Cea mai bună rețetă de kimchi
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Dificultate:
- Rețete ușoare
Caracteristici
Cu siguranță cea mai faimoasă rețetă sud-coreeană, cea de kimchi, a câștigat tot mai multă popularitate în rândul oamenilor din afara granițelor țării de baștină. Pe scurt, kimchi este un fel de varză murată, picantă, extrem de aromată și cu o textură crocantă de neegalat care, odată ce te-a cucerit, va ajunge să nu mai lipsească de pe masa ta.
În Coreea de Sud, kimchi este produsul care se găsește atât în casa săracului, cât și în cea a bogatului, coreenii pregătind-o în cantități uriașe. Ei o servesc ca atare (salată), atât ca garnitură alături de aproape orice mâncare, ca ingredient auxiliar în componența mai multor mâncăruri, precum și ca ingredient de bază în alte rețete delicioase(tocană de kimchi, clătite cu kimchi).
Urmează pașii de mai jos pentru a face cea mai bună rețetă de kimchi din câte există și află, la final, ce proprietăți minunate are acest produs.
Ingrediente necesare pentru kimchi
- 1-2 verze chinezești
- 2 legături de ceapă verde
- 2-3 morcovi curățați și tăiați julien
- 120 g sare
- 120 g pudră de chili
- 15-20 căței de usturoi(2-3 căpățâni)
- 150 ml sos de pește
- Suc de mere/pere fără zahăr sau 2 mere/2pere
- 4 linguri de pasta alba de miso
- 1 lingură ghimbir ras
Metoda de preparare kimchi
- Primul pas îl reprezintă pregătirea verzei. Se spală verzele, se taie în jumătăți sau în sferturi și se pun într-un castron/lighean încăpător.
- Se presară cu sare grunjoasă din belșug varza. Se frământă (folosește mănuși, dacă vrei) bine până când varza începe să se înmoaie și sarea ajunge pe fiecare frunză în parte. Se toarnă deasupra apă rece și se lasă așa cel puțin o oră și jumătate. Indicat este să stea așa 24 de ore.
- Se scoate varza din apă. Cei care vor un rezultat mai puțin sărat trebuie să spele varza cu apă.
- Se pregătește pasta iute cu care va fi acoperită varza. Se amestecă ghimbirul cu usturoiul pisat, cu pasta de miso, pudra de chili, sosul de pește, sucul de mere/pere – sau fructele date direct pe răzătoare -, ceapa verde tocată mărunt.
- Pune o pereche de mănuși curate. Pune verzele într-un vas mare și începe să masezi pasta iute obținută mai devreme în ele, până te asiguri că ai distribuit-o egal.
- Când ai terminat, începe să umpli borcane cu frunzele de kimchi, apăsând bine una peste cealaltă. Se etanșează bine fiecare borcan în parte și se lasă cel puțin 2 zile înainte de a se consuma. În primele 5 zile de fermentare, deschide capacul ca să iasă gazele și apasă bine în jos frunzele, ca să fie bine acoperite de lichid. După 2-5 zile, kimchiul se depozitează în frigider exclusiv.
Kimchi - informații utile:
- Kimchi unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume.
- Kimchi are un conținut redus de calorii și este bogat în fibre dietetice.
- Este foarte bogat în vitaminele A, B și C.
- Are, de asemenea, un conținut incredibil de scăzut în grăsimi.
- Deși are puține calorii, kimchi este foarte sățios. De aceea, a ajutat foarte mulți coreeni care l-au inclus în dieta lor să slăbească.
- Universitatea Națională din Seoul a efectuat un studiu și a susținut că puii infectați cu virusul H5N1, numit și gripa aviară, s-au recuperat după ce au consumat alimente conținând aceeași bacterie cultivată găsită în kimchi.
Surse foto: iStock