Cu ce condimente asezonezi carnea de pui?
Poți folosi diverse combinații ingenioase de asezonare a cărnii de pui, însă este întotdeauna o idee bună să ai la îndemână un condiment simplu, dar delicios, gata de folosit în orice moment.
Amestecul pe care ți-l recomandăm în cele ce urmează este perfect, indiferent dacă prepari aripioare de pui, pulpe sau piept. Cu el poți adăuga o aromă deosebită preparatului tău și poți obține fără efort un prânz sau cină delicioase.
Acest amestec de condimente pentru pui este cel mai bun deoarece conține o combinație echilibrată de ierburi și condimente. Totuși, în funcție de gustul tău, poți înclina mai mult spre un amestec mai picant sau o aromă afumată, subtil dulce.
Bineînțeles că poți cumpăra un amestec gata preparat din comerț, însă dacă îl faci acasă poți controla ingredientele, în special nivelul de sare din compoziția sa.
Ca să nu mai lungim vorba, iată care sunt cele mai bune condimente pentru pui:
Sare și piper - acestea sunt nelipsite la prepararea oricărui fel de mâncare
Boia – afumată, iute sau ușoară – toate funcționează pentru această rețetă
Oregano uscat - poți folosi în loc de oregano - cimbru uscat, busuioc, pătrunjel sau rozmarin
Pudră de usturoi și pudră de ceapă - aceste condimente oferă cărnii de pui o aromă puternică, deosebită
În plus față de aceste condimente, secretul este să adaugi și următoarele ingrediente:
- Pentru dulceață și caramelizare - puțin zahăr alb sau brun
- Dacă vrei puțin picant - pudră de chili, piper cayenne, sare de țelină sau piper alb
- Dacă vrei mai mult picant - semințe de muștar măcinate sau chimen măcinat
Cum se asezonează puiul?
Adaugă toate ingredientele într-un castron mic sau într-un borcan, ajustând cantitățile în funcție de gustul tău. Apoi amestecă bine.
Este bine să lași aromele să se întrepătrundă mai bine în carnea de pui, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, îți recomandăm să urmezi acești pași:
1. Usucă puiul cu un prosop de hârtie și transferă-l apoi într-un bol sau vas curat.
2. Presară condimentele pentru pui peste carne și, cu mâinile, freacă ușor ca să se acopere bine toată bucata de pui.
3. Dacă puiul are piele, freacă puțin sub piele pentru mai multă aromă. Poți, de asemenea, amesteca cu puțin unt topit.
4. Lasă aromele să se combine, punând puiul la marinat timp de cel puțin 15 minute – 2 ore, la frigider. Când este gata, gătește carnea cu metoda preferată și bucură-te de gustul său deosebit.
Această combinație de condimente pentru pui este excelentă indiferent dacă prăjești carnea sau dacă o pregătești la grătar ori la cuptor.
Cum se păstrează condimentele de pui?
Păstrează amestecul de condimente de pui într-un recipient curat, ermetic, într-un loc răcoros, întunecat și uscat. Este perfect pentru a fi păstrat în cămară sau cu celelalte ierburi și condimente.
Ca regulă generală, un amestec de condimente ca acesta se va păstra timp de maxim 3-4 luni pentru a oferi un gust proaspăt și o aromă deosebită.
Citește și: Top 7 cele mai renumite condimente chinezesti și proprietățile lor
Altă rețetă excelentă de condimente pentru pui: pui peruvian
După ce ai încercat acest amestec de condimente pentru pui, îți recomandăm un alt mod de marinare a cărnii de pui, în stil peruvian.
Puiul peruvian poate fi gătit la rotisor, la cuptor sau prăjit, însă marinat mai întâi într-un amestec de suc de lămâie, ulei, usturoi și condimente. Se pot folosi atât pulpe de pui dezosate, cât și piept sau aripioare.
Acest fel de mâncare este cel mai bine servit alături de un sos verde cremos și picant (denumit aji verde) făcut din jalapenos, maioneză și coriandru, așa că nu sări peste el! Îți prezentăm mai jos rețeta delicioasă de pui peruvian cu un amestec de condimente delicios și un sos bun de te lingi pe degete!
Ingrediente pentru condimentarea puiului:
- 2 kg pulpe de pui (dezosate, fără piele)
- 5 căței de usturoi
- 1/3 cană sos de soia
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 2 lingurițe de chimen
- 1 linguriță boia
- 1/2 linguriță oregano uscat
- Piper negru
Ingrediente pentru sos:
- 3 jalapeños (ardei iute care se găsete la borcan)
- 1 cană frunze de coriandru proaspăt
- 2 cepe verzi tocate (numai frunzele verzi)
- 2 căței de usturoi
- 1/2 cană maioneză
- 1/4 cană iaurt grecesc
- 1 lingură suc de lămâie
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper negru
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare:
- Amestecă într-un blender usturoiul, sosul de soia, sucul de lămâie, uleiul, chimenul, boia de ardei, oregano și praful de piper negru.
- Pune puiul într-o pungă mare cu fermoar ziploc și adaugă marinada. Pune la frigider și lasă la marinat timp de 8 ore.
- Pentru a pregăti sosul verde, combină toate ingredientele, cu excepția uleiului de măsline, într-un blender, până la omogenizare. Cu motorul pornit, pune puțin ulei de măsline, apoi transferă într-un bol și pune la frigider până când este gata de servire.
- Preîncălzește grătarul la foc mediu-mare, scoate puiul din marinadă și așază în tigaie. Gătește puiul 5-6 minute cu capacul tigăii închise pentru a menține căldura. După 5-6 minute, răstoarnă carnea pe partea cealaltă și gătește încă 5-6 minute. Servește cu sosul verde.
- Dacă vrei să-l faci la cuptor, și nu la tigaie, pune bucățile de pui într-o tavă tapetată cu folie de copt și introdu în cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius. Adaugă 1 cană de apă în tavă și gătește neacoperit timp de 30-40 de minute.
În concluzie, alegerea celor mai bune condimente pentru pui poate transforma o masă obișnuită într-o experiență culinară deosebită. Fiecare condiment din amestecul prezentat în acest articol aduce un plus de savoare și caracter fiecărui preparat. Adaugă cantitățile în funcție de ce fel de aromă vrei să simți cel mai mult și vei transforma un preparat simplu de pui într-o mâncare extrem de delicioasă.