Rețete delicioase
Înapoi la

Zacusca – 2 retete ce merita incercate!

Zacusca – 2 retete ce merita incercate!

Roxana Gheorghe

Daca iti pasa de alimentatia ta, probabil obisnuiesti sa folosesti vitamine in bucatarie. Si cand spun vitamine, ma refer la fructe si legume. Iata cum poti folosi legumele pentru a prepara doua retete de zacusca.

 

Reteta zacusca 1

 reteta zacusca

Ingrediente:

- 3 - 4 kg vinete
- 2 kg gogosari
- ½ - 1 kg ceapa alba
- 3 kg rosii
- 2 foi de dafin
- ½ lingurita piper macinat
- 750 ml ulei
- sare

Mod de preparare:

Coci vinetele si dupa gusta putin din ele ca sa nu cumva sa fie vreuna amara. Dupa ce ai constatat ca sunt bune, le toci.

Gogosarii (care de asemenea au fost copti) ii cureti de coaja si ii tai in patrate mici. Poti prepara zacusca si cu ardei copti, dar gogosarul da un gust mai dulce.

Tai rosiile in felii mai groase (3 cm), presari o lingurita cu sare, amesteci si se lasi o ora ca sarea sa extraga sucul. Dupa aceea, se pun pe rand in strecuratoare. Poti sa pastrezi sucul ramas pentru a il folosi la dresul ciorbelor sau pentru supa de rosii. Pulpa de rosii care ramane o vei trece de mai multe ori prin masina de suc de rosii, sau daca nu ai, le vei strivi bine de tot cu mana, apoi le vei fierbe cca 30 de minute pana se inmoaie bine.

Pulpa de rosii trebuie sa fie groasa si o vei adauga imediat in zacusca. Ceapa, taiata in felii subtiri, se caleste 10 - 15 minutre in tot uleiul, la foc mic, in cratita de 6 - 8 l, impreuna cu foile de dafin, piperul si ½ lingurita de sare, amestecand mereu, ca sa nu se arda, pana cand scade apa care o lasa si devine lucioasa.

Cand totul este gata, adaugi in cratita cu ceapa sucul de rosii, vinetele tocate si gogosarii copti, amesteci si lasi sa fiarba impreuna circa o ora.

Se amesteca mai des in zacusca ca sa nu se prinda de fundul cratitei. Nu pui sare, pentru ca gogosarii au fost sarati si, daca pe parcurs lichidul scade, zacusca se sareaza prea mult. Aceasta nu trebuie sa fie prea scazuta, deoarece cand se raceste se mai ingroasa si pe parcurs lichidul scade. Poti sa ii potrivesti gustul cu sare atunci cand o consumi.

Pune zacusca in borcane (nu prea mari) si apoi pastreaza-le in camara.

 

A doua reteta de zacusca

 reteta zacusca

Ingrediente:

- 2 kg vinete
- 2 kg gogosari
- 1 kg ceapa
- 2 kg gogonele
- 200 g mustar
- 2 linguri otet
- 2 linguri zahar
- ½ lingurita piper macinat
- 1 - 2 foi de dafin
- 750 ml ulei
- sare

Mod de preparare:

La fel ca la reteta precedenta, coci vinetele si le storci de zeama. Ceapa o treci prin masina de tocat, apoi o calesti cu uleiul si o lingurita cu sare, timp de 10 minute, la foc mic, intr-o cratita de 6 l. Amesteci din cand in cand, ca sa nu se arda, apoi adaugi gogosarii si gogonelele pe care le-ai trecut prin masina de tocat.

Gogonelele trebuie sa fie mari si un pic ingalbenite pentru ca cele verzi sunt putin amarui. Lasi sa fiarba pana se inmoaie bine toate si lichidul subtire scade, ramanand ca un sos mai gros.

Punem apoi mustarul, vinetele tocate, otetul, zaharul, piperul macinat si sare dupa gust (dar sa nu se simta, ca sa nu fie prea sarata cand va scadea lichidul pe parcurs). Se fierbe inca 10 minute impreuna cu foile de dafin. Nu este nevoie de alta aroma pentru ca si asa va avea un gust foarte placut. La sfarsit, pui zacusca in borcane si le sterilizezi.

Ti-am oferit doua retete de zacusca foarte bune pe care le poti pastra si in perioada iernii si, de asemenea, le poti folosi la numeroase preparate.

 

Sursa foto: gustative.blogspot.com

                 wikipedia.org

 

Articolul urmator
10 rețete rapide cu conopidă
10 rețete rapide cu conopidă
Merită să lupți pentru relație?
Incepe quiz
Merită să lupți pentru relație?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.