Vitamine pentru câini: cum le administrezi corect

Vitamine pentru câini: cum le administrezi corect

Sorina Corneanu

Așa cum oamenii au nevoie de suplimente alimentare și vitamine, la fel se întâmplă și cu animalele. Potrivit unui studiu publicat în 2006 în Jurnalul Asociației Medicale Veterinare din SUA, vitaminele pentru susținerea articulațiilor și acizii grași pentru o blană mai strălucitoare sunt la mare căutare în America. Doar că nu întotdeauna animalul de companie are nevoie de suplimente nutritive, iar administrarea prea multor vitamine îi poate face mai mult rău decât bine, spun specialiștii.

Vitaminele de care are nevoie animalul tău de companie

Acizii grași conferă strălucire blănii și suplimentele cu ulei de pește reduc inflamația, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Cercetare Veterinară. Vitaminele C și E reduc, de asemenea, inflamația și ameliorează tulburările de memorie la câinii în vârstă. Dar, foarte important de ținut cont, majoritatea câinilor primesc o dietă completă și echilibrată, care include vitaminele și mineralele necesare, din hrana special concepută pentru ei, caz în care suplimentele nu sunt necesare. Dacă animalul tău de companie are deja o dietă echilibrată și primește vitamine și minerale în exces, acestea ar putea fi dăunatoare, conform Asociației Medicale Veterinare Americane.

Vezi 10 alimente ideale pentru animalul tău de companie!

Prea mult calciu, de exemplu, îi poate provoca animalului de companie probleme osoase, prea multă vitamina A poate dăuna vaselor de sânge și-i poate provoca deshidratarea. Excesul de vitamina D poate scădea drastic apetitul animalului și poate cauza atrofierea mușchilor.

Orice simptom sau problemă care crezi că afectează sănătatea animalului tău de companie ar trebui să te trimită mai întâi la medicul veterinar. Doar el poate stabili cu exactitate care este tratamentul potrivit și, mai ales, dacă prietenul tău necuvântător are cu adevărat nevoie de vitamine.

Suplimentele oferite „după ureche” nu sunt neapărat indicate. Dawn M. Boothe, director al laboratorului de farmacologie clinică la Colegiul de Medicină Veterinară din Auburn University, afirmă că vitaminele nu își au rostul, dacă animalul de companie are o dietă completă și echilibrată și este sănătos. Totodată, acesta recomandă fructele și legumele în locul administrării vitaminelor!

caine care mananca legume

Cum alegi suplimentele pentru câinele tău

Nu te grăbi să cumperi toate suplimentele care îți sunt prezentate în reclamă; citește cu atenție eticheta, asigură-te că produsul conține ceea ce are nevoie câinele tău și, cel mai important, discută cu medicul veterinar!

Controlul calității este un alt pas important de care trebuie să ții cont atunci când alegi vitaminele pentru câinele tău. Dacă reclama produsului promite vindecarea cancerului sau ameliorarea miraculoasă a unor boli severe, ar trebui să te gândești de două ori înainte să îl cumperi.

Vezi 12 lucruri pe care câinele tău le urăște!

Majoritatea oamenilor oferă câinilor suplimente alimentare pentru că așa consideră că e bine, vor să își protejeze animalul de companie și să prevină apariția anumitor afecțiuni. Doar că, în cele mai multe cazuri, aceste vitamine nu sunt necesare și, în timp ce tu le percepi ca pe o dovadă de iubire, câinele tău s-ar putea să aibă de suferit.

Dacă nu are deficiențe de vitamine și nu e diagnosticat cu afecțiuni care necesită tratament, cel mai probabil nu are nevoie de vitamine și minerale speciale. Dacă ai nelămuriri, consultă mai întâi medicul veterinar. Doar el te poate îndruma în direcția corectă!  

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Ce rasa de caini esti?
Incepe quiz
Ce rasa de caini esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.