Rețete delicioase
Înapoi la

Totul despre untul ghee

Totul despre untul ghee

Andreea Gluh, redactor

Probabil ca si tu folosesti untul la prepararea anumitor retete din meniul tau zilnic sau saptamanal. Daca pana acum adaugai diverse mirodenii pe langa acest produs, de acum incolo, poti folosi o varietate de unt clarificat , preparata la tine acasa, dupa o reteta indiana. Este vorba despre untul ghee, care este nelipsit din lista de ingrediente a bucatarilor din Pakistan, Nepal, Bangladesh, India si Sri Lanka.

Daca te-am facut curioasa, atunci iti vom dezvalui, in cele ce urmeaza, cum poti obtine untul ghee!

Cum se prepara cel mai bun unt ghee

In India si in tarile din jur, untul ghee este considerat un ingredient extrem de valoros, intrucat el este obtinut dinb laptele provenit de la vaci, animale sacre in religia buddhista. Daca vrei si tu sa il incerci, iti trebuie cateva ingrediente, instrumente si recipiente, dupa cum urmeaza:

- un pachet de unt din lapte bio, fara adaos de sare;

- mirodenii dupa gust (poate fi vorba despre unele tipic indiene, unul dintre ele fiind turmericul, ori despre unele specifice bucatariei italiene, cum ar fi busuiocul);

- o tigaie de marime medie, de preferinta una cu un fund gros;

- o lingura de lemn;

- o sita fina;

- cateva bucati de tifon;

- un ibric;

- un borcan inchis ermetic pentru a depozita untul ghee. 

Modalitatea de obtinere a acestui tip de unt clarificat este urmatoarea:

Incepe prin a taia untul cubulete, punandu-l in tigaie, la foc mediu. Din cand in cand, amesteca in el, folosind lingura. Vei observa ca incepe sa se formeze o spuma alba la suprafata untului lichid. Scade intensitatea focului si indeparteaza depozitele albe de pe peretii tigaii. Incet, incet, untul va capata o transparenta, spuma disparand. Lichidul va deveni galben-auriu, insa va trebui sa amesteci in continuare in el, pentru a nu se arde. Atunci cand observi ca se formeaza din nou spuma, inseamna ca untul este gata pentru etapa urmatoare. Asadar, strecoara-l folosind sita fina pe fundul careia ai pus si bucatile de tifon. Vei observa ca in urma raman reziduuri de culoare roscata. Acum, ca ai obtinut untul ghee de o consistenta ideala, il poti pune la pastrare, in borcan, insa nu inainte de a adauga mirodeniile preferate. Asteapta ca untul sa ajunga la temperatura camerei, pune-i capacul si tine-l in dulapul cu ingrediente, pentru ca apoi sa il poti adauga la diverse preparate.

Untul ghee nu are termen de garantie si nu necesita refrigerare, asa ca nu trebuie s iti faci griji din aceste puncte de vedere. Foloseste-l cu incredere atunci cand gatesti si te vei putea bucura intotdeauna de aromele bucatariei indiene!

Sursa: thehealthyfoodie.com

Articolul urmator
Prăjitura Kinder Bueno, desertul care te va cuceri
Prăjitura Kinder Bueno, desertul care te va cuceri
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.