Zacusca de vinete cu ciuperci mi-a marcat copilaria. Era reteta preferata a bunicii mele si cred ca era singurul fel de mancare in care folosea cu drag ciupercile! Pe paine prajita, pe mamaliga, chiar pe biscuiti sarati - am ajuns chiar sa venerez aproape mitic aceasta zacusca de vinete cu ciuperci.
Iti ofer, asa cum te-am obisnuit pana acum, o zacusca de vinete cu ciuperci din retetarul propriu, mostenit de la bunica:
Zacusca de vinete cu ciuperci
Ingrediente:
- 1.5 kg de ardei rosii
- 1 kg de ciuperci
- jumatate de kg de ceapa
- 2 kg de vinete
- 1 cana de ulei de masline
- 1 borcan de bulion
- sare si piper dupa gust
Pregatirea acestei retete de zacusca de vinete cu ciuperci este traditionala:
1. Taie in sferturi si scoate semintele din ardei rosii. Pune deoparte.
2. Taie ceapa si pune-o si pe ea deoparte.
3. Curata si spala ciupercile, taie-le in bucatele.
4. Coace ardeii si vinetele pe gratar sau in cuptor si apoi indeparteaza coaja. Clateste cu apa rece daca legumele sunt prea fierbinti; aceasta tehnica te va ajuta si sa scapi de toate resturile de coaja.
5. In boluri separate, mixeaza cu un blender sau toaca si zdrobeste vanata si ardeii pana devin o pasta consistenta; daca nu te intereseaza cat de usor se poate intinde pe paine, ci sa aiba un aspect mai "nedefinit" poti sa nu insisti asupra ardeilor.
6. Intr-un vas mare, incinge uleiul.
7. Adauga ceapa si ulei si prajeste timp de 4 minute.
8. Adauga apoi vinetele si ardeii si amesteca bine.
9. Adauga bulionul si sarea si piperul dupa gust. Fierbe pana cand ingredientele se combina intr-o pasta.
10. Adauga ciupercile peste legume si mai lasa sa fiarba 30 de minute. Mai adauga ulei daca e nevoie.
Zacusca de vinete cu ciuperci este gata de a fi servita sau de a fi pusa in borcane!
Poate nu asociezi o mancare atat de simpla cu aminitiri deosebite, dar uneori o calatorie "down memory lane", cum spun americanii, te poate ajuta sa iti dai seama de cat de importanta poate parea o banala masa cu zacusca de vinete cu ciuperci.