Cataif cu frisca: un desert de vara rapid si racoros

Cataif cu frisca: un desert de vara rapid si racoros
Oana Zidaru, fost redactor-sef Divahair.ro
Luni, 29.06.2009

Pentru ca sunt foarte ocupata in perioada asta, nu prea am timp sa pregatesc dulciuri care sa necesite mult timp, asa ca desertul pe care vi-l prezint azi mi s-a parut ideal. Racoros si insiropat, acoperit de frisca, gustos si aspectuos in acelasi timp, cataiful este la indemana oricui.

Cataiful este un desert de inspiratie orientala; la origine, se folosesc taitei foarte fini, specifici; eu am pregatit cataiful cu taitei simpli de casa, taiati fin, si a fost un succes.

 

Ingrediente:

200-300 de grame de taitei de casa fini (eu am folosit uscati) - cantitatea difera in functie de cat de gros se doreste sa fie stratul de taitei - in principiu, sa acopere un strat in grosime de 1,5-2 cm in forma in care se prepara desertul.

120 de grame de unt
300 ml lapte
300 de grame de zahar
1 plic de zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie

500 de grame de smantana pentru frisca
2 linguri de zahar pudra
1 plic de zahar vanilat
1 plic de intaritor pentru frisca (optional)

Preparare:

Asezati taiteii intr-un strat pe care il compactati usor, intr-o forma termorezistenta, destul de incapatoare:

  

Se topeste untul:

  

Se toarna untul topit deasupra taiteilor din forma, pe toata suprafata:

  

Se da forma la cuptorul preincins la 180 de grade.

Intre timp, se prepara siropul: laptele, zaharul , zaharul vanilat si coaja de lamaie se dau in clocot si se trag deoparte.

Cam in 20-25 de minute taiteii se rumenesc:

  

Se scoate forma din cuptor si peste taiteii prajiti, fierbinti, se toarna siropul fierbinte:

 

Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se da la frigider pentru cel putin 3 ore (preferabil de seara pana dimineata). In acest timp, siropul va fi complet absorbit de taitei:

  

Se rastoarna pe platoul pe care va fi servit:

 

Se bate frisca spuma tare, se indulceste si (dupa preferinta) se adauga si intaritorul si zaharul vanilat:

 

 

Se orneaza cataiful cu frisca, dupa gust si imaginatie. Se poate presara cu fructe confiate, fistic macinat etc. Eu l-am preferat simplu - a fost oricum foarte placut si racoritor:

 

Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .

 
Vezi si
Ciocolata albă: 3 motive să o alegi
Ciocolata albă: 3 motive să o alegi
Raluca Margean | Luni, 29.06.2009
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Luni, 29.06.2009
10 ceaiuri răcoritoare perfecte pentru vară
10 ceaiuri răcoritoare perfecte pentru vară
Raluca Margean | Luni, 29.06.2009
Articolul urmator »
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean | Duminică, 06.10.2024
Incepe quiz
În ce desert te vei reîncarna
În ce desert te vei reîncarna

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (103)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
ade (anonim)
4 august 2010 15:03

cik e rapid..da de unde si trb si mujlte ingrendente..si mai ales vara este prea mult mi se face rau...e gretosa

cri (anonim)
16 iulie 2009 15:03

numai rapid nu e daca trebuie lasat la frigider atata timp...ceva rapid este un desert care nu necesita atata coacere

laria (anonim)
4 iulie 2009 22:10

este prajitura mea preferata inca din studentie,cand o gaseam doar vara la Constanta

raluca (anonim)
30 iunie 2009 13:01

o arata el delicios dar prea multe calorii....numai zaharul si frisca aia....cat rau fac....silueta nu`mi permite :))

Lexa (anonim)
30 iunie 2009 11:11

Arata delicios :)

Ne găsești pe