Cum depozitezi corectul untul: la temperatura camerei sau în frigider?

Cum depozitezi corectul untul: la temperatura camerei sau în frigider?
Ramona Jurubita
Marţi, 01.02.2022

Untul este un aliment nelipsit din bucătăria oamenilor din întreaga lume. Că îl consumăm dimineața pe pâine, simplu sau în diverse combinații sau atunci când preparăm câte și mai câte feluri delicioase de mâncare, de la omlete pufoase până la dulciuri savuroase, nu există casă fără măcar un pachet de unt!

Dar mulți se întreabă cum ar trebui păstrat acest produs atât de des consumat. Oare se ține în frigider sau la temperatura camerei? Știm toți că atunci când este depozitat la rece, el se întărește și devine greu de întins pe pâine, iar acest lucru este extrem de neplăcut.

Ca să răspundem acestei nedumeriri, trebuie să vedem întâi ce este, de fapt, untul - un aliment făcut din grăsimea extrasă din lapte și este unic printre produsele lactate datorită conținutului său foarte mare de grăsimi. În timp ce laptele integral conține puțin peste 3% grăsime iar smântâna groasă conține aproape 40% grăsime, untul conține mai mult de 80% grăsime. Restul de 20% este în mare parte apă și, foarte important de știut, este faptul că el nu este bogat în carbohidrați sau proteine.

Deoarece untul are un conținut ridicat de grăsimi și un conținut relativ scăzut de apă, este mai puțin probabil să susțină creșterea bacteriilor decât alte tipuri de produse lactate. Este și mai bine dacă este o variantă sărată, pentru că se poate strica mult mai greu.

Untul poate fi păstrat la temperatura camerei

Unt păstrat la temperatura camerei, în hârtie pergament

Ceea ce mulți nu știu este faptul că untul este produs cu gândul de a fi păstrat la temperatura camerei și nu la frigider. Vei ști că nu mai este bun când capătă un miros urât și când își schimbă culoarea, dar dacă se înmoaie puțin nu este nicio priblemă.
Grăsimile devin râncede printr-un proces numit oxidare care le modifică structura moleculară și produce compuși potențial dăunători. Căldura și lumina pot accelera acest proces, dar, dacă nu este prea cald în încăpere, untul poate fi păstrat fără nicio problemă. Știința a arătat că poate dura între câteva săptămâni și un an până ca untul să se strice, în funcție de temperatura locului de depozitare.

Untul rămâne proaspăt mai mult timp în frigider

Unt păstrat la frigider ca să rămână proaspăt mai mult timp

Untul nesărat, bătut sau crud, nepasteurizat este cel mai bine păstrat la frigider pentru a minimiza șansele de creștere a bacteriilor. Pentru untul sărat nu trebuie să îți faci griji, dar și el va rămâne proaspăt mai mult timp dacă îi ții în frigider pentru că refrigerarea încetinește procesul de oxidare. De asemenea, acesta se poate ține și în congelator pentru o perioadă de valabilitate mai mare.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să păstrezi untul într-un mediu adecvat:

  • Pune-l în frigider doar dacă în bucătărie ai o temperatură care depășește 25 de grade Celsius;
  • Ferește-l de razele directe ale soarelui, de căldura aragazului sau de alte surse de caldura;
  • Pune-l într-un recipient ermetic;
  • Ține-l într-un dulap sau într-un recipient opac pentru a-l feri de lumina puternică;
  • Păstrează în bucătărie doar o cantitate mică de unt ca să ai pentru a doua zi, iar cealaltă parte pune-o în frigider ca să nu se strice repede.

Untul rezistă mai mult în congelator

Trebuie să mai știi că și ambalajul influențează durata de valabilitate a produsului, iar cel împachetat în hârtie își pierde mai repede aroma și calitatea, mai ales dacă este pus în congelator.

Iată de ce trebuie să ții cont atunci când vrei să congelezi untul:

  • Congelează-l când este proaspăt ca să își mențină proprietățile;
  • Taie-l în bucăți mai mici înainte de congelare ca să nu îl decongelezi pe tot de fiecare dată când vrei să mănânci;
  • Pune-l în hârtie pergament - este mai rezistentă decât hârtia cerată în care vine el ambalat și menține calitatea și valabilitatea pentru mai mult timp;
  • Și folia poate fi bună pentru păstrarea aromei și împiedică împrumutarea altor mirosuri din congelator;
  • Dacă untul este în cutie de carton sau de plastic, el poate fi lăsat în ambalajul original;
  • Nu congela untul în același sertar cu peștele sau cu alte alimente mirositoare.

Acum știi tot ce ai nevoie ca să păstrezi acest produs lactat mai mult timp și să te bucuri de el la o calitate superioară. Viața ta va fi mult mai ușoară pentru că nu este cazul să îți mai faci griji în legătură cu depozitarea lui.

Citește și: Unt de migdale: cum îl prepari acasă

Surse articol: HealthlineThekitchnBonappetit

Vezi si
10 ceaiuri răcoritoare perfecte pentru vară
10 ceaiuri răcoritoare perfecte pentru vară
Raluca Margean | Marţi, 01.02.2022
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Tartă cu praz: cele mai gustoase rețete
Raluca Margean | Marţi, 01.02.2022

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Ramona Jurubita | Vineri, 22.12.2023
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024

Ne găsești pe