Rețete delicioase
Înapoi la

Caisata de casă sau lichiorul de caise: vezi cum se prepară delicioasa băutură

Caisata de casă sau lichiorul de caise: vezi cum se prepară delicioasa băutură

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fără coacere
Calorii:
500
Caisata de casă sau lichiorul de caise: vezi cum se prepară delicioasa băutură

Caracteristici

Caisata sau lichiorul de caise este o băutură alcoolică aromată care este foarte apreciată de români. Se obține foarte ușor din caise coapte și poate fi servită la desert, alături de o prăjitură cu fructe sau ca digestiv. Îți prezentăm în acest articol o rețetă originală de caisată cu care să-ți răsfeți musafirii!

Pahar de caisată și caise pe masă

Rețetă caisată de casă cu alcool - ingrediente 

Fiind un lichior fin, caisata se va face cu alcool dublu rafinat sau vodcă. Aceste două băuturi sunt neutre, astfel nu afectează gustul și mirosul ingredientului principal al lichiorului, în acest caz caisele. De obicei, lichiorul fin de casă are o concentrație alcoolică (tărie) de 20-30 de grade.

Caise tăiate pe o farfurie

Iată care sunt principalele ingrediente pentru 1,5 l de caisată de casă -rețeta tradițională:

  • 1 kg de caise (cu tot cu sâmburi)
  • 400 gr de zahăr
  • 1 sticlă de 750 ml de votcă sau alcool dublu rafinat cu o tărie de 40 de grade

IMPORTANT! Caisele trebuie să fie foarte coapte și zemoase, pentru ca lichiorul să fie aromat și gustos.

Caisată de casă - mod de preparare

Caisata se obține foarte ușor, însă trebuie lăsată la macerat timp de mai multe săptămâni. Iată ce trebuie să faci ca să-ți iasă un lichior de caise foarte bun:

  1. Spală bine caisele și apoi scoate-le sâmburii. Nu arunca sâmburii, ei vor fi folosiți la rețetă pentru a da un gust special caisatei.
  2. Taie caisele în sferturi și pune-le într-un borcan suficient de mare.
  3. Sparge sâmburii și scoate miezul și mărunțește-l puțin.
  4. Adaugă miezul sâmburilor peste caisele din borcan, pune zahărul deasupra și amestecă apoi cu o lingură toate ingredientele.
  5. Toarnă alcoolul și amestecă încă o dată foarte bine.
  6. Închide borcanul ermetic și depozitează-l într-un loc întunecat și rece. Dacă este lăsat la lumină, caisata nu va ieși atât de aromată și, în plus, nu va avea culoarea aceea aurie atât de frumoasă.
  7. Lasă borcanul la macerat timp de 6 săptămâni.
  8. Strecoară caisata într-o sită cu găuri mari, apoi o sită ceva mai deasă. Nu trebuie să fie foarte limpede, dacă se mai strecoară puțină pulpă de caise, foarte bine, deoarece ea dă o aromă deosebită lichiorului.
  9. Păstrează caisata strecurată într-o sticlă cu dop.

Caisata este foarte bună pentru a fi băută ca atare, însă poate fi folosită și pentru a însiropa blatul de tort sau la creme și alte prăjituri.

Caisată de casă – rețetă originală cu caise uscate

Caisata se poate face și combinând caisele proaspete cu cele uscate. În acest fel, vei obține un lichior fin nu prea dulce, dar cu o aromă de fructe foarte pronunțată.

Pahar cu caisată

Iată cum se prepară caisata după o rețetă originală:

Ingrediente:

  • 1 cană caise proaspete tăiate cubulețe
  • 1 cană de caise uscate tăiate cubulețe
  • 2 căni de votcă
  • 1/4 cană de sirop simplu obținut din 1 cană de apă și 1 cană de zahăr

Mod de preparare:

