Pate de casa: reteta cu ficat si reteta de post
- Timp de gătire:
- 15-30 minute
- Dificultate:
- Rețete ușoare

Miercuri, 09.09.2015
Cuprins
Caracteristici
- Rețete rapide
- Rețete de post
- Mic-dejun
- Prânz
- Cină
Pateul este un preparat minunat, care a dobandit o reputatie proasta din cauza variantelor nesanatoase pe care le poti gasi in magazine. Pateul de casa, insa, se prepara atat de usor, incat nu ai nicio scuza sa nu il consumi in cea mai buna varianta a sa: din ingrediente proaspete si benefice pentru sanatate.
Pate de ficat de casa
Ingrediente:
1 kg de ficat de pui (poti folosi si ficat de porc, insa ficatul de pui este mult mai cremos)
1 pachet (200g) de unt de buna calitate (daca e foarte apos, pateul nu va avea consistenta ideala)
2 lingurite de sare
1 lingurita de piper negru
1 lingurita de nucsoara pudra
1 lingurita de cimbru
1 ceapa mare
1 cana de vin
1-2 linguri de ulei
Mod de preparare:
Marunteste si apoi caleste ceapa, pana ce a devenit translucida si s-a inmuiat. (Atentie! Daca nu o prajesti suficient, isi va lasa zeama in pate si va crea o textura neplacuta.)
Muta ceapa intr-un castron si prajeste ficatul in aceeasi tigaie. Dupa 1-2 minute adauga si vinul si lasa-le pe foc la flacara mica pana ce vinul s-a evaporat complet.
Pune intr-un blender ficatul, untul, ceapa si condimentele si paseaza-le pana ce obtii o pasta omogena.
Muta pateul in boluri si mai amesteca din cand in cand in el, pana ce se raceste, apoi da-l la frigider, unde va tine pana la o saptamana. Pateul trebuie tinut acoperit in permanenta, altfel incepe sa se oxideze.
Pate de ciuperci de casa - reteta de post
Ingrediente:
1 ceapa mare, taiata fin
1 lingura plina de margarina (daca nu-ti place ideea de a folosi margarina, o poti inlocui cu alte grasimi vegetale mai sanatoase, care, insa, stii ca se solidifica la temperaturi scazute)
1 kg de ciuperci taiate marunt (cu cat ciupercile sunt mai gustoase, cu atat pateul va fi asemenea)
o mana de crutoane
2 catei de usturoi
2 linguri de suc de lamaie
o jumatate de legatura de patrunjel maruntit
1 lingurita de nucsoara macinata (pentru gustul autentic de pate)
1 lingurita de cimbru
sare si piper dupa gust
Pont: adauga si o mana de nuci sau alune de padure maruntite pentru textura si o aroma surprinzatoare.
Mod de preparare:
Intr-o tigaie mare incalzeste margarina si caleste ceapa pana se inmoaie. Adauga ciupercile si lasa-le pe foc pentru aproximativ 10 minute sau pana s-au gatit si zeama s-a evaporat.
Pune tot amestecul impreuna cu restul de ingrediente (mai putin nucile sau alunele de padure maruntite) intr-un blender. Mixeaza pana ce obtii consistenta dorita, apoi adauga si nucile sau alunele de padure.
Asta e tot! Pofta mare si asteptam sa ne impartasesti si retetele tale de pate de casa!
Vezi si

"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
Ramona Jurubita |
Miercuri, 09.09.2015

Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean |
Miercuri, 09.09.2015

Ardei umpluți cu varză: cea mai bună rețetă de murături
Andreea Baluteanu |
Miercuri, 09.09.2015