Rețete delicioase
Înapoi la

5 rețete de clătite numai bune pentru dietă

5 rețete de clătite numai bune pentru dietă

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
5 rețete de clătite numai bune pentru dietă

Caracteristici

Dacă stăm mai mult acasă, riscul de a pune pe noi câteva kilograme în plus este destul de mare. Mai ales dacă ne plac dulciurile, ne vom trezi ronțăind tot timpul câte ceva, ca să ni se mai diminueze anxietatea. 

Iată de ce, în această perioadă de criză, este bine să avem la dispoziție câteva rețete pentru produse gustoase, dar care să nu sporească prea mult numărul de calorii. Știai, de exemplu, că poți face niște clătite cu totul speciale, care nu îngrașă și sunt bune de-ți lingi degetele?

Îți prezentăm mai jos cinci rețete originale, pe care sigur vei vrea să le încerci în această perioadă. De la clătitele keto până la cele vegane, iată cele mai sănătoase rețete de clătite, pregătite special pentru tine. 

Clătite cu făină de cocos, banane și sirop de arțar

clatite

Dacă te temi de kilogramele în plus, clătitele cu făină de cocos sunt cele mai indicate pentru tine.  Făina de cocos te va ajuta să obții clătite pufoase, iar bananele caramelizate vor adăuga un plus de dulceață, fără adaos exagerat de calorii. Iată care sunt ingredientele: 

- jumătate de cană de făină de cocos

- 1 linguriță de praf de copt

- sare de mare

- 3 tablete de ulei de cocos plus încă o cantitate pentru prăjit

- 4 ouă mari, bine bătute

- 1 jumătate cană lapte de migdale sau lapte de cocos

- 2 banane feliate

- 5 lingurițe sirop de arțar

Mod de preparare

 Amestecă făina de cocos cu praful de copt, adaugă puțină sare, ouăle, apoi uleiul și laptele de cocos sau de migdale. Continuă să amesteci până obții o consistență cremoasă.

Încălzește puțin ulei de cocos într-o tigaie, apoi adaugă două linguri de aluat. Lasă clătita să se facă 1-2 minute, până când marginile devin crocante și vezi mici baloane pe suprafața ei. Întoarce-o pe cealaltă parte și gătește-o pentru încă 1-2 minute. Ține clătita la cald și adaugă încă puțin ulei de cocos. 

Prepară bananele feliate, prăjindu-le în tigaie pentru 30 de secunde. Adaugă două lingurițe de sirop de arțar și lasă-le să se rumenească, apoi întoarce-le pe cealaltă parte și gătește-le încă 30- 60 secunde până devin aurii și însiropate. 

Așează clătitele pe platou și servește-le cu bucățile de banană și restul de sirop de arțar. 

Clătite keto cu cremă de brânză

Pentru persoanele care au poftă de clătite, dar vor un conținut redus de carbohidrați, aceste clătite cu cremă de brânză sunt ideale. Spre deosebire de clătitele obișnuite, în cazul clătitelor keto folosești făină de migdale, care are doar  22 grame de carbohidrați per ceașcă plus o doză importantă de vitamina E. Poți prepara un sirop de coacăze sau afine într-un blender, pentru a da dulceață acestor clătite. 

Ingrediente (pentru 3 clătite- 1 porție)

- 2 ouă medii

- 50 g de de cremă de brânză

- 1/2 linguriță esență de vanilie

-1/4 cană făină de migdale

- 1 linguriță îndulcitor (inclusiv pentru diabetici)

-1/4 linguriță praf de copt

- unt pentru prăjit

Mod de preparare

Amestecă ouăle, brânza dulce, vanilia, făina de migdale,  îndulcitorul și praful de copt în blender până obții o cremă. 

Unge o tigaie cu ulei de cocos și încălzește-o la foc mediu. Apoi toarnă o treime din compozțiție și gătește-o pe ambele părți, timp de 1-3 minute. Servește clătita obținută cu un amestec de unt topit și sirop de coacăze. 

clatite 2

Clătite cu cartof dulce și linte

Te vei îndrăgosti de aceste clătite proteice, fără gluten, care pot fi păstrate foarte bine la rece și consumate și a doua zi. Iată ce ingrediente trebuie să folosești pentru 20 de clătite:

- ½ cană linte roșie

- 1 cană apă

- ½ cană  de lapte de cocos

- 3 ouă mari

- linguri sirop de artar

- ¼ linguriță esență de arțar (opțional)

- 1 linguriță esență de vanilie

- ½ cană piure de cartof dulce 

- ⅔ cană făină de migdale

- 1½ lingurițe scorțișoară

- 1 linguriță praf de copt

Mod de preparare

Amestecă lintea și apa într-un bol și așez-o departe de lumina soarelui. Lăsă lintea să se înmoaie peste noapte sau 8 ore. Dimineața sau după înmuiere, scurge și clătește lintea (va exista doar puțin exces de apă). Pune laptele de cocos, apoi lintea și toate ingredientele rămase într-un blender, în ordinea listată. Amestecă până ce compoziția capătă o cosistență cremoasă și omogenă. 

