Cate calorii contin mancarurile de Craciun

Parca nu este Craciun fara cei dragi adunati in jurul mesei, bucurandu-se de preparatele traditionale. Insa, te-ai intrebat cate calorii se ascund in delicioasele sarmale sau in cozonac? Iata cateva informatii legate de aceste mancaruri:
Sarmale
Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Craciun. Desi multa lume considera sarmaua un preparat cu specific romanesc, ea este de fapt de origine turca. De altfel, cuvantul "sarma" este un imprumut din limba turca, insemnand "a roti".
Traditionalele sarmale se preapara din carne tocata, de obicei de porc, amestecata cu orez si mirodenii, invelite in foi de varza. O sarma de porc contine aproximativ 316 calorii.
Piftie
Cel mai intalnit aperitiv pe masa de Craciun este piftia, obtinuta prin fierberea indelungata a bucatilor de carne din porc, pui, vitel, curcan sau peste. Insa cea mai populara piftie este cea din porc, care este si cea mai grasa si mai greu de digerat. O cantitate de 100 grame, contine 251 calorii.
Caltabos
Caltabosii sunt niste carnati preparati, de regula, la taierea porcului, din maruntaiele fierte si macinate ale acestuia. Compozitia caltabosului difera in functie de regiune si poate contine sau nu orez si bucatele de slanina. Privind caloriile, in 100 grame de caltabos gasim cam 307 calorii.
Carnatii de casa
La fel de populari de Craciun sunt si carnatii de casa, care cel mai frecvent se prepara din carne de porc si vita. Insa trebuie sa ai foarte mare grija. Pe cat sunt de gustosi, pe atat sunt de grasi. Un carnat de casa contine 321 calorii.
Toba de porc
Toba este nelipsita de pe masa de sarbatori. Este preparata in special din cap, urechi, limba, sorici, slanina de porc, care sunt fierte si "imbracate" in membrana unui stomac de porc. 100 de grame din acest preparat contine 200 calorii.
Salata de boeuf
Salata de boeuf este derivata din salata ruseasca numita si Olivier. Desi numele ei te duce cu gandul la un preparat frantuzesc, salata de boeuf este o mancare traditionala romaneasca, ce troneaza pe mesele de Craciun ale romanilor. Este servita de obicei ca aperitiv, fiind cel mai usor fel de mancare, 100 de grame continand pana in 150 calorii.
Cozonac
Cel mai popular desert de Craciun este cozonacul, o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca. Poate avea diverse forme si umpluturi dar si multe calorii! O felie de cozonac contine 334 calorii.
Chiar daca nu te poti abtine, incearca pe cat posibil sa nu faci excese, consumand cate putin din fiecare preparat!


