Un fraged aluat de paine, cum doar francezii stiu sa prepare!

Cuprins
De aceasta data apelam la rafinamentul gastronomic al Frantei pentru o desavarsita reteta de aluat de paine! Fraged si incredibil de usor de preparat, este imposibil sa nu renunti la banala paine din comert, lipsita de arome si sa devii dependenta de acest aluat. Paine cum doar francezii stiu sa prepare!
Aluat de paine frantuzesc
![]() |
Ingrediente: 3 cani de faina de paine2 lingurite si jumatate de drojdie uscata o lingurita de sare o cana de apa calduta o lingura de ulei vegetal un albus de ou o lingura de lapte |
Preparare:
1. Incepe cu aluatul: intr-un bol mare, amestea faina, drojdia si sarea. Folosind o lingura de lemn, incorporeaza cu grija apa pana cand este absorbita, transfera pe o suprafata de lucru presarata cu faina, continuand sa framanti pana cand aluatul devine moale si elastic - cam 10 minute.
2. Unge un bol mare cu ulei vegetal. Formeaza o bila mare de aluat si pune-o in bol, rasucind-o pentru a o unge cu ulei pe toate partile. Acopera cu un prosop de bucatarie curat si umed si lasa sa creasca pana isi dubleaza dimensiunile - cam 50 de minute. Fii "violenta" cu aluatul - loveste-l cu pumnul pentru a scoate aerul si apoi formeaza din nou o bila. Acopera din nou si mai lasa sa creasca pana cand iar si-a dublat dimensiunile - cam 40 de minute sau mai mult.
3. Formeaza franzele sau baghete: pune aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina si imparte-l in 2 parti. Folosind un sucitor, ruleaza 2 dreptunghiuri de lungimea si latimea dorita. Pune mainile pe partea lunga si ruleaza aluatul intr-o forma de franzela sau bagheta. Repeta miscarea si pune aluatul pe o tava de copt sau intr-o forma. Acopera-le cu un prosop de bucatarie curat si umed si lasa sa se dubleze in dimensiuni - cam 25 de minute.
4. Coace painea: pune formele sau tava de copt in partea inferioara a cuptorului incins timp de 30 de minute. Intr-un bol mic, bate usor albusul cu o lingura de apa. Folosind un cutit ascutit, fa 3-4 taieturi de-a lungul franzelei/baghetei. Unge aluatul cu amestecul de ou si apa si coace pana cand capata o culoare aurie - cam 30-40 de minute.
Lasa-te ademenita de o felie fierbinte de paine, pregatita cu cel mai usor aluat de paine, ideal
chiar si pentru cea mai neincrezatoare neinitiata. Surprinde-i pe toti
cu o mica infuzie, crocanta la exterior si pufoasa la interior, de
buna-dispozitie pariziana! |
![]() |


