturi joase.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci când vrei să îți amenajezi curtea în stil tropical este să trasezi o schiță pe hârtie și să decizi cum va arăta ea per ansamblu. Vrei ca întreaga curte să aibă această tematică sau doar o parte din aceasta?

Dacă mergi pe varianta întregii curți, poți să o amenajezi întocmai ca pe un spațiu dintr-un complex turistic: plantele exotice merg cel mai bine cu șezlonguri și o piscină. Alege palmieri cu frunze mari, care să te protejeze de razele soarelui în timpul zilei. Poți să folosești pietriș pe jos, dar, dacă vrei să te simți întocmai ca în vacanță, îți recomandăm nisipul. Totodată, o podea din lemn masiv va îmbina luxul cu confortul și va merge de minune cu spațiul tău tropical.

În cazul în care nu ai suficient spațiu pentru o piscină, poți să o înlocuieșți cu o fântână, de pildă. Apa este un element esențial al unei grădini tropicale, așa că trebuie să creezi un mic spațiu cu apă, oricât de mică ar fi curtea ta. Află de AICI cum să construiești un iaz!

Cea mai importantă regulă de amenajare pentru o curte tropicală este să creezi o abundență de plante, care să te ducă cu gândul la o junglă. Plantele trebuie să fie amestecate între ele și să se cațere una peste cealaltă, creând o mare densitate vizuală.

Pentru a echilibra puțin această abundență de plante, care ar putea părea puțin prea încărcată pentru persoanele care preferă ordinea, designerii recomandă să creezi o alee pietruită în curte, mărginită de tufișuri și palmieri, care să o umbrească. Când te vei plimba pe această potecă, te vei simți întocmai ca într-o junglă.

Având în vedere că designul grădinii trebuie să fie dezordonat, nu este foarte greu de realizat. Problema constă în alegerea unor plante potrivite pentru o grădină tropicală. Iată câteva sugestii:

  • palmieri rezistenți la frig (hardy palm): Trachycarpus, Chamaerops, Rhapidophyllum, Sabal minor, Nannorrhops. Dacă plantezi acești palmieri, nu trebuie să îi muți pe timpul iernii în casă, ci doar să îi izolezi temeinic. Află de AICI cum să îngrijești plantele exotice pe timp de iarnă!

  • urechea elefantului (Colocasia esculenta), care poate fi crescută în grupuri sau separat și este o plantă nepretențioasă. Poți să o ții în ghivece și să o aduci în casă pe timpul iernii.

  • croton (Codiaeum variegatum), o plantă cu frunze mari, groase și colorate, care arată minunat într-o grădină tropicală, însă necesită destul de multă atenție pentru a rezista mai mulți ani. Planta se ține într-un ghiveci, care trebuie adus iarna în casă, la căldură.

  • poți folosi inclusiv plante de casă, precum yuka, dracaena sau ficusul - toate se vor bucura de căldura din timpul verii și pot supraviețui cu ușurință iernii dacă sunt aduse în casă;

  • pentru o grădină tropicală completă, ai nevoie de flori în culori vii, cât mai mari. Optează pentru flori precum canna, hibiscus, bromelii și orhidee.

Nu în ultimul rând, o grădin[ tropicală are nevoie de mici finisaje, precum mobilă din bambus, vase cu fructe exotice, texturi bogate și răcoroase în același timp și, dacă spațiul și bugetul îți permit, poate chiar și un bar tiki! Îți recomandăm ca șezlongurile să fie din lemn, nu din plastic.

Amenajarea curții îți poate lua mult timp, mai ales dacă ești perfecționistă, dar, până la urmă, este o investiție în tine și în bunăstarea ta, așa că merită din plin!

Surse foto: houzz.com

Articolul urmator
Pregătirea pomilor de primăvară: tot ce trebuie să știi despre procesul de văruire a pomilor fructiferi
Pregătirea pomilor de primăvară: tot ce trebuie să știi despre procesul de văruire a pomilor fructiferi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.