Încălzește o tigaie la foc mediu. Ținând blatul aproape de tigaie, toarn[ aproximativ 3 linguri din compoziție pentru fiecare clătită. Când apar bule pe suprafața clătitei, iar marginile au început să devină maro auriu, întoarce clătita și las-o 1-2 minute pe cealaltă parte. Din când în când trebuie să răcești tigaia, pentru că se supraîncălzește. 

Poți servi clătitele imediat, cu sirop de arțar, cremă de cocos, scorțișoară, fulgi de cocos sau banană feliată. 

Clătite vegane cu făină dulce de teff

Pentru cine nu știe, teff-ul sau meiul etiopian este o plantă specifică din Etiopia, aparținând graminaceelor, cosiderată o adevărată plantă-minune. Este vorba, de fapt, de un tip de cereale foarte bogate în aminoacizi esențiali, din care se produce o făină integrală, fără gluten, ușor de digerat și foarte nutritivă.  Poți găsi o astfel de făină în magazinele bio și o poți folosi pentru a prepara clătite vegane foarte gustoase. Iată de ce ai nevoie: 

- 2 cani faina de teff

- 1 lingură praf de copt

-1 lingură pulbere arrowroot (tot din magazine bio)

- ½ linguriță sare de mare

- 2 linguri ulei de nucă de cocos

- 2 cani lapte de migdale

- 1 lingură esență de vanilie

- 1 - 2 linguri îndulcitor vegan la alegere (opțional)

- 1 linguriță scorțișoară (opțional)

Mod de preparare

Preîncălzește tigaia la foc mediu. Amestecă făina de teff, praful de copt, pulberea de arrowroot și sarea de mare într-un bol mare.

Adăugă ulei de nucă de cocos, lapte de migdale, esență de vanilie și îndulcitor. Amestecă până când toate ingredientele sunt combinate.

Toarnă un sfert de cană de compoziție în tigaie și pregătește-o ca mai sus, până ce clătita devine aurie.

Se servește cu sirop de arțar și căpșuni proaspete.

Clătite savuroase cu spanac

clatite spanac

Aceste clătite savuroase cu spanac sunt au o aromă cu totul deosebită, obținută prin adăugarea de lime, ceapă verde și ardei iute. Fii creativă și schimbă spanacul cu ierburi moi precum pătrunjelul, busuiocul, tarhonul și vei obține noi variante ale acestor clătite delicioase.

Ingrediente pentru 6 clătite: 

- 1 avocado copt

- 300 g  roșii cherry

- 100 g  baby spanac

- 3 cepe verzi

- 15 g coriandru praospăt

- 1 lime

- Ulei de măsline extra virgin

- 1 ou mare

- 1 cană făină

- 1 cană lapte slab (2% grăsime)

- 300 g  brânză de vaci

- Sos de ardei iute

Mod de preparare

Decojește și taie fin fructul de avocado și un sfert din cantitatea de roșii, apoi pune-le într-un bol de salată cu un sfert din cantitatea de spanac. Taie fin și adăugă ceapa, apoi adaugă frunzele de coriandru și sucul de lime. Amestecă în plus 1 lingură de ulei de măsline extravirgin cu sare de mare și piper negru și lasă salata deoparte.

 Sparge oul într-un blender; adaugă făina, laptele, restul de spanac și un vârf de piper; apoi amestecă până devine omogen. Pune o tigaie mare la foc mediu, adaugă puțin ulei de măsline, apoi toarnă un strat subțire de blat. Gătește pe o parte și cealaltă câte 2 minute, sau până când clătita devine aurie.

Pune un top de cremă de brânză cu salată de avocado și puțin sos chilli la fiecare clătită. Asezonează cu puțin lime și poți adăuga un ou prăjit pe deasupra, dacă dorești.

Articolul urmator
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.