Aluat fraged pentru o pasca delicioasa

Cuprins
Cum suntem in prag de sarbatori trebuie sa pregatim tot felul de bunatati. Nelipsita insa de pe masa oricarui crestin va fi traditionala pasca. Nu este una dintre cele mai usoare retete insa este traditia ca de Pasti sa degustam o savuroasa pasca. Incearca aceasta reteta din care vei obtine un aluat fraged pentru pasca.
O reteta eficienta de aluat de pasca
Cum fiecare dintre noi, bucataresele, ne dorim ca pasca sa fie cea mai buna, iata o reteta pentru un aluat pentru pasca cat se poate de bun.
Ingrediente:
150 gr zahar pudra
3 oua
Un praf de sare
100 ml lapte
50 gr unt/ margarina
Ulei
2 cuburi drojdie
400 gr faina
Esenta de rom
Totul incepe cu laptele. Pune putin lapte deoparte in timp ce restul va fi pus la fiert. Laptele pus deoparte se incalzeste putin dupa care, in el, va fi topita drojdia. Laptele pus la fiert trebuie lasat sa dea de cateva ori in clocot, dupa care se adauga 2-3 linguri de faina. Nu uita sa amesteci in continuu pe masura ce adaugi faina pentru a nu se face cocoloase. Foarte bine ar fi sa folosesti un tel. Laptele se da apoi la o parte de pe foc, urmand sa fie adaugata drojdia topita. Se pune compozitia deoparte, acoperita cu un prosop si se lasa la crescut.
Intr-un castronel galbenusurile oualor trebuie separate de albusuri. Galbenusurile se freaca cu sare si apoi cu zaharul, pana cand se obtine o crema. Albusurile trebuie batute si ele spuma. Poti folosi un mixer pentru a te asigura ca ai batut bine albusurile.
![]() |
Restul de faina va fi pus intr-un castron mai incapator. Fa un sant generos in centrul fainei urmand ca acolo sa torni compozitia din drojdie, galbenusurile si albusurile batute spuma.Toarna si o cana de apa calduta pentru a lega totul cu mai multa usurinta.
Aici vine partea cea mai dificila. Aluatul pentru pasca trebuie framantat cel putin 30 de minute. Apoi se trece la adaugarea uleiului. Se adauga treptat iar compozitia trebuie framantata in continuu pentru a incorpora uleiul cat mai bine. Tot acum se adauga si margarina care a fost topita si este inca putin calduta. Nu uita de esenta de rom. Este foarte importanta pentru aroma.
Aluat pentru pasca fraged si o compozitie pe masura
Ingrediente pentru umplututra:
600 gr branza de vaci
100 gr branza dulce
150 gr smantana
5 linguri zahar
2 plicuri de zahar vanilat
100 gr stafide
Toate ingredientele pentru pasca se amesteca intr-un castron mare. Aluatul pentru pasca se imparte in doua. O parte din aluat se intinde pe fundul unei tavi, avand grija ca foaia sa fie mai mare decat tava. Important este ca tava sa fi fost unsa in prealabil cu unt. Dupa ce a fost intinsa prima foaie se toarna toata compozitia. Marginile care ies din tava se infasoara spre central tavii pentru a impacheta oarecum compozitia si a o impiedica sa curga. A doua parte a blatului se intinde exact cat suprafata tavii pentru a face din ea un capac. Daca va ramane aluat in plus il poti folosi pentru diferite ornamente pentru pasca. Nu uita sa bati un ou cu care sa ungi suprafata prajiturii.
![]() |
Pasca se tine la cuptor la foc mare timp de 10 minute, dupa care focul se micsoreaza. Pentru a verifica daca pasca este gata, incearc-o cu o scobitoare. Atunci cand compozitia nu se mai lipeste de scobitoare, a venit momentul sa scoti pasca. Daca doresti poti cerne putin zahar pudra pe suprafata prajiturii.
Incerca aceasta reteta pentru a te bucura de un aluat fraged pentru pasca si o compozitie pur si simplu savuroasa. Nu se poate sa nu iti iasa o pasca mare si frumoasa, demna de o poza.


