Rețete delicioase
Înapoi la

Ciorbă de burtă ardelenească

Ciorbă de burtă ardelenească

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Ciorbă de burtă ardelenească

Caracteristici

Care este diferența dintre o ciorbă de burtă clasică – așa cum o regăsim în paginile meniurilor restaurantelor cu specific românesc – și ciorba de burtă ardelenească? Un ingredient extra care face toată diferența, în favoarea ciorbei de burtă ardelenească: picioare de porc sau rasol de vită, după preferințe.

Cu toate că este un pic mai solicitantă din punctul de vedere al timpului petrecut în bucătărie, savurosul gust final face toți banii din lume! Alege să gătești autentic pentru cei dragi, servindu-i cu o porție fierbinte de ciorbă de burtă ardelenească proaspăt scoasă de pe foc, cu extra smântână și ardei iute!

Ingrediente necesare pentru ciorba de burtă ardelenească

  • 1 kg burtă de vită prefiartă
  • Apă – câtă este necesară
  • 2-4 picioare de porc medii/1 rasol mediu de vită
  • 2-3 foi de dafin
  • Oțet – pentru fiert și pentru servit
  • Piper boabe
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras/gogoșar
  • 250 ml smântână
  • 2-3 căpățâni de usturoi
  • 2-3 ouă
  • ardei iute pentru servit
  • sare și piper pentru asezonat ciorba

Metoda de preparare a ciorbei de burtă ardelenești

  1. Începem, desigur, cu partea din procesul de preparare care cere cel mai mult timp. Se spală și se curăță bine picioarele de porc (sau rasolul de vită, dacă preferi să faci o ciorbă de burtă ardelenească exclusiv din vită). Se pun la fiert într-un vas încăpător, în apă cu sare.
  2. Când începe să dea în clocot puternic și să se formeze spuma la suprafață, aceasta trebuie îndepărtată constant cu ajutorul unei spumiere. Se lasă la fiert până când carnea începe să se desprindă singură de pe oase.
  3. Între timp, se spală bine și se feliază burta prefiartă de vită (de preferat cât mai proaspătă, pentru un gust cât mai savuros) și se pune la fiert într-un vas în care a fost adăugat în prealabil apă (rece să fie, nu caldă sau deja fierbinte), 1 linguriță de piper boabe, circa 4 linguri de oțet, 1 căpățână de usturoi și foile de dafin. Totul se dă la fiert la foc mediu spre mare, timp de aproximativ 30 de minute. Apoi se scoate burta de vită și se spală în 2-5 rânduri de ape (o etapă foarte importantă), se curăță de condimentele cu care a fiert alături și se lasă bine la scurs.
  4. Cât timp burta este pusă la scurs, se trece la legume. Se spală, se curăță și se taie toate legumele cât mai fin posibil - morcov, ceapă, pătrunjel și jumătate din usturoiul rămas -, chiar și cu ajutorul unui robot de bucătărie sau al unei răzătoare. Se pun într-o tigaie și se călesc împreună câteva minute în puțin ulei sau unt.
  5. Se strecoară bine zeama de la oasele de porc/rasolul de vită, ca să nu rămână așchii mici. Se desprinde carnea de pe oase și se pune într-un bol separat. Se pun apoi legumele ușor călite în zeama strecurată, se lasă puțin la fiert (cam pe jumătate) și apoi se adaugă bucățile de burtă și carnea desprinsă de pe oase. Se dă totul din nou la fiert, la foc mic, până când fierb bine toate legumele și burta devine moale.
  6. Când procesul de fierbere se apropie de final, se pisează usturoiul rămas, apoi, separat, într-un bol mediu se bat bine ouăle cu smântâna și se adaugă usturoiul mărunțit (același proces ca la mujdei). Se ia, puțin câte puțin, zeamă din oala de pe foc și se adaugă sosului alb din bol, până devine cât mai lichid.
  7. Se dă focul la minimum sub oala cu ciorbă și se adaugă înăuntru și sosul diluat - treptat și amestecând încontinuu pentru ca zeama să nu se taie (da, se poate întâmpla și asta). Se asezonează totul bine cu sare și piper după gust. Se pune capacul pe jumătate deasupra oalei cu ciorbă ardelenească și se mai lasă să dea totul în clocot încă o dată, apoi se ia de pe foc.

Tradițional, ciorba de burtă – fie ea clasică sau ardelenească - se servește fierbinte, cu pâine proaspătă alături, un ardei iute și niște smântână rece grasă, care să domolească agresivitatea gustului ardeiului. Un deliciu de casă pe care este musai să îl servești la cina de duminică, într-o seară rece de toamnă sau iarnă, care va încălzi sufletele și trupurile tuturor mesenilor, mici și mari deopotrivă.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.