Invata sa prepari gem de zmeura

Cuprins
Chiar daca toamna este zezonul in care te gandesti ca este cazul sa iti aprovizionezi camara cu tot felul de gemuri si dulceturi, nu strica niciodata sa ai pastrata undeva intre retete si una pentru gem de zmeura. Si ce reteta este mai buna decat cea pe care o folosesc femeile din totdeauna?
Aveti nevoie doar de:
- 3 kg de zmeura
- 2 kg de zahar
- Zeama de lamaie
Gem de zmeura preparat dupa traditie
Este foarte important ca zmeura sa fie aleasa cu grija. Trebuie sa aiba fructele mari, frumoase si sa fie coapte bine.
Curata zmeura de codite si frunzulite. Aceasta se pune apoi intr-o strecuratoare si se spala foarte bine sub cateva jeturi de apa rece. Stoarce lamaia foarte bine de zeama peste zmeura.
Cand sucul de lamaie si zmeura sunt gata, iei o cratita emailata si pui un start se zmeura, unul de zahar si unul de zeama de lamaie. Repeti operatiunea pana cand epuizezi toate ingredientele. Lasi zmeura astfel aranajata in cratita de seara si pana dimineata pentru a-si lasa zeama. Dimineata, pui cratita pe foc si fierbi zmeura la foc tare, pentru a se lega siropul. Dai apoi cratita la o parte de pe foc si torni gemul in borcane pe care le lasi sa se raceasca. Dupa ce s-au racit depozitezi borcanele intr-un loc racoros. Daca vrei, poti folosi in locul capacelor de la borcane folii de celofan. Gemul se va pastra la fel de bine, indiferent de metoda pe care o alegi.
Nu este complicat si iti asiguri cateva borcane de gem de zmeura care sa iti ajunga toata iarna, poate si putin dupa venirea preimaverii. Poti folosi gemul pentru diferite prajituri sau il poti savura pur si simplu intins pe o felie de paine. Oricum ar fi, te vei mandri cu stocul tau de borcane cu gem de zmeura.