  1. Pune caisele proaspete și uscate într-un borcan și toarnă vodca peste fructe.
  2. Închide ermetic borcanul și depozitează-l într-un dulap întunecat, la temperatura camerei, timp de o săptămână.
  3. Pentru sirop, amestecă 1 cană de apă cu 1 cană de zahăr într-o oală și pune-o pe foc să fiarbă. Amestecă bine până se dizolvă zahărul. Când este gata, lasă siropul la răcit, la temperatura camerei. Siropul se lasă și el într-un borcan sigilat, în frigider, timp de 5 zile.
  4. După o săptămână, strecoară fructele printr-o sită cu plasă fină, apăsând ușor pentru a extrage lichid suplimentar. Apoi strecoară din nou printr-o strecurătoare foarte fină.
  5. Într-un borcan curat, combină lichidul strecurat cu ¼ de cană de sirop.
  6. Gustă și mai adaugă sirop la nevoie.
  7. Pune lichiorul într-o sticlă sigilată și păstrează-l într-un loc răcoros și întunecat timp de 1-2 luni.

ATENȚIE! Pentru această rețetă de caisată de casă cu sirop, este important să adaugi siropul după macerarea caiselor. În cazul în care îl adaugi mai devreme (de exemplu odată cu alcoolul), produsul final va fi mai puțin aromat. Acest lucru se poate datora faptului că siropul scade doza alcoolului (și cu cât doza este mai mare, cu atât aromele infuzate sunt mai bune).

Rețete de cocktail cu caisată de casă

Cu o caisată bună de casă se poate obține un cocktail super delicios. Iată 2 rețete pe care să le încerci și tu:

Caisată + Whiskey + sirop de ghimbir

Pahar de cocktail

Dulceața caiselor asociată cu gustul înțepător al ghimbirului și aroma specială a whiskey-ului creează o aromă complexă și delicioasă.

Ingrediente:

  • 60 ml de bourbon sau whiskey/scotch
  • 7 ml lichior de caise
  • 29 ml de sirop de ghimbir (mod de preparare mai jos)
  • 22 ml suc de lămâie, proaspăt stors
  • Garnitură: o cireașă (proaspătă sau conservată)

Mod de preparare sirop de ghimbir:

  1. Adaugă 1/2 cană de zahăr și 3/8 cană de apă într-o cratiță la foc mediu și amestecă în mod constant până când zahărul s-a dizolvat.
  2. Adaugă 1/2 cană de ghimbir proaspăt, curățat și tăiat felii și lasă să fiarbă, amestecând din când în când.
  3. Redu focul la mic, acoperă și fierbe timp de 10 minute, apoi ia-l de pe foc și lasă-l la rece.
  4. Strecoară-l pentru a rămâne doar lichidul, pune-l într-un recipient ermetic și păstrează-l la frigider, până la 2 săptămâni.

Mod de preparare cocktail cu caisată:

  1. Adaugă whiskey-ul, caisata de casă, siropul de ghimbir și sucul de lămâie într-un shaker cu gheață și agită foarte bine.
  2. Strecoară într-un pahar peste un cub mare de gheață.
  3. Se ornează cu o cireașă și se servește alături de prieteni.

Caisată + vin spumant + suc de portocale roșii

Această rețetă de punch este o alternativă foartă bună la sangria și este perfectă pentru o petrecere, unde ai mai mult de 20 de invitați. Iată rețeta, conform site-ului thespruceeats.com:

Ingrediente:

  • 1/2 de sticlă de coniac
  • 1 sticlă (750 ml) de vin spumant
  • 3 căni de caisată/lichior de caise
  • 1 cană și jumătate de suc natural (nectar) de caise
  • 1 cană și jumătate suc de lămâie proaspăt stors (sucul de la 6-7 lămâi)
  • 4 căni de suc de portocale roșii proaspăt stoarse (sucul de la 12 portocale)
  • 4 - 6 caise, feliate subțiri
  • 5 lămâi, feliate subțiri
  • 1 portocală feliată subțire
  • 12 cireșe

Mod de preparare:

  1. Amestecă toate ingredientele într-un bol mare de punch.
  2. Adaugă gheață și amestecă bine.
  3. Servește cocktailul cu caisată alături de prietenii tăi cei mai apropiați.

Dacă îți plac cocktail-urile, îți recomandăm să citești și: Ghidul cocktail-urilor de vară

Surse foto: iStock.com, Unsplash.com

Articolul urmator
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Ce fel de casa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.