Cea mai buna painica pe care ai mancat-o vreodata este, sunt convinsa, acea painica facuta in casa. La sate, painica sepoate face chiar pe vatra ceea ce ii da un gust si mai bun. Noi insa ne vom multumi cu ale noastre cuptoare si o painica de casa din aluat cu drojdie.
Aluat cu drojdie si lapte
Pentru a iti aminti de copilarie delecteaza-te cu paine facuta chiar in bucataria ta dintr-un delicios dar economic aluat cu drojdie.
Ingrediente:
|
Faina se pune intr-un castron mare, iar la mijloc se face un sant micut in care vei turna uleiul, zaharul si sarea. Incalzeste laptele la foc mic, dupa care toarna-l intr-un castronel mic. Dizolva drojdia in lapte si adaug-o peste celelate ingrediente. Incepi sa framanti coca adaugand faina daca este nevoie, pentru a o face sa se dezlipeasca de pe degete.
Aluat cu drojdie pentru o painica de casa ca in copilarie
Daca ai ajuns in stadiul in care coca nu se mai lipeste absolute deloc nici de castron si nici de maini, inseamna ca este momentul sa te apuci sa coci painica. Desi ai crede ca trebuie sa lasi intai coca la crescut, afla ca nu este absolute deloc nevoie. Odata ce coca este framantata bine, taie coca in doua bucati pe care le modelezi asa cum doresti tu sa arate painea.
Painea de casa din aluat cu drojdie este cea mai simpla dar si una dintre cele mai vechi retete ale traditiei romanesti. Bucura-te, asadar, de acel miros de paine abia scoasa din cuptor si rasfata-te cu o painica asa cum mancai in casa bunicilor tai.