Ciorba gulas este asociata de obicei cu gastronomia ungureasca, dar afla ca pana si nemtii au o astfel de ciorba delicioasa, consistenta si aromata. Variantele sunt multiple, dar ingredientele de baza raman aceleasi pentru un fel de mancare bogat si universal.
Aceasta este una dintre multele retete de ciorba gulas, cea care mi s-a parut cel mai simplu de realizat:
Ciorba gulas - varianta vegetariana
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei vegetal
- 2 cepe medii, tocate
- un ardei rosu taiat in cubulete
- 300 g bulion
- 1 cub concentrat de supa (pentru mai multa aroma)
- 350 g rosii taiate in cubulete
- 2 cartofi mari, taiati in cubulete
- un varf de cutit de piper cayenne
- 2 linguri de paprika
- o frunza de dafin
- 3 morcovi medii, feliati
- 1.5 l de apa
- o cana de vin alb
- o lingura de zahar
- o lingura de zeama de lamaie
- o lingurita de sare
- jumatate de lingurita de seminte de chimen
- jumatate de lingurita de piper
Preparare:
Pune ceapa si ardeiul gras intr-o oala adanca, in care ai incins in prealabil uleiul. Gateste amestecand timp de 5 minute pana se inmoaie.
Adauga restul de ingrediente, inclusiv apa. Adu la punctul de fierbere si apoi redu flacara.
Acopera si lasa sa fiarba la foc mic timp de o ora si jumatate.
Daca iti doresti o varianta cu carne, adauga jumatate de kg de carne de vita pe care mai intai o rumenesti pe toate partile si apoi o lasi sa fiarba cu restul ingredientelor.
Serveste cu o lingura de crutoane si o lingura generoasa de smantana!
Rasfata-te cu aceasta ciorba gulas de fiecare data cand ti-e pofta sa iti prepari o mica bucatica din gastronomia lumii la tine in bucatarie!