Rețete delicioase
Înapoi la

Cum îți dai seama că un avocado este copt

Cum îți dai seama că un avocado este copt

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Nimic nu se compară cu gustul unui avocado perfect copt și cremos, nu-i așa? Cu toate acestea, să îți dai seama, din start, dacă pulpa verde și delicioasă a acestuia este deja gata de savurat nu este o treabă ușoară sau la îndemâna oricui! Chinul tăierii unui avocado care este mult prea tare, când tot ce vrei este o felie cremoasă pe care să o pui peste sandwich-ul servit la micul dejun este la fel de deranjant ca descoperirea faptului că bucata pe care tocmai ți-ai achiziționat-o și vrei să o bagi în salata aceea mare și plină de legume sănătoase și delicioase este deja... maro și cleioasă.

Client care alege dintre 2 bucati de avocado in supermarket

Dacă dorești să îți achiziționezi sau ți-ai cumpărat deja un avocado și nu ești sigur/ă dacă este sau nu deja gata să fie mâncat, nu îți face griji! Există câteva sfaturi și trucuri ușoare și extrem de eficiente care te ajută să îți dai seama de starea exacta în care se află bucata de avocado pe care ai pus mâna și nu te mai lasă să greșești vreodată atunci când o alegi, de acum înainte!

Un lucru este cert: nu există și nu vor exista două bucăți de avocado care să arate la fel. Vor fi mereu diferențe de dimensiune, culoare și formă, în funcție de soiul acestuia. Aspectul exterior al unui avocado copt va varia în funcție de soiul pe care ai pus mâna. Întreabă vânzătorul ce tip este, dacă soiul de avocado nu este menționat în mod clar.
Atunci când alegi dintr-o grămăjoară de avocado, dacă vrei să consumi imediat fructul pe care ai pus ochii, alege-l pe cel care are coaja ceva mai închisă la culoare – ai șanse mult mai mari să fie mai proaspăt decât unul cu o nuanță mai deschisă. Verifică coaja cu atenție: dacă forma acestuia nu este compactă și are zone neregulate, este semn clar că fructul a fost lovit și că interiorul a fost afectat.

Ia avocado-ul în palmă. Presează-l ușor (fără să apeși cu buricele degetelor deoarece îl poți învineți așa). Cum să interpretezi ce simți:

a) Structură fermă – nu este copt (4-5 zile până la coacere). Dacă nu se înmoaie ușor la apăsarea blândă, înseamnă că este încă tare și că va fi copt abia în câteva zile. Are o culoare verde deschis? Încă un semn că este clar necopt. Dacă vrei să cumperi niște avocado pentru a-i servi în 4-5 zile, atunci asigură-te că îi vei ține la temperatura camerei. Dacă vrei să se coacă mai repede de 4-5 zile, ține fructele de avocado într-o pungă de hârtie, alături de un măr sau de o banană. Aceste fructe eliberează un gaz care grăbește coacerea.

b) Structură ușor gumoasă la atingere (1-2 zile până la coacere). – aproape copt. Un avocado care e ușor flexibil atunci când îl strângi în palmă înseamnă că mai are foarte puțin până ajunge la starea optimă.

c) Structură moale (gata de mâncat). Dacă fructul de avocado ales se simte exact cât trebuie de moale atunci când îl presezi cu blândețe, înseamnă că este copt și deja gata de mâncat în aceeași zi. Dacă nu vrei să îl mănânci în ziua respectivă ci într-o zi sau două, depozitează-l în frigider, ca să nu se strice sau să ajungă răscopt.

d) Răscopt (nu mai e bun de mâncat). Fructele de avocado răscoapte se vor simti extrem de moi la atingere; poate avea adâncituri adânci și au miezul de culoare galbenă sau maronie închisă în interiorul fructului. Fructele mult prea coapte vor avea un miros rânced care le va da de gol. Încearcă să eviți să cumperi fructe răscoapte, vei da, practic, banii degeaba pe ele: cu siguranță sunt deja stricate în interior.

Avocado taiat in jumatati, deja stricat

Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție pentru asta și vrei să treci peste toate etapele de mai sus, poți să afli în ce stadui se flă fructul de avocado pe care vrei să îl cumperi cu un simplu gest. Alege avocado-ul pe care vrei să îl cumperi și scoate-i codița rămasă atașată. Dacă zona vizibilă de fruct de dedesubt are o nuanță galben-verzuie, înseamnă că este bun de cumpărat și de mâncat. Dacă atunci când îndepărtezi codița vezi că miezul este maroniu, înseamnă că fructul de avocado este răscopt sau, din păcate, deja stricat înăuntru.

Ai cumpărat un avocado, nu vrei să îl mănânci ca atare și nu știi la ce rețete să îl folosești? Nicio problemă! Găsești aici o mulțime de rețete delicioase și potrivite pentru toate buzunarele.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
„Mâncarea puturosului" după rețeta Gabrielei Cristea, un preparat rapid și extrem de gustos. Nu o să îți vină să crezi de cât de puține ingrediente ai nevoie!
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.