Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai simplă și delicioasă rețetă de piersici murate. Ce NU trebuie să-ți lipsească

Ramona Jurubita

De săptămâni bune miroase peste tot a vinete și ardei copți, semn că gospodinele încă fac pregătiri pentru iarnă. De la gem, compot, zacuscă, bulion și până la murături. Credeai că nu mai există nicio rețetă care să te surprindă? Ei bine, piersicile murate o vor face, mai mult ca sigur! Dacă nu te-ai gândit niciodată că pot fi pregătite ca ardeiul, castraveții, conopida, țelina și alte legume, acum vei afla că se poate. Hai să descoperim împreună rețeta!

Timp de gătire:
15-30 minute
Dificultate:
Rețete ușoare
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Fierbere
Cea mai simplă și delicioasă rețetă de piersici murate. Ce NU trebuie să-ți lipsească

Caracteristici

Da, ai înțeles bine încă din introducere: nu vei avea nevoie de clasicul sirop făcut din apă cu zahăr pentru a prepara această specialitate. Poți folosi rețeta clasică pe care o utilizezi de fiecare dată când pui murături, dar dacă nu vrei să dai greș, o poți urma pe cea de mai jos. Cantitățile sunt suficiente pentru șase borcane de 0,75 litri.

Lista de ingrediente

  • 2 kilograme de piersici (trebuie să alegi fructe necoapte și tari, dar poți opta și pentru cele coapte dacă îți place combinația dulce-acrișor)
  • 1 litru de apă
  • 400 de grame de zahăr
  • 1 linguriță de acid citric (sare de lămâie)

În funcție de preferințe, mai poți adăuga:

  •  mai mult oțet (de exemplu, 1 litru de oțet la 1 litru de apă)
  •  dacă mărești cantitatea de oțet, o vei mări și pe cea de zahăr (trebuie să respecți proporțiile)
  •  câteva bețișoare de scorțișoară
  •  2 căpățâni de usturoi
  •  1 linguriță de cuișoare

Modul de preparare

Metoda de pregătire este simplă și constă în trei etape: curățarea fructelor, prepararea marinadei/siropului și fierberea piersicilor. Dar mai bine citește rețeta explicată pas cu pas:

  1.  Se spală piersicile și se taie în jumătăți.
  2.  Se înlătură sâmburii (opțional poți îndepărta și coaja – fie cu un cuțit/curățător, fie strecurând fructele pentru o secundă în apă clocotită, astfel încât învelișul să se desprindă singur).
  3.  Se pregătesc borcanele pentru fructele murate – se spală și se usucă.
  4.  Se depozitează jumătățile de piersici în borcanele curate.
  5.  Se pune la fiert apa cu zahărul și sarea de lămâie într-o oală încăpătoare, la flacără mică.
  6.  Se lasă pe foc până când tot zahărul se topește. În timp ce lichidul fierbe, se amestecă încontinuu.
  7.  Se adaugă marinada obținută, fierbinte, peste piersicile din borcane. Zeama trebuie să acopere fructele, dar e nevoie să rămână un spațiu liber de 2 cm până la marginea borcanului.
  8.  Se înfiletează capacele și se fierb borcanele la bain-marie, timp de 10 minute din momentul în care a început să clocotească lichidul.

Borcane cu murături, gemuri și compoturi așezate unele peste altele pe un raft

Cum poți mânca piersicile murate

Ele pot fi consumate pe post de garnitură, la fel ca murăturile clasice pe care le faci de obicei. Merg foarte bine cu orice tip de carne, dar și cu legume la cuptor sau la grătar. Va fi o combinație interesantă de gusturi și îți va încânta papilele gustative. Ca fructele să rămână întregi și să nu se fărâme când vrei să le scoți din borcane, trebuie să te asiguri că nu pui la murat piersici prea coapte. Trebuie să fie tari în momentul în care le așezi în borcane. Fierberea oricum le va înmuia puțin, nu-i așa?

Acum că ai toate detaliile despre această rețetă, nu îți rămâne decât să o încerci și să te convingi cât este de bună. Nu vei regreta! Poftă bună!

Află: Secretul murăturilor perfecte și care sunt greșelile pe care să le eviți în pregătirea lor

Surse foto: iStock

Surse articol: FoodieandwinePlaytechRestaurantedelux

Articolul urmator Tiramisu fără mascarpone: o rețetă simplă și delicioasă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.