Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Eat Positive
Nu Skin

5 reţete delicioase cu fenicul pe care să le încerci

Luni, 24.09.2018
de Elena Perescu
Timp de gătire:
15-30 minute
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Fierbere
5 reţete delicioase cu fenicul pe care să le încerci

Caracteristici

Feniculul, originar din zona Mediteranei, face parte din familia plantelor perene (le plantezi o singură dată și cresc anual), alături de avocado, roșii, cartofi, ridichi, usturoi, ceapă, căpșuni, lămâie etc. şi poate fi consumat în totalitate: de la bulb, tulpină, frunze şi seminţe, totul este comestibil. Are o aroma ușor dulceagă, bulbul îi seamănă cu o rădăcină de țelină sau cu o ceapă albă.

Fenicul pe tocator

În stare crudă, nepreparată, feniculul are o aroma proaspătă, ușor răcoritoare și o textură crocantă. Atunci când este fiert, intensitatea gustului scade și textura devine moale. Merge de minune servit crud, în salate, preparat ca garnitură de sine stătătoare sau alături de pește, pui sau paste.

Feniculul se poate cultiva pe întreg mapamondul, indiferent de climă, deoarece nu este o planta pretențioasă. Cu toate acestea, nu peste tot este la fel de folosit și apreciat. Feniculul se regăsește cel mai adesea în rețete provenind din bucătăria grecească, franțuzească sau italienească.

Îți propunem mai jos nu mai puțin de 5 rețete cu fenicul, pentru toate buzunarele, ușoare, rapide și gustoase.

Fenicul cu parmezan la cuptor

Tava cu fenicul si parmezan

Ingrediente necesare pentru fenicul cu parmezan la cuptor:

  • 2 bucăți de fenicul
  • 2-3 linguri de unt
  • 50-100 g parmezan ras
  • Sare și piper după gust

Feniculul cu parmezan la cuptor este, cel mai probabil, cea mai rapidă metodă de preparare a acestei legume. Așa că v-o recomandăm să o faceți mai ales când timpul de care dispuneți pentru gătit este mai mult decât limitat. Vă solicită extrem de puțin atât cunoștințele culinare cât și timpul acordat, iar rezultatul este unul absolut delicious, datorită combinației simple dar de success de ingredient.

Cum se prepară feniculul cu parmezan la cuptor

  1. Preîncălziți cuptorul și topiți, câteva secunde, la cuptorul cu microunde, untul.
  2. În primul rând, înainte de orice, feniculul trebuie spălat foarte bine. Apoi curățați eventualele frunze veștejite, cu grijă mare să nu rupeți baza/nodul care ține unite foile de fenicul. Tăiați felii bucățile de fenicul.
  3. Așezați feliile de fenicul în tavă, stropiți-le cu untul topit.
  4. Asezonați cu sare și piper, după gust, și, pe deasupra, presărați jumătate din cantitatea de parmezan.
  5. Dați la cuptorul încins timp de 10-15 minute (sau 20, dacă vreți ca feliile de fenicul să aibă o textură mai moale).
  6. Scoateți tava, presărați cu restul de parmezan și mai dați la cuptor încă 5-10 minute.

Se servește cald, alături de orice mâncare.

Paste cu fenicul și cârnați

Portie de paste cu fenicul si carnati

Pentru momentele în care vreți să gătiți, fără mare efort, pentru mai multe persoane deodată, această rețetă italienească de paste cu fenicul și cârnați poate reprezenta o alegere de success. O masa gustoasă, sățioasă și aspectuoasă, făcută cât ai bate din palme!

Ingrediente necesare pentru paste cu fenicul și cârnați

  •  450 g paste
  • 450 g cârnați, tăiați rondele
  • 2 morcovi medii, spălați și tăiați cuburi mici
  • ½-1 bulb de fenicul, tăiat în felii subțiri
  • 300 ml supă de pui
  • 80 ml smântână de gătit
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 lingurițe zeamă de lămâie
  • 150 g parmezan
  • Pătrunjel pentru decorat
  • Sare și piper după gust

Cum se prepara pastele cu fenicul și cârnați

  1. Se fierb pastele, conform instrucțiunilor de pe pachet, până ajung al dente.
    Între timp, într-o tigaie mare, care nu lipește, la foc mediu spre mare, se pun cârnați la prăjit, aproximativ 5 minute.
  2. Se scot cârnații și grăsimea scursă din ei, lăsând în tigaie doar 1 lingură de grăsime. Se reduce focul la mediu. Se adaugă o lingură de ulei de măsline, morcovii și feniculul. Se asonează cu sare și piper. Se lasă la gătit aproximativ 10 minute, amestecând, la nevoie, din când în când.
  3. Se adaugă supa de pui și smântâna, se amestecă și se aduce totul la punctul de fierbere.
    Se pun deasupra pastele, cu 100 ml din apa lăsată de ele, zeama de lămâie. Se amestecă. Se adaugă cârnații, feniculul și parmezanul și se mai amestecă ușor, o dată. Se lasă totul pe foc 3-4 minute. Se dă deoparte și se lasă, semi-acoperit, timp de 10 minute.
  4. Se stropește cu ulei de măsline, se presară pătrunjel proaspăt și se servește cald.

