Cel mai bun desert: tort krantz

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cel mai bun desert: tort krantz
Redactor Alexa Galgau
Miercuri, 29.06.2016

Cuprins

Caracteristici

Tortul krantz, unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din cofetării, are un gust intens de nuci și o savoare aparte. Este numai bun pentru orice tip de eveniment, inclusiv pentru ocaziile mai speciale. Deși nu se face foarte repede, efortul va merita din plin, iar membrii familiei tale vor fi cu siguranță încântați de acest desert crocant și fin în același timp.

Descoperă și tu rețeta pentru un tort krantz delicios și bucură-te de el împreună cu cei dragi!

Tort krantz: un desert delicios cu nuci

Tortul krantz are în interior câteva creme fine, iar la exterior are barot, adică un strat de nuci caramelizate și lipite de suprafața tortului. Textura acestui desert este una deosebită, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este atât de apreciat.

Ingrediente pentru blat:

  • 8 ouă;
  • 4 linguri de ulei;
  • 240 g zahăr;
  • 240 g făină;
  • 6 linguri de apă;
  • 10 linguri de nucă măcinată;
  • 1/2 pliculeț de praf de copt;
  • puțină sare.

Ingrediente pentru crema de ness:

  • 4 ouă;
  • 200 g unt;
  • 5 lingurițe de ness;
  • 240 g zahăr.

Ingrediente pentru crema de vanilie:

  • 5 ouă;
  • 400 g unt moale;
  • 4 pliculețe de zahăr vanilat;
  • o fiolă de esență de vanilie;
  • 360 g zahăr.

Ingrediente pentru crema de cacao:

  • 2 ouă;
  • 125 g unt moale;
  • 3 linguri de cacao;
  • 120 g zahăr.

Ingrediente pentru barot:

  • 300 g miez de nucă;
  • o lingură de apă;
  • 250 g zahăr.

Ingrediente pentru sirop:

  • 500 ml apă caldă;
  • 4-5 linguri de miere;
  • 1/2 fiolă esență de rom.

Mod de preparare:

1. Mai întâi vei prepara blatul pentru tortul krantz: separă albușurile de gălbenușuri, apoi bate-le pe primele spumă tare împreună cu zahărul, iar gălbenușurile amestecă-le cu uleiul. Amestecă făina cu praful de copt, apoi toarnă apa și gălbenușurile peste această compoziție. Amestecă puțin și adaugă spuma puțin câte puțin, amestecând cu mișcări circulare de sus în jos, pentru a permite aerului să pătrundă în aluat. Aici trebuie să ai grijă să amesteci până se omogenizează compoziția, fără a exagera, pentru că aluatul nu va mai fi la fel de pufos. Adaugă nucile măcinate și toarnă aluatul în două forme rotunde de prăjitură (dacă nu ai două, prepară cele două blaturi pe rând). Pune blaturile la cuptor, la 180 de grade Celsius, circa 20 de minute sau până trec testul cu scobitoarea. Scoate-le din cuptor și lasă-le la răcit cât te ocupi de creme și de barot.

2. Cremele se prepară destul de simplu: amestecă ouăle cu zahărul și cu zahărul vanilat, apoi lasă compoziția pe foc mic, până se îngroașă. După ce iei oala de pe foc, adaugă esența de vanilie (dacă o adaugi în timpul fierberii, se pierde aroma). Apoi, toarnă crema în fir subțire peste unt, amestecând încontinuu, și pune-o la frigider să se întărească.

Pentru crema de ness, amestecă toate ingredientele, exceptând untul, pune-le pe foc mic, lasă-le să se îngroașe și apoi toarnă-le încet peste unt, amestecând iute.

Pentru crema de cacao, urmează exact aceiași pași ca în cazul cremelor anterioare. Toate cele trei tipuri de creme trebuie să stea la rece înainte de a le folosi în tort.

3. Pentru a face barotul (krantzul), pune zahărul pe foc mic împreună cu apa și prepară caramelul, amestecând încontinuu pentru ca zahărul să se topească uniform și să nu se lipească de oală. Trebuie să fii foarte atentă, pentru că zahărul poate să se ardă rapid, devenind amar. Culoarea trebuie să fie cea a chihlimbarului când adaugi nucile și amesteci bine. Ia barotul de pe foc și toarnă-l într-un strat destul de subțire într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. După ce se răcește complet, dezlipește-l de pe hârtia de copt și sparge-l (acestea vor fi bucățelele pe care le vei lipi pe marginea tortului).

4. Acum nu îți mai rămâne decât să asamblezi tortul krantz. Fiecare din cele două blaturi trebuie tăiat în 3 felii subțiri, între care vei pune cremele. Ia prima felie, însiropeaz-o, apoi unge-o cu o treime din crema de vanilie, apoi pune a doua felie, însiropeaz-o, unge-o cu jumătate din crema de ness, apoi a treia felie, însiropeaz-o și unge-o cu crema de ciocolată. Acum vei pune blaturile invers și, după ce le însiropezi, le vei unge cu cremele astfel: cremă de ness, cremă de vanilie, apoi din nou cremă de vanilie peste tot tortul. În total, ai șase felii de blat. Barotează tortul cu nucile caramelizate și lasă-l la frigider câteva ore sau peste noapte.

Încearcă și tu minunatul tort krantz, chiar dacă rețeta este puțin mai migăloasă decât în cazul altor torturi. Dacă îți este mai ușor, cumpără blaturile din comerț și ocupă-te doar de prepararea cremelor și a barotului!

Vezi si
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Andreea Baluteanu | Miercuri, 29.06.2016
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Miercuri, 29.06.2016
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Raluca Margean | Miercuri, 29.06.2016
Articolul urmator »
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Joi, 23.05.2024
Incepe quiz
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!
Cel mai dulce test: răspunde la 7 întrebări și îți spunem ce desert ești!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (15)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Cele mai bune rețete de fursecuri de casă
Andreea Baluteanu | Vineri, 12.07.2024
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024

Ne găsești pe