Fenicul cu legume de toamnă la cuptor

Tava cu fenicul si legume coapte la cuptor

Pentru persoanele care sunt vegetariene sau vegane, legumele la cuptor reprezintă una dintre cele mai frecvente opțiuni pentru o masă sănătoasă, delicioasă și rapidă, în același timp. De asemenea, versatilitatea acestei rețete este un punct forte, în orice ocazie, deoarece se pot combina (aproape) orice legume pe care le are omul în gospodărie, pentur un rezultat apetisant și plin de culoare!

Ingrediente necesare pentru fenicul cu legume de toamnă la cuptor

  • 2-3 morcovi
  • 1-2 bucăți de fenicul
  • 1 sfeclă mică
  • 1 ceapă
  • 1 cartof
  • ½ țelină
  • 2-3 felii de dovleac
  • 1-2 crenguțe de mărar
  • Sare și piper după gust
  • Ulei de măsline
  • Oțet balsamic

Metoda de preparare a feniculului cu legume de toamnă la cuptor

  1. Se spală, se curăță și se taie toate legumele, după gust: felii, cubulețe etc.
  2. Se preîncălzește cuptorul.
  3. Se pun toate legumele într-o tavă care nu lipește. Se asezonează cu sare și piper. Se stropesc legumele cu ulei de măsline și cu puțin oțet balsamic.
  4. Se dă tava la cuptor când acesta este îndeajuns de încins. Legumele sunt bune de scos și de servit în momentul în care legume cu textura cel mai greu de făcut – cartoful, în acest caz – este pătrunsă.

Salată de paste cu fenicul copt și roșii coapte la soare

Portie de paste cu fenicul si rosii coapte

O masă rece absolut delicioasă, care poate reprezenta atât un prânz sățios luat la birou cât și o cină în familie rapidă și îndestulătoare, pentru iubitorii de mâncare cu iz mediteranean.

Ingrediente necesare pentru salata de paste cu fenicul copt și roșii coapte la soare

  • 450 g paste
  • o mână de spanac proaspăt
  • o ceapă roșie
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 100 g roșii uscate la soare
  • Zeama de la o lămâie
  • Pătrunjel pentru decorat
  • Sare și piper după gust

Metoda de preparare a salatei de paste cu fenicul copt și roșii coapte

  1. Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Se preîncălzește cuptorul.
  2. Feniculul se spală, se curăță și se taie felii. Ceapa se curăță, se taie julien și cățelul de usturoi se toacă mărunt.
  3. Se amestecă, într-un bol, feniculul cu ceapa și usturoiul, se stropește cu ulei de măsline, se asezonează cu sare și piper și se pune amestecul într-o tavă.
  4. Se dă tava la cuptor până când fenicullu începe să se caramelizeze ușor – aproximativ 15 minute durează.
  5. Cât timp pastele se fierb și feniculul se coace, se amestecă zeama de lămâie cu ½ lingură ulei de măsline, cu pătrunjelul și cu frunzele de spanac.
  6. Într-un bol mare, se combină pastele scurse de zeamă cu roșiile coapte la soare. Apoi se adaugă feniculul copt, amestecul de zeamă de lămâie și se amestecă bine, ca să se combine aromele. La nevoie, se mai asezonează cu extra sare și piper.

Această salată poate servită și caldă, dar este mult mai gustoasă servită rece.

Fenicul gratinat la cuptor

Tava de fenicul gratinat cremos

Așa cum putem gratina cartofii, ciupercile, broccoli-ul etc., de ce nu am putea gratina și feniculul? Aroma lui dulceagă, ușor înțepătoare, merge perfect cu sosul cremos de smântână, rezultând o garniture pe cinste pentru orice tip de carne!

Ingrediente necesare pentru feniculul gratinat la cuptor

  • 4 bulbi mari de fenicul
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 200 ml smântână de gătit
  • 50-100 g parmezan/mozzarella

Cum se prepară feniculul gratinat la cuptor

  1. Se preîncălzește cuptorul la cea mai mare treaptă
  2. Se pune apă cu sare la fiert, într-o cratiță mare. Când apa începe să fiarbă, se pune feniculul, spălat, curățat și tăiat felii groase în prealabil. Se lasă la fiert 5-6 minute, apoi se scoate și se scurge bine.
  3. Se pun bucățile de fenicul într-o tavă care nu lipește, se asezonează cu sare, piper și nucșoară după gust.
  4. Se pisează mărunt usturoiul și se amestecă cu smântâna. Combinația se toarnă peste fenicul. Se presară parmezan/mozzarella deasupra.
  5. Totul se dă la cuptor timp de 20 de minute, până se rumenește pe deasupra.